‘Ayhan Polat’la 1’e 1 Kent Buluşmaları’ programının 16.’sı TV Yalova stüdyolarında hafta sonu gerçekleştirildi. 

    31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan Mahalli Seçimler öncesi birçok siyasi parti adayını, ‘Ayhan Polat’la 1’e 1 Kent Buluşmaları’ programına konuk eden Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve gazetemiz imtiyaz sahibi Ayhan Polat’ın bu haftaki konuğu Yalovalıların yakından tanıdığı çevreci, iş adamı ve siyasetçi kimliği ile tanıdığı isim DEKODER Genel Başkanı Köksal Ketenci oldu. 

  Ketenci’ye Yalova başta olmak üzere, Türkiye ve Dünyadan çevreye olan duyarlılık konularında sorular soruldu.

  Yaklaşık 50 dakika süren programda gazetemiz imtiyaz sahibi Ayhan Polat’ın sorduğu; ‘Yalova’nın denizi, havası, ormanları kirletiliyor mu? Denizi, ormanı, havayı kirleten kuruluşlar var mı? Özellikle takip ettiğiniz kurum ve kuruluşlar var mı? sorusuna, DEKODER Genel Başkanı Köksal Ketenci, ‘Elbette biz Yalova’nın ekolojik yaşamının korunmasını çok yakından takip ediyoruz. Elimizde birden çok veri bulunmakta. Yalova’da Arıtma Tesisi kurulduktan sonra kasıtlı olarak denizin kirletilmesi anlamında belli başlı bir kuruluş yok ama, zaman zaman kimin döktüğü belli olmayan birtakım atıklara rastlanıyor. Bununla devletin kurumları ilgileniyor. Bu noktada gözümüz tersanelerin üzerinde. Tersane bölgesinde birtakım çalışmalar yapıyoruz. Sanayinin hareketli olduğu bölgelerde pür dikkat çalışmalar yapıyoruz. Ben burada tam bu sorunun üzerine de başka bir konuyu açmak istiyorum.

Yalova, Türkiye’deki en küçük toprak parçasına sahip illerden biri. Toprak bütünlüğü hem az hem de bu alanın %61’i orman. Üç büyük şehir arasında akciğer gibi. Bu akciğer mutlaka ve mutlaka korunmalı. Son zamanlarda Körfez Köprüsü’nün inşa edilmesi, tersane yatırımlarının buraya gelmesi, çevre illerde sıkışan yatırımcıların soluğu Yalova’da almak istediğini görüyoruz. Şimdi Yalova’da şöyle bir şey yapılıyor: 2 tane Organize Sanayi Bölgesi sicilini aldı, çalışmalarına başladı. Bakıyoruz ki bu OSB’lerin sayısı 11’e çıkmış. Biz resmi yetkili ve etkili insanlarla sohbet ettiğimiz zaman, ‘Yalova’da işsizlik var, Yalova gelişecek, Yalova büyüyecek’ diyorlar ama burada çok büyük bir hata yapılıyor.

  Ben çevre duyarlılığı olan bir Sivil Toplum Örgütü’nün Genel Başkanı olarak, bunu mutlaka söylemeliyim. Yalova’nın bir tane bile Organize Sanayi Bölgesi’ne ihtiyacı yokken, 11 tane Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasının istenmesi, Yalova’nın katlidir.

  Eğer Yalova’da işsizliğe bir çözüm bulacaksak, Yalova’da ekonomiye bir katkı sağlanacaksa bunun başka yolları vardır. DEKODER’in bu anlamda son projesi, Ekolojik Köy Projesi olacaktır. Minimum 800-900 dönüm alan içerisinde yapılacak olan bir ekolojik köy, burada kurulacak olan 8-10 tane Organize Sanayi Bölgesi’nden daha fazla katkı sağlayacaktır. Üstelik çevreyi kirletmeyecek, havayı kirletmeyecek, ormanı bozmayacak ve insanların sağlığına zarar vermeyecektir.

  Ben ticari hayatıma Gebze’de başladım ve OSB’leri iyi bilirim. Buradan bütün yetkilileri sesleniyorum. Yalova’da 2 tane geri dönüşümü olmayan OSB kurulmuş, ancak bundan sonra kurulacak olan OSB’ler Yalova’nın katletmektir. Bizim bu konular hakkında dernek olarak birikimimiz var. Bir araya gelelim, konuşalım ve Yalova’ya daha fazla katkı sağlayacak projeler geliştirelim. Ben bu anlamda duyarlılık bekliyorum. Sadece bununla ilgili sizin nezdinizde bir tartışma programı bile yapabiliriz’ şeklinde konuştu.