Yalova Belediyesi tarafından Suwon parkında dikilen Haysiyet anıtının açılışına; Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt, Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara, Politika ve Kültür İşlerinden Sorumlu Konsolos Keiichi Kosakı, IHI Proje Müdürü Takeshi Kawakami ve davetliler katıldı.

Anıtın açılışı öncesi konuşma yapan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Körfez geçiş köprüsünün Yalova’nın geleceğine şekil verecek ve Yalova’nın geleceğini değiştirecek bir proje olduğunu söyledi.

Türk Japon ilişkileri her zaman pozitiftir.

Belediye Başkanı Salman, Türk Japon ilişkilerinin her zaman pozitif olduğunu dile getirerek; “Ülkesinden binlerce km uzakta ve kendi konusunda dünyada yetişmiş önemli uzmanlardan biri olan Ryoichi Kishi, sonradan anlaşıldığı üzere hiç bir hatası olmamasına rağmen ve kendi geleneklerinde olan bir yöntemle halatın kopmasından kendini sorumlu tutarak yaşamına veda etti. Bunun bende iki türlü yeri vardı. Birincisi şu: ben 50 yaşındayım, Türk Japon ilişkileri her zaman pozitif olmuştur.  Aynı zamanda Yalova Japonya ilişkileri de çok eskilere dayanır, 1989 yılında Yalova’nın ikinci kardeş şehri Tonami kentidir. Bu sıkı ilişkinin sonrasında 17 Ağustos 1999 ‘da yaşadığımız Marmara depremi sonrası yine bu Japon kardeş şehrimiz, oradaki dostlarımız şu anki Yalova Belediyesi İtfaiye binamızın yapımında çok ciddi maddi manevi katkıları oldu.” Dedi

Hiç sorumlu olmadığı bir davranıştan dolayı kendi hayatına son veren Japon Mühendis Ryoichi Kishi anısına Haysiyet anıtı dikilmesi kararını aldığını ifade eden Salman, “Bizim onlara böyle bir vefa borcumuz vardı. İnsani duygularla aldığımızda haysiyet onur çok önemli bir kavram. Hiç sorumlu olmadığı bir davranıştan, bir uygulamadan dolayı kendi hayatına son vermesinin bendeki derin izi üzerine onun anısına Yalova’da bir haysiyet anıtı dikilmesi kararını aldım açılması bugüne nasip oldu. Japonların iş ahlakında çok sevdiğim bir sözleri var; bir kişi bir şeyi yapabiliyorsa bende yapabilirim. Kimse yapmazsa ben yapmalıyım.  Bu sözün ben bu anıtla bütünleşmesini ve Türk insanına örnek olmasını istiyorum. Ryoichi Kishi önünde saygıyla eğiliyorum, toprağı bol olsun ışıklar içinde uyusun.” Şeklinde konuştu.   

Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara ise; “İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü'nün dünyanın en uzun dördüncü Asma köprüsü olacağını duymuştum. Ryoichi Kishi, Sorumluluk bilinci yüksek ve iş arkadaşları tarafından çok sevilen birisi olduğunu duymuştum. Köprünün tamamlanmasını en çok isteyen kişinin Ryoichi Kishi olduğuna inanıyorum. Ryoichi Kishi ‘nin Projenin sonuna kadar projede çalışmasını dilerdim. Ayrıca, proje sonrasında yeni projelerde onun gücünü tam anlamıyla ortaya çıkarmasını dilerken derin üzüntülere dalıyorum. Genel müdür Takeshi Kawakami başta olmak üzere alt yapı sistemlerinde çalışan ve yetkili diğer kişiler bu projenin bitirilmesi için daha fazla çalışarak, bir halka halinde birleşerek ve Japonya Türkiye arasındaki dostluk köprüsünü kurmalarını gönülden ve içten arzu etmekteyim.  Sayın Belediye başkanını böylesine mükemmel bir yere Ryoichi Kishi anıtını kurulmasından dolayı çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman gün anısına Japon heyetine çeşitli hediyeler verirken bir kahve takımını da, Japon mühendis Ryoichi Kishi ailesine iletilmesi üzerine Proje müdürü Takeshi Kawakami’ye verdi.

Anıtın açılışı Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Japonya İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara ve Japon heyet tarafından gerçekleşti.