Üniversite Yalova ve işbirliği üçü bir arada kullanıldığında  gerçekten kulağa çok garip geliyor çünkü bizim aynı cümle içnde kullanmaya pek alışık olmadığımız üç kelime.Yalova Üniversitesinin kuruluşu çok Yalova için önemli idi. Ancak hemen herkesin ortak görüşü kuruluşundan bu güne  geçen sürede Yalova Üniversitesi şehir kimliğine ve şehre çok büyük bir katkı sağlamadığı yönündedir.Kurulduktan bu güne Yalova üniversitesi Yalova için beklentilerimizi bir türlü yerine getiremedi. Geçmiş geçmişte kalsın isteriz yani neden oldu , nasıl oldu , niye başarılı olamadı ya da olamadık sorularını cevabı aynı hataları bir daha yapmamak için önemli.

Ancak geçmiş hatalara ahlanıp vahlanarak ümitsizlik içine düşmek oldukça büyük bir hata olur. Ayrıca geçmişte yapılamadı evet geç kaldık evet istediğimiz katkı sağlanmadı bu konularda hemen herkes hemfikir. Geçmişi yargılamak bize bir şey kazandırmaz geçmişten ders almak ise büyük bir kazanç sağlar.Üniversitenin kente katkısının minumum seviyede kalmasının sebepleri arasında diğer illerle kıyaslandığında geç kurulmuş olmasının, yetersiz bütçe imkânlarının, yanlış yer seçiminin ,siyasal ve yandaş kadrolaşma arayışlarının , kentle bütünleşememesinin etkili olduğu etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Yalova Üniversitesinin şehrin gözbebeği olmasını  ve kentin eğitim şehri olarak tanınmasını hepimiz gönülden isterdik.2008 yılında açılan üniversite de dolaylı olarak bir çok sektörün gelişmesinde özellikle hizmet  sektörünün gelişmesinde etkili olmuştur. Ancak bunun dışında Yalova için çok büyük katkıları olduğu söylenemez.

Fakat son bir iki yıllık süreçte Yalova ve Üniversite arasında ciddi etkileşimler ve gelecek vaad eden gelişmeler çalışmalar yapılmaktadır.Bu yeni yaklaşım ve çalılma Yalova için güzel sonuçlar doğuracak işler ortaya çıkaracaktır diye inanıyorum.Hem Yalova yöneticilerinin hem de üniversite yöneticilerinin olumlu ,ılımlı yaklaşımları ve birlikte oluşturdukları sinerjinin bu şekilde devam etmesi Yalovamız için gelecek vaat eden bir kazanımdır.

Yalova Üniversite işbirliği yaklaşımının ilk ciddi faaliyeti 23-24 Ekim 2021 tarihlerinde Yalova Araştırmaları Kongresinin  düzenlenmesiydi. Kongrede Yalova’yı konu edinen veya Yalova'yı ilgilendiren tüm alanlardan çok çeşitli bildirilerin sunulduğu geniş kapsamlı bir etkinlik ve en önemlisi ise bu etkinlik için ; Kamu, üniversite, belediye ve sanayi-ticaret beraber Yalova için neler yapılmalı konusunda bir araya gelerek işbirliği yapımlası oldu.Bu etkinlikte emeği geçen her hurum ve kişiye Yalova adına teşekkür ediyorum.

Yalova sanayi ve ticaretini geliştirmek adına Üniversite ile Ticaret  Sanayi odalarının işbirlikleri ciddi önem taşımaktadır. Üniversite iş dünyasına  ve /veya  çalışan personele daha verimli iş ve hizmet üretme adına  farkındalık oluşturacak çalışmalar yapmalı , üniversite ve sektör temsilcileri işbirliğinde oluşturulacak gelişim  programları oluşturulmadır. Bu süreçte Yalova Ticaret ve Sanayi Odamızın yaptığı çalışmaları takdir ediyor ve değer veriyorum.YTSO nun Yalova Araştırmaları Kongresine verdiği destek gerçekten çok büyüktü ve büyük anlam taşımaktaydı , halen YTSO organizasyonu ile devam eden Üniversite İş Dünyası buluşmaları ve yine  YTSO akademi çerçevesinde Yalova Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen seminerler iyi bir başlangıç ve güzel işbirliği çalışmalarıdır.Yapılan her güzel iş Yalova ya değer katacaktır ve Yalova halkı tarafından da takdir görecektir.

Arzum ve temennim o dur ki ; bu güzel başlamış Yalova Üniversite işbirliği projelerinin kişilere baplı kalmadan devam etmesidir , bu işbirliği anlayışını gelenek hatta kural haline getirip 10 yıllık bir planlama ile sürekli ve sürdürülebilir bir hale getirirsek hem kısa vadede hemde uzun vadede çok güzel sonuçlar alacağımıza inanıyorum.

İşbirliği, çalışmanın en iyi yoludur. Gerçekten çalışmanın tek yolu bu. Herkes oradadır çünkü her alanda sunabilecekleri bir dizi beceriye sahiptirler. - Antony Starr