Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Benim Kentim’ dediği, ölümünden önce yazlık başkent olarak Türkiye’yi yönettiği, Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet Halk Partili Yalova Belediyesi’nde yaşandığı iddia edilen yolsuzluk haberleri, kent açısından ülke gündemine çok olumsuz bir şekilde yansıdı.

5 Şubat 2020’de, İçişleri Bakanlığı Müfettişleri tarafından ortaya çıkarılan zimmet suçlamasının üzerinden tam 7 gün geçti. Organize olduğu her halinden belli olan bu yolsuzluk olayı, kimine göre 1 Milyon 20 Bin TL, kimine göre ise 22 Milyon TL’nin ‘evraklarda sahtecilik’ yapıldığı iddia edildi.

Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç, Yalova Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü Harcama Belgeleri ve Ödeme Evrakları Sorumlusu Reşat Ergin, Yalova Belediyesi Muhasebe Müdürü Şenay Kaş ve Muhasebe Müdür Yardımcısı Saliha Öktemgil ve Yalova Belediyesine iş yapan müteahhit; Bekir Bilgi, son birkaç gün içinde gözaltına alınan isimlerdi. Sorgusu devam edenler, tutuklananlar, serbest bırakılanlar oldu.

Bu yolsuzluğun sonu nereye varacak?

Bu yolsuzluğun faturası mutlaka ve mutlaka Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’a kesilmesi gerekir düşüncesindeyim. ‘’Yalova Belediye Başkanı olarak, bu kentin seçilmişi olarak, Yalova Belediyesi’nde olup bitenden, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman sorumludur’ diyorum.

Yaşanan olumsuzluklara seyirci kalmak, görmemezlikten gelmek görevi kötüye kullanma değil midir?

Yalova’da yaşayan her insanın, Yalova Belediyesi üzerinde hakları vardır. Yaşanan yolsuzluk, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ı görevini layıkıyla yapmamış olduğunu göstermiştir. Görevini Kötüye kullandığı sonucunu doğurmuştur.

Yaşanan olumsuzluklara seyirci kalmak, olan-biteni görmemezlikten gelmek, görevi kötüye kullanma değil midir?

Yalova Belediyesi’nde yaşanan yolsuzluk iddiaları, Yakup Koçal’ın seçildiği, (2009-2014) 2. dönemi ile Vefalı Salman’ın seçildiği 1. dönem (2014-2019) da pek çok defa gündeme gelmiştir. Kentte, kulaktan kulağa, mahalle, cadde ve sokaklarında yapılan yanlış uygulamalar hep konuşuldu.

Yalova Belediyesinde şu an göz altında ve tutuklu olanların, hangi esnaflara yaptırdıkları işlerin iki katı fatura kestirdiklerini, Yalova Belediyesi’ni hortumladıklarını bu kente duyarlı; binlerce, on binlerce yaşayan insanlar çok iyi biliyor. Yalova’nın siyasetini, ticaretini, STK’larını takip edenler, Yalova Belediyesi’nde yaşanan bu yolsuzlukların bir gün ortaya çıkacağını da tahmin ediyorlardı.

Yolsuzluk iddialarıyla gözaltına alınan şüpheliler ile ilgili, halkı bilgilendirme görevini üstlenmiş medya mensuplarına yönelik, şiddet, tehdit, mobbing uygulamalarını kınıyorum. Türkiye Cumhuriyeti Adaletinin bu yolsuzluk olayına karışanlara gereken cezayı vermelerini temenni ediyorum.

Yapanın yanına kar olmamasını, bundan sonra yapacak olanların da önüne geçmek için ise adaletin tecelli etmesini istiyorum.