Seçimden sonra genel bir değerlendirme yapmak için basın mensupları ile bir araya gelen Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, seçim süreci hakkında genel bir değerlendirme yaptı ve yapmayı hedeflediği projelerden bahsetti.

Oral, ‘Ciddi soru işaretleri var’

  Seçim sonuçlarını değerlendiren Oral, “Farklı bir seçim yaşandı, değişik faktörler oldu. Türkiye çapında da görüyoruz ciddi soru işaretleri olan seçim. Ülkemiz için hayırlı olsun. Biz buradan öyle veya böyle başarılı çıktık. Bundan sonra Altınova halkı ile birlik ve beraberlik içerisinde daha güzel yerlere götüreceğiz. İlk seçim çalışmasında da söylediğim gibi bize oy veren-vermeyen herkesin belediye başkanıyız. Bu zamana kadar, 15 yıl içerisinde de bunun haricinde de bir şey yapmadık, bundan sonraki sürecimiz de öyle olacak.

   Bizim personelimizi yapılan ciddi baskılar oldu. Aday olduğum zaman değişiklikler olacak diyerek baskılar yapıldı. Kurslarımızdaki bayanlarımıza baskılar yapıldı. Bizim söylediğimiz bunlarla ilgili. Seçim üzeri çok fazla sesimizi çıkartmadık. Bundan sonra bu tip şeylere izin vermeyeceğiz. Biz Altınova’da birlik beraberliğin devam etmesi için üzerimize düşen ne varsa yapacağız. Seçim süreci boyunca algı operasyonu yapıldı.

Seçimin ertesi günü, bizim 23 tane işçiyi işten attığımızı söylediler. Kanıtlasınlar. İsim istedim, söyleyemediler. Böyle saygısızca politika olur mu? Yer değiştirdiğimiz personellerimiz var. Kurum içerisinde arkadaşlarına karşı, farklı şeylere giren arkadaşlarımızla ilgili veya çalışmasından memnun olmadığımız arkadaşlarımızla ilgili seçim öncesi sıkıntı olmasın diye yapmak istediğimiz yer değişikliklerini yaptık.

Oral, ‘Fark yarattık’

Oral, ‘2004 yılında aldığımız Altınova ile şimdi olan Altınova arasında fark var. Planlı gittik, şimdiki hedefimiz turizm. Bundan sonraki süreç istihdam, tersanelerimize yerimizi verdik. 16 bin insan çalışıyor, neresinden baksanız bu sayı 8-10 tane fabrika demektir. Bu daha da artacak, yan sanayi ile ilgili yer sorunlarını çözdük. Yan sanayi de geldiği zaman, çalışan sayısının 100 binler bulacağını söylemiştik, bu hedefe ulaşacağız.

2008 yılındaki tersane krizi gibi ciddi engeller oldu; ama işler yürüyor. Şu an 16 bin istihdam sağlamak, Cumhurbaşkanımızın söylediği milli, yerli teknoloji de bizim tersanelerimizde kullanıyorlar. Allah razı olsun. Burada fabrika çoğaltalım diye bir amacımız yok, zaten sanayi istihdamımızı sağladık. Bundan sonra, Altınova’lı vatandaşlarımız veya Yalovalı gençlerimiz tersanede çalışmaya çok yatkın değil, o yüzden dışarıdan işçi geliyor’ açıklamasını yaptı.

Oral, ‘Önemli projeler devam ediyor’

   Önceliklerinin devam eden 2 önemli proje olduğunu dile getiren Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, ‘Engelliye Uyumlu Tıbbi Aromatik Bitkiler Projesi ile Engelli Kuş Gözlem Kulesi ve Doğa Eğitim Merkezi inşallah haziran ayı sonu gibi bitecek.

  Aş evimizi Nisan ayında devreye alacağız. Devam eden projelerimizin takibini yapıyoruz. Eğitimle ilgili olan projeleri zaten Bakanlığımıza iletmişti.

  112 Merkezi ve Devlet Hastanemizin geliştirilmesi konularını Sağlık Bakanlığımıza ilettik. Çoban Kale mayıs ayı gibi kazı çalışmaları başlayacak.’

Oral, ‘Projelerimizi iktidarın gücüyle yapacağız’

  Sanayi sektöründen sonra turizm sektörüne yöneleceklerini ifade eden Oral, “Turizm ile kadınlara yönelik istihdam sağlayacağız. Hem görsellikle Altınova’yı güzelleştirmek hem de turizm ve onun yanında gelecek katkılarla beraber istihdamı ve ekonomiyi canlandırmak ve de çeşitlendirmek istiyoruz.

  2008 yılındaki yaşanan ekonomik krizde sadece tersane sektörü etkilenince, biz de olumsuzluklar yaşadık. Şimdi Altınova’da sektörleri çeşitlendirmek istiyoruz. Süs bitkileri üretimi, meyvecilik, turizm ve sanayi sektörlerinde güçlüyüz. Kriz herhangi bir krizde sektörlerin birbirini tamamlayıcı, alternatifli bir durum olsun istiyoruz.

  Projeleri gerçekleştirirken mutlaka iktidarın gücünü hissetmemiz, destek almamız lazım. Altınova Belediyesi’nin gelirleriyle bu işleri yapma imkanı yoktur. Yalova Belediyeleri içerisinde, benim elimdeki bilgilere göre, biz gelir sıralamasında 7. veya 8. sıradayız. O yüzden iş adamlarımızla, belediyemizle bu işi götürmeye çalışacağız.

Eleştirirken ‘Onu siz mi yaptınız, bunu siz mi yaptınız’ diyorlar. Yapılsın da kim yaparsa yapsın; ama o da söylendiği gibi değil. Mesela, Altınova Belediye Hizmet binası, şu an resmi rakamlar elimde değil ama 1 Milyon 600 TL’sini tersanecilerimizin katkılarıyla yapılmıştır. Geri kalanını da Altınova Belediyesi olarak biz sağlamışız.  

Sağlık Bakanlığımızla Altınova Devlet Hastanesini, o zamanki vekillerimiz, il, ilçe başkanlarımız ile Altınova’ya bu hizmeti getirmişiz, sonuçta vatandaşın ayağına bu hizmetin gelmesi önemli.

  Biz ilk başladığımızda, Hükümet Konağı; nereye, nasıl yapılacak mevzuları sorundu. Yerini çözdük, projesini biz yaptık, hükümetimizle görüştük, ödeneğini çıkarttık yapıldı. Şimdi bulunduğunuz yerden bakıp, ‘yapılanları devlet yaptı’ diyorlar. Nasıl yapıldığına baktığınız zaman onun yapılma aşamalarında çok meşakkatler var.

  Askeri bölge ile ilgili herkes konuşuyor, 13 yıl uğraştık o bölgeyle. O zamanki Bakanlarımız destek verdiler de çözdük.

Önümüzdeki aylarda yapılacak olan Hersek Yağlı Güreşler ile ilgili henüz bir çalışma yapamadık. Bu organizasyonun bir hazırlık dönemi, mali kısmı var. Yapılacağı tarih için net bir şey söyleyemiyorum. Tüm şartlarımızı zorlayıp bu organizasyonu yerine getirmek istiyoruz. Süre ilgili sorunumuz var.

 Millet Kıraathanesi’ni Altınova Belediye Binası’nda ya da yan tarafına yapacağız. Buranın manzarası güzel, vatandaşla buluşturacağız” dedi.

Oral, ‘Ekim ayında konutların temelini atarız’

  Konut yapımı ile ilgili açıklama yapan Oral, ‘Toplu konutun projesi tamamladı. Yer hazır; ama bizim orada garajımız var. İlk etapta garajı taşımamız gerekiyor. O çalışmayı başlatıyoruz öncelikli olarak, Ekim başında da temeli atarız diye düşünüyorum. Arkadaşlarımız, TOKİ’nin sistemi üzerinde çalışıyorlar. Biz, belediye sistemimiz üzerinden çalışacağız. Bundan sonraki etaplarda büyük bir yer olursa, TOKİ üzerinden yürümek istiyoruz. Tecrübe kazanırsak TOKİ’yi bu işe karıştırmadan kendi çalışmamız üzerinden gitmek istiyoruz. Sebebi ise, Altınova esnafı ile bu bölgeye istihdam ve gelir sağlamak istiyoruz. 60 konut bizim için tecrübe olacak, sonra 100’er konut olarak devam etmek istiyoruz’ dedi.

Oral, “MYO öğrenci alınacak”

  Diğer projelerini kısaca belirten Oral, Seçimlerden sonra Yalova Üniversitesi Rektörümüzle görüştüm. 2019-2020 Eğitim döneminde Yalova Üniversitesi Altınova Meslek Yüksekokuluna öğrenci alınacağını söyledi. Okulumuzun iş garantili olması büyük bir avantaj. Öğrencilerin barınma sorunu olacağını düşünmüyoruz. Çünkü burada boş binalarımız var. Ama olursa erkekler için orta öğretime yönelik yurdumuz bitti orayı kullanırız. Gerekirse pansiyonlarla çözeriz’ dedi.

Oral, ‘YAKAB’ta 3. Lota girilmesi gerekiyor’

YAKAB’ta 3. Lota girilmesi gerekiyor. Biz raporlarımızı hazırladık biz mi devam ederiz, başkası mı devam eder bilemiyoruz; ama raporlarımızı hazırlayıp orada duracak şekilde olacağız.

Oral, ‘Özelliği bozulmamış tohumlar topluyoruz’

Anadolu’daki özelliği bozulmamış tohumları toplamaya çalışıyoruz. Askeri bölgede doğal meyvelerimiz var. İncir, elma, erik, ayva gibi çeşitli meyvemiz var” dedi.

  Bazı işleri, profesyonel ekip ile yürütmek gerektiğini, ortaklaşa yürütülen çalışmalarda desteklerimizi vereceklerini ifade eden Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, katılımlarından dolayı basın mensuplarına teşekkür etmesi ile toplantı son buldu.

Haber/Fotoğraf: Yasemen Yeter