Yürüyüşün ardından açıklama yapan Çiftlikköy Kafkas Kültür Derneği Başkanı Murat Erdoğan,” Bugün Kafkasya’dan sürgün edilişimizin 151. yılını anmak üzere toplanmış bulunuyoruz. 21 Mayıs tarihinde, tarihin en trajik sürgününe maruz kalan on binlercesi, yüz binlercesi sürgün yollarında ölen Çerkes Kafkasyalı kardeşlerimizin adına tüm baskılara dağılmışlığa, acılara karşı Çerkesler, Kafkasyalılar varlıklarını ve kimliklerini koruyor.

21 Mayıs’lar tüm Çerkes ve Kafkas halklarının yaşama dirençlerinin ifadesidir. Direniştir, başkaldırıdır, diriliştir. Tüm zalimlere inat Kafkasyalıların ve Çerkeslerin yeniden var olma mücadelesidir. 21 Mayıslar halkımızın belleğini kazılan tüm bu acıları savaşları insanlık dışı uygulamaları dünyaya haykırmak istediğimiz gündür.

21 Mayıslar dün, bugün ve yarın perspektifinde ulusal, kültürel kimliğimizi yaşama isteğiyle geleceğe ışık tuttuğumuz günlerdir. Tarih derki, 1864’te itibaren Kafkasya’dan 2 milyon Çerkes sürgün edildi. Ancak 1870 yılına gelindiğinde 500 bin’i hayattaydı. Gerisi sürgünde, hastalık, yoksulluk, açlık ve sefalet içerisinde ölmüşlerdi. Büyük Çerkes sürgününün üzerinden 151 yıl geçti. Ama ne sürgünün ne yaşananlarının ne de anavatan özleminin hasreti ve acısı dindi… Evet, bizim Türkiye’ye geliş hikayemiz de böyle tarihi ve halkı ikiye bölünmüş, bir halkız.

 

Dünyanın tam 45 ülkesine dağılmış Çerkes diasporasında en yoğun ülke ise Türkiye’dir. Biz Türkiye’yi seviyoruz. Sürgün yürüyüşünü organize eden Çiftlikköy Kafkas Kültür Derneği, Yalova Çerkes Birliği Derneği ve katılım olarak Çeçen Derneği, Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar, üniversiteliler, Yalova Halkı ve Çiftlikköy halkına sonsuz teşekkürlerimi sunarım “ ifadelerini kullandı.

 

Tarihi Fevziye Yağlı Güreşleri’nde Kafkas Gecesi

 

Bu yıl 109.’su düzenlenen tarihi Fevziye Yağlı Güreşleri’nin öncesin de düzenlenen Kafkas Gecesi’ne katılanlar Çiftlikköy Kafkas Kültür Derneği, Yalova Çerkes Birliği, Düzce ikinci Bahar Ekibi (Adigeden),İshak Akbay  Sununcu ve Şarkıcı Kaberdey, Adige Sedat, Bursa Çerkes Derneği Başkanı ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen Çerkes’ler katıldı.

Gece de Çiftlikköy Kafkas Derneği ELİYA ekibi sergiledikleri üstün Kafkas dansı performansıyla izleyicilerden büyük beğeni ve alkış aldılar.