Aralık ayı Yalova Belediye Meclisi gündemine gelen ve AK Partili Meclis Üyeleri’nin oylarıyla meclisten geçen Meteoroloji Müdürlüğü’nün yanında bulunan park alanının Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsisi kararını Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman veto edeceğini açıklamıştı. Bu karara cevap veren ve milletin vetosunu dikkate alırız diyen AK Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak’a, Başkan Salman, “AK Parti kentimizde veto yiyeli 3,5 yıl oldu” diyerek cevap verdi.

Salman, “Bu hukuksuz kararın karşısında duracağım”

Başkan Salman; “5393 sayılı kanunun 23. Maddesinde, ‘Belediye Başkanı hukuka aykırı gördüğü meclis kararlarını gerekçesini de göstererek yeniden görüşülmek üzere meclise iade edebilir’ demektedir. Bu yer ile ilgili olarak komisyon kararında da görüldüğü gibi ilgili kurumlardan henüz görüşler gelmemiştir. Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği okul alanı için 5 bin ila 8 bin metrekare olma şartı aramakta. Bu alan, bu şarta uymamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı bu yönetmeliğin olmasına rağmen öncelikle bu alanın okul için uygun olduğunu belirten bir yazı vermesi gerekiyor. Bu yazı yok.

Daha sonra Meteorolojideki yeşil alana karşılık olarak gösterilecek olan Araştırma Enstitüsü içindeki yer ile ilgili Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nden görüş alınması gerekmektedir. Sonrasında, Toprak Koruma Kurulu kararıyla tarım arazisi, vasfından çıkarılmasına ilişkin valilik kararı, ardından İçişleri Bakanlığı’nın bu alanda kamu yararı oluştuğuna dair görüş vermesi gerekmektedir. Tüm bu görüşler sonrasında, Tarım Bakanlığı’nın nihai kararı vereceğini bilmeyen AK Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, yapmış olduğu açıklama ile kamuoyunu yanıltma niyetiyle, bilgi sahibi olmadan fikir söyleme dirayetsizliğini sergilemiştir.

Dolayısıyla kararın hukuki zemini henüz oluşmamıştır. İmar Komisyonu’nda aylardır bekleyen bunca karar dururken bu konudaki ısrar ve acele bizleri ister istemez düşündürmektedir. Bu nedenle bu konuda gerekli yasal gerekçelerle birlikte veto hakkımı kullanarak kararı veto edeceğim. Biz her zaman her konuda halkımızla iç içeyiz. Onların zararına olacak hiçbir kararın altına imza atmayız. Yalova’da mezun olduğum tek okul Atatürk İlköğretim Okulu için,35 sene yaşadığım Süleymanbey Mahallesi için, Yalova ve Yalovalılar için bu hukuksuz kararın karşısında duracağım” dedi.

Salman, “Siz Önce Mevcut Okulları İyileştirin”

Salman; “30 Mart ve 1 Haziran olmak üzere Yalova halkı AK Parti’yi 2014 yılında 2 kez veto etti” diyen Başkan Vefa Salman; “Yapmış olduklarınız onaylanmış olsaydı, 2014 yılında görevi halk size verirdi. Ancak halkımız tercihin bizden yana kullandı. Siz halktan veto yiyeli 3,5 yıl oldu hatırlatırım. Genel siyaset yapacak değilim. 2002 yılından bu yana eğitimi yap-boza çevirerek yapılanları anlatmak bana düşmez ama ben size şunu söylemek isterim. Yalova’yı yeniden ülke genelinde yapılan sınavlarda dereceye giren, birinci olan, adından söz ettiren bir kent haline getirebiliriz oturun bunu düşünün. Mevcut okulların bunca ihtiyaçları var öncelikle bunları nasıl gideririz buna çözüm bulun. Bana her gün okul aile birlikleri çarşaf çarşaf listelerle geliyor, destek istiyor. Okullar velilerden para toplayarak okullara hizmet vermeye çalışıyor, siz hele bir bunları düzeltin. Madem 9,5 milyon para var tüm okulların eğitim şartlarını iyileştirin, eksikleri giderin” dedi. 

Salman, “Hukuk Fakültesi’nin yerini önerdik”

Salman; “Merkezde yeşil alan ve park sayısı yok denecek kadar az” şeklinde konuşan Başkan Salman şunları dile getirdi; “Biz mevcut alanları korumaya çalıştıkça, AK Parti betonlaşması için uğraş veriyor. Kent merkezinde nefes alabilecek yerlere ihtiyacımız var. Daha önce Yalova Üniversitesi’nin Hukuk Fakültesi olarak kullandığı binayı yer olarak gösterdik ancak Milli Eğitim Müdürümüz bu binayı küçük bularak burayı istemediler. ‘Merkezde yer yok. Bize yer gösteremediler’ demek abesle iştigalden başka bir şey değil” dedi.

Salman, “Yalova’da eğitimin en büyük destekçisi biziz”

Taleple gelen her okula imkanları dahilinde destek olmaya özen gösterdiklerini belirten Başkan Vefa Salman; “Gerek Milli Eğitim ile, gerek okullarımızla, gerekse de okul aile birlikleriyle sürekli diyalog halindeyiz. Bize iletilen ihtiyaçların içerisinde acil olanları imkanlarımız dahilinde yerine getiriyoruz. Yalova’da eğitimin en büyük destekçisi biziz” diye konuştu.