Türkiye ile Yunanistan'ı savaşın eşiğine getiren, 1996 yılındaki Kardak Krizinde, Yunan botlarını atlatarak kayaklıklara Türk Bayrağı çeken ekipte yer alan Emekli Deniz Kurmay Albay ve İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Ali Türkşen son zamanlarda Ege Denizi'nde Yunanistan'la yaşanan gerilimle ilgili sorulara cevap verdi.

İYİ Parti İl Teşkilatının düzenlediği basın toplantısında konuşan Türkşen, "Yunanistan, karasuları genişliğini 6 milden 12 mile çıkartmak istiyor. O zamanlar, Marmara Denizi’nde sadece kürek çeker, oradan geçemezsiniz, hiçbir şey yapamazsınız. Sıkıntı da şuydu, normalde üzerinde insan yaşamayan kaya parçalarının bir karasuyu genişliği yok ama üzerinde varlık sürdürdüğünüz zaman, bunun karasuyu genişliği olur.

Şu anda Ege’de 6 mil karasuyu uygulanmakta, 1982 Birleşmiş Milletler Yaz Hukuku Sözleşmesi, ülkelerin karasularını 12 mile kadar çıkartabilme hakkı verdi.

Türkiye, sadece bu maddeden dolayı o sözleşmeyi imzalamadı. Sözleşmeyi imzalamayan 5-6 ülke var. BM’de geri kalan herkes imzaladı. Yunanistan da imzaladı. Turgut Özal döneminde Türkiye, ‘Bu anlaşmaya dayanıp da 6 milden 12 mile çıkarmayı, savaş sebebi sayarım’ dedi.

O zaman zınk diye durdu Yunanistan. Bugün AK Parti hükümetine kabul ettirmeye çalıştıkları 1982 Birleşmiş Milletler Yaz Hukuku Sözleşmesidir.  ‘Savaş sebebi sayarız denemeyin. Biz de rahatlayalım’ diyorlar. Yunanistan bunu kolluyor. Onu dediğiniz zaman şak diye 12 mile çıkacak. Üzerinde insan bulundurulan adaya siz 10 küsur senedir ne nota vermişsiniz, ne itiraz etmişsiniz. Uluslararası Mahkeme’ye gitseniz de ‘Sizin aklınız neredeydi?’ diyecekler. 12 mile çevrildiği zaman, tüm Ege’yi Yunanistan kapatır” şeklinde konuştu.

Basın mensuplarıyla gerçekleşen kahvaltının ardından Emekli Deniz Kurmay Albay ve İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Ali Türkşen, İYİ Parti Yalova il yönetiminin düzenlemiş olduğu programa katıldı.

Haber/fotoğraf : Elif Tuzlacıoğlu