Özata Tersanecilik’te düzenlenen törenle, Mirvari  teslim edilmek üzere demir aldı. Özata Tersanecilik Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven’in evsahipliğinde, Asia Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Elchin Khalilov’un katılımıyla gerçekleştirilen demir alma törenine ilgi büyüktü. 

     Törene, Özata Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven ve Azeri Asia Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Elchin Khalilov, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, AK Parti İl Başkanı Mustafa Pehlivan, katıldı. 

      Törenin açılış konuşmasını yapan Özata Tersanecilik Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven, Asia Denizcilik ile kurulan iş ortaklılığıyla birlikte dünya denizcilik sektörünün gözünü Türkiye’ye çevirdiklerini söyledi. 

    Azerbaycan Hükümeti’nin Hazar Deniz’indeki incisi olacak Mirvari için Türk mühendis ve işçilerinin 1 yıldır çalıştığını belirten Ataseven, geminin VIP restoran, VIP yolcu salonu  ile 650 yolcuya hizmet verecek. 38 yıldır gemi yapım işindeyim ve sektörde var olan meslek odalarında da yöneticilik yaptım. Yalova’daki tersanelerinde, İskandinav ülkeleri dahil en büyük gemileri yaparak, sektörde çığır açtık’dedi.

      Asia Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Elchin Khalilov da Asia Denizcilik ve Özata Tersanesi iş ortaklığının 2 yıl öncesine dayandığını belirterek, “2008 yılında Türkiye’de Rusya için 5 gemi yaparken Özata Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven ile tanıştık. Sonra da 2010 yılının ortalarında Asia Denizciliği  kurduk. 2011’de de Özata ile bir iş ortaklığı oluşturarak dünyanın en büyük kompozit ihalesini kazandık. Bu bizim için dönüm noktasıydı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açmış olduğu ihale ile dünyada ilk kez bu ebatta yapılacak 15 adet karbon kompozit yolcu gemisinin ilkinin omurgasını geçtiğimiz ay tamamlayarak  törenle tüm kamuoyuna tanıttık” dedi. 

     Bugün Azerbaycan Hükümeti için 1 yılda tamamlanan yolcu gemisini Yalova’dan Hazar’a gönderdiklerini söyleyen Klalilov, 300 Türk’ün görev aldığı “inci” anlamına gelen Mirvari’nin 650 kişilik kapasitesiyle Türk mühendislerinin Hazar’daki gururu olacak. Gerek İzmir Belediyesi Projesi, gerekse Mirvari gemisi için göstermiş oldukları büyük özveri ve gayretlerinden ötürü tüm Özata çalışanlarına ve başta teknik ekibimize teşekkür ediyorum. Ayrıca teşekkür etmek istediğim biri daha var; kendisi Acar Bağımsız Denetim şirketinin kurucusu Demet Onuş.  Asia Denizcilik ve Özata işbirliğinin tesis edilmesi ve projelerdeki desteği için şahsım ve ortağım adına kendisine çok teşekkür ediyorum” dedi.

      Khalilov, Mirvari’nin yapımı için gerek Azerbaycan gerekse Türk hükümetinin desteklerini esirgemediğinin altını çizdi. 

Türkiye’ye yeni yatırımlar yolda 

      Azeri bir iş adamı olarak Türkiye’de iş yapmaktan gurur duyduğunu belirten Khalilov, “Türkiye yabancı yatırımcılar için güvenli bir liman. Bir süre önce Özata ile birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne 4 adet yolcu gemisi yapmak üzere ihaleye girdik. Türkiye’de yeni projelerimiz, yatırımlarımız gündemde” dedi.

     Elchin Khalilov, 1991 yılında Bakü Denizcilik Lisesi ve ardından 1998 yılında Rusya Federasyonu Denizcilik Akademisini başarı ile bitirip, Hazar Deniz Gemicilik’de makine mühendisi olarak görev aldı. Babası da denizci olan Khalilov, birçok ülkede turizmden lojistiğe, otomotivden gsm ve kuyumculuk sektörüne, farklı kulvarlarda çalışıyor. 

Tören, geminin kurdele kesimi, gezilmesi ve iftar daveti ile sona erdi.

Haber Foto: Gamze Yüksel