Yalova kendi küçük ancak ilginç bir ildir, dışarıdan göründüğü gibi anlaşılmaz biraz içine girmek hemhal olmak lazımdır. İstanbul Bursa- Kocaeli gibi büyük metropol şehirlerin arasına sıkışmış butik bir şehir olmasına rağmen, kültür ve sanat etkinlikleri her zaman önemlim olmuştur. Bildim bileli hep sinemaları, tiyatroları, gazino eğlenceleri ve festival gibi etkinlikler hep vardır. Şu an aktif olmasa da çocuk tiyatrosu ve uzunca bir zamandır yine aktif olmayan belediye tiyatro etkinlikleri şehrimize sürekli bir ivme kazandırmıştır.

Yalova’mızda sanat ve kültür adına faaliyet gösteren STK’lar bugüne kadar önemli işler başarmışlardır ve başarmaya devam etmektedirler. Çoğu yerde belediye ve kamu kaynakları ile yapılan bu sanat – kültür ve festival gibi etkinlikler Yalova’mızda STK’lar tarafından yapılmaktadır. Bu festivallerin sürekli ve sürdürülebilir yapılması, valiliğimiz, belediye ve Yalova eşrafının destekleri ile sağlanmaktadır.

Ancak STK’larımız bu işlerin yürütülmesindeki ana omurgayı oluşturmaktadır. Temmuz ayı içerisinde başlayıp sırası ile devam eden halk oyunları yarışmaları ve festivallerimiz dünya çapında değer bulmuş çok özel festivallerdir. Pek çoğumuz bilmeyiz belki ancak Uluslararası Festivaller Birliğinin belediye olmayan tek üyeleri Yalova’mızın değerli iki derneği olan TUFAG ve YAFEM’dir. TUFAG  1985 yılında beri başarı ile Uluslararası Halk Dansları Festivali ve Altın Karanfil Halk Dansları Yarışmasını düzenlemektedir ve yine Yalova Kuzey Kafkas Kültür Yardımlaşma Gençlik ve Spor Kulübü Derneği tarafından 16 yıldır Yalova Uluslararası Kafkas Dans ve Müzik Festivali yapılmaktadır. Yalova’mız yıl boyunca birçok sanat kültür spor etkinlikleri ile çevresindeki büyük illere taş çıkartacak işler yapmaktadır.

Bu yıl 24.’sü yapılacak olan uluslararası Türk Boyları Kültür Şöleni de hem Yalova hem Türk dünyası hem de Ülkemiz için çok önemli bir etkinliktir. Türk Boyları Kültür Şöleni sadece folklor gösterilerinde oluşan bir etkinlik değildir. Uluslararası çapta birçok önemli etkinliği bir araya toplamış kapsamlı bir organizasyondur.  Türk Boyları Kültür Şöleni etkinliği içerisinde, Türk Dünyası Resim ve sanat sergisi, Türk Dünyası Şairler Buluşması ve yine Türk dünyasında çok ses getiren ve değer bulan Türk Dünyası Gazeteciler buluşması etkinliği vardır. Türk dünyasından yani Adriyatik’ten Çin Seddine kadar olan geniş coğrafyadan gelen önemli yazarlar, fikir adamları, dava adamları ve devlet adamaları ile Türk dünyasının güncel meseleleri ilk ağızdan anlatılır ve Türk dünyası arasındaki köprü olma vazifesi yerine getirilir. Bu yıl 15 -21 Temmuz arasında yapılacak olan Türk Boyları Kültür Şöleni yine güncel ve çok önemli konuları ele alacaktır.

Avrupa ülkelerindeki Türklerin durumları, Balkanlarda yaşayan Türk Azınlıkların Sorunları, Doğu Türkistan, Kırım, Karabağ, Irak ve Suriye Türklerinin sorunları ve durumlarının ele alındığın oturumlar yapılacaktır.

Yurtdışında çok önemli konuklar yine Yalova’mızda ağırlanacak ve Yalova Türk Dünyasının köprüsü, Türk Dünyasının Fikir başkenti olmaya devam edecektir.

Misafir ülkelerin folklor ekipleri de tüm şölen boyunca her gün Amfi tiyatroda, Suwon parkta ve il dışında özgün folklor gösterilerini tüm halkımıza açık ve ücretsiz olarak yapacaklardır.

Türk Boyları Kültür Şöleni kapsamında yapılanları böyle kısacık bir makalede anlatabilmek kesinlikle mümkün değil, aslında bazı şeyler anlatılmaz yaşanır derler, katılmak hemhal olmak yaşamak lazım. Dünya coğrafyasında davet edilen Türk kardeşlerimizle tanışmak onları dinlemek bilmek ve bilişmek gerek. Uzak coğrafyalar olabilir ancak gönüllerin birliği, kalplerin yakınlığını yakinen görmek yaşamak gerek. Yapılan tüm etkinliklere tüm Türk halkı ve tabi ki Yalova halkı davetlidir.  Dünya coğrafyasından gelen misafirler ile tanışmak bilişmek Türk Dünyasına Kurulan köprüde hepimizin bir nebze katkısı olacağını bilmektir.

Türk Boyları Kültür Şöleni fikri daha ilk başında beri, Türk topluluklarının birleşebileceği fikrini savunan, basın ve eğitim çalışmalarıyla iz bırakan Gaspıralı'nın düşüncelerini örnek almıştır. Türk Dünyasında; Dilde, Fikirde, İşte birlik oluşması adına katkı sağlamak için durmadan azimle ve sabırla çalışmaya devam etmektedir.

Türk birliğinin, bir gün hakikat olacağına inancım vardır. Ben görmesem bile, gözlerimi dünyaya onun rüyaları içinde kapayacağım. Türk birliğine inanıyorum, onu görüyorum. Yarının tarihi, yeni fasıllarını Türk birliğiyle açacaktır.

Mustafa Kemal Atatürk