Yalova’nın Düşman İşgalinden Kurtuluş’unun 100. Yılı münasebetiyle 23-24 Ekim 2021 tarihlerinde Yalova Araştırmaları Kongresi düzenlendi. Kongrede Yalova’yı konu edinen veya Yalova'yı ilgilendiren tüm alanlardan çok çeşitli bildirilerin sunulduğu geniş kapsamlı bir etkinlik oldu. Kongrenin amacı Yalova’nın mevcut durumunun tespiti ve yakın gelecekte Yalova'yı ilgilendiren sektörleri etkileyecek gelişmeler hakkında farklı disiplinlerden eğitimcilerin, araştırmacıların, öğrencilerin ve sektör temsilcilerinin fikir alışverişinde bulunabilmesiydi.

Kongre konuları; Afet yönetimi, Akıllı Su Yönetimi, Göç, Lojistik, Sağlık, Sağlık turizmi, Seracılık, Süs bitkileri yetiştiriciliği, Tarih, Tarım, Termal turizmi, Tersane, Akıllı Kent, Eğitim, Ekonomi, İşletme, Kamu yönetimi(merkezi-yerel), Kültür, Sanayi, Sosyal hizmet, Sosyoloji, Ticaret, Ulaştırma ve Sanat gibi çok geniş tabanlı olarak seçilmişti. Kongre, Yalova Valiliği, Yalova Belediyesi, Yalova İl Özel İdaresi ve Yalova Ticaret ve Sanayi Odasının birlikte organizasyonu tarafından düzenlendi.

Uzun bir zamandır Yalova’da bu kadar geniş tabanlı ve çok kapsamlı bir kongre ya da çalıştay düzenlememişti. Bu sebeple bu kongre gerçekten çok ciddi önemli ve belki de gelecek için önemli ilk adımlardan biri olabilecek önemde. Çünkü uzun zamandır Yalova’nın gelecek projeksiyonu için kapsamlı çalışmalar yapılmadığı bilinen bir gerçekliktir. En son benim hatırladığım 1998 yılında Yalova Kongresi yapılmıştı. Yalova’da genelde hep popülist çalışmaların yapıldığına dair serzenişleri duymuşuzdur. Birçok kurum ve kuruluş aslında hep kendi çapında birçok çalışma yapış ve yapmaya devam etmektedir ancak geniş tabanlı ve bu biçimde kapsamlı, paydaşlı bir çalışma ilk kez yapılmaktadır. Kongreyi düzenleyen kurumlara da bakıldığında bu çok yönlülük ve olması gereken paydaşlık görülebiliyor. Kamu, üniversite, belediye ve sanayi-ticaret beraber Yalova için neler yapılmalı konusunda bir araya gelmişlerdir.

Tabi ki bu arada memnun olan olamayanlar da olacaktır. Hatta ben niye yokum, beni niye davet etmediniz diye serzenişte bulunanlar, hatta uzaktan ahkam kesip eleştirenlerde olacaktır. Ancak sonuçta daha önce yapılmamış bence yapılmasında geç kalınmış güzel bir faaliyet yapılmıştır. Gelecek yıl yine yapılmalı ve belki daha fazla konu ile daha uzmanlaşmış bir biçimde devam ettirilmelidir.

Katılımcın portföyü genişletilebilir ya da daraltılabilir ancak izleyici portföyü kesinlikle daha geniş tabanlı olacak biçimde arttırılmalıdır. Gelecek kongrelerde Yalova için lokomotif konular, Yalova’nın kronik problemleri masaya yatırılmalıdır. Yalova’nın sorunları, kronik problemleri herkesin malumudur; iş ve istihdam yıllardır en önemli sorun olarak önümüzde durmakta, şehirler arasından ulaşım ise günden güne daha da büyük bir problem haline gelmektedir ki bir an önce çözülmelidir. Şehir içi trafik, çevre trafiği artık iyice sorun teşkil etmeye hatta çoğu kez can sıkmaya başlamıştır.  Trafik sorunun ivedilik ile çözülmesi gereklidir yoksa gelecekte trafik Yalova için İstanbul gibi bir kâbus haline gelecektir.

Çevre ve çevresel kirlenme Yalova için ciddi problemlerden biridir. Gerek denizlerimiz gerekse orman alanlarımızın çevresel etkenlerden korunması önemli bir gerekliliktir, ancak bu gidişle Yalova on güzelim doğasını da kaybedecektir, kentleşme ya da çarpık kentleşme aynı zamanda kentsel dönüşüm yapılmasın gereken bölgelerin halen yapılmaması ve üstüne üstük de Yalova’nın deprem sonrası yapı stokun halen yenilenememiş olması çok ama çok büyük bir kronik sorundur. Gelecekte oluşabilecek bir deprem sonucunda Allah korusun çok ciddi hasarla olması muhtemeldir. Yine Yalova’da yakın gelecekte geçici göçmen veya kalıcı göçmen problemlerini yaşayacağız. Bu konu ile ilgili sosyal kültürel anlamda çalışmalar yapılmalı, kalıcı yabancı göçmenler ile ilgili doğru objektif çalışmalar yapmadan ilerlediğimiz her gün gelecekte çok büyük sorunları beraberinde getirecektir.

Yine Yalova için Lokomotif konular ile ilgili de özel çalışmaların yapılması ciddi bir gerekliliktir. Yalova’nın lokomotif konuları; Termal turizm, doğa turizmi yani özetle her çeşit turizm, sanayi tesisleri ki özellikle OSB’ler, Tersaneler bölgesi ve tersaneler, gelecekte şehrin ne yöne ilerleyeceği konusunda yatırımlar ve yatırımcılar.

Yıllar sonra da olsa Yalova’da çok kapsamlı çok sesli bir kongre yapılması önemli bir gelişme, umarım bundan sonra da kongreler devam eder ve daha geniş tabanlı ancak daha özel ve kronik konular ile ilgili çalışmalar yapılır. Yalova Üniversitesi yıllar sonra da olsa Yalova da üniversitenin varlığını iyi yönde hissettirecek minik bir atmıştır buda sevindirici bir durum.

İstişarede yedi özellik ve fayda vardır: doğruyu ve gerçeği ortaya çıkarmak, görüş ve düşünce kazanmak, hatadan kaçınmak, kınanmaktan sakınmak, pişmanlık duymaktan kurtulmak, kalpleri kazanmak ve eserlere tabi olmak, onlara uymaktır.

Hz. Ali (RA)