Yalova Cumhuriyet Başsavcılığınca, 26.02.2020 tarihinde Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman hakkında tevdi raporu düzenlenerek, “İhaleye fesat karıştırmak ve zimmet” suçlarından soruşturma başlatılmış, Başkan Salman ile Başkan Yardımcısı Halit Güleç hatırlanacağı gibi, Anayasanın 127. maddesinin dördüncü fıkrası, 5393 sayılı Belediye Kanununun 47. maddesi gereğince geçici bir tedbir olarak İçişleri Bakanlığınca görevden uzaklaştırılmışlardı.

Yalova Belediyesinin 6 Mart 2020 tarihinde Olağan Üstü 1 Gündem Maddesi ile toplandığı Yalova Belediye Başkan Vekilliği seçiminde, Meclis Üyelerinin kullandığı 30 oyun, 17’sini AK Parti Başkan Vekili Adayı Mustafa Tutuk, 13 oyu ise Cumhuriyet Halk Parti Başkan Vekili Adayı Yavuz Bingöl almıştı. Yalova Belediye Başkan Vekilliği görevine seçilen Mustafa Tutuk’un ilk yaptığı iş, Yalova Belediyesi’nin gelirleri ile giderlerini karşılaştırmak oldu.

7 Mart 2020’de Yalova Belediye Başkan Vekilliği görevine başlayan Mustafa Tutuk, bir ayda Yalova Belediyesinde neler yapmış bir göz atalım;

Yalova Belediyesi veznelerine; su, vergi ve diğer haçlardan günde ortalama 250 ile 400 bin TL nakit para girişi olduğu gerçeğini gördük.

Bu ayda, Yalova Belediyesi veznelerine giren para miktarının yaklaşık 8 ile 10 milyon TL civarında olduğunu öğrendik.

Peki, her gün Yalova Belediyesi veznelerine giren; su, vergi, harç gelirleri ‘nereye gidiyordu?’ sorusuna, cevaplarım;

Zaman zaman Yalova Belediyesinden alacakları olanların, Yalova Belediyesi veznelerinde avukatları aracılığıyla birçok kez paraya el koydukları bilgilerini hepimiz duyduk, gördük ve yaşadık.

Bir ayda Yalova Belediyesi veznelerine giren 8 ile 10 milyon TL civarında ki para ile 40’a yakın icra dosyasının kapatıldığı bilgisini aldık.

Yalova Belediyesi Mali Hizmetlerden Müdürlüğü görevlilerinin ‘Yalova Belediyesinden arıyoruz. 3 yıl önce yaptığınız işin bedeli olan faturanızı ödeyeceğiz. Banka ve İBAN numaranızı söyleyin’ şeklinde ki aramalara birçok alacaklı kişinin ‘Dalga geçecek başkalarını bulun. Bu da bir başka dolandırıcılık taktiği mi?’ şeklinde ki söylemlerde bulundukları ve Yalova Belediyesinin bu kadar kısa bir süre içinde ödeme yapabileceğine inanmadıklarını; çevrelerine, tanıdıkları Yalova Belediyesinde çalışan memurlara ilettiklerini duyuyoruz.    

Salman döneminde her gün 250 ile 400 bin TL para nereye gidiyordu?

Yalova Belediyesi’nde yaşanan yolsuzluğun, şişirilmiş faturalar üzerinden yapıldığını bu kentte; esnaf da siyasetçi de meslek odalarının başkan ve yöneticileri de kentte yaşayan vatandaş da biliyordu, duymuştu, yaşamıştı, zaman zaman da tanık olmuştu.

10 Bin TL’lik bir işin faturasının, 150-200 bin TL, 1 Milyonluk işin faturasının 2-3 Milyon TL olarak kesilerek Yalova Belediyesi’nin içinin şu an yolsuzluk soruşturması kapsamında, tutuklu-tutuksuz yargılanacak olanlar tarafından nasıl soyulduğunu; günlerce, haftalarca, aylarca ve yıllarca aynı yöntem ve hep aynı firmalarla yapıldığı gerçeği, müfettiş raporları ve Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma dosyalarından net bir şekilde görülüyor.  

27 Mart-7 Nisan 2020 tarihleri arasında, Yalova Belediyesi’nin bu öz kaynakları ve İller Bankasından her ay gelen rutin payın dışında Yalova Belediyesine tek bir kuruş paranın destek amaçlı gelmediğini de görülüyor.

‘‘AK Parti Hükümeti, Yalova Belediyesi’nin idaresinde ki AK Partili Başkan Vekiline geçince, para desteğinde bulunuyor’’ şeklindeki söylemlerin doğru olmadığı, geçmiş dönem Yalova Belediye Başkanının yalakaları tarafından söylenmekte olduğu, Başkan Tutuk’un kısa süre içinde borç ödeyen bir Başkan olmasını hazmedemeyenler tarafından yıpratılmaya çalışıldığını görmeye başladık.

Daha son 2-3 yılın 40’a yakın dosyasını anca inceleyebilen Sayıştay Müfettişlerinin ortaya çıkardıkları yolsuzluğun miktarı 20 Milyon civarında.

Yalova Belediyesinde, Vefa Salman’ın 6 yıl görev yaptığı Başkanlık döneminin, Sayıştay Müfettişlerince sıkı bir inceleme yapmaları sonucunda, bu miktarın 100 Milyon TL’yi aşacağı kanaatindeyim.

6 yıl boyunca Yalova Belediyesi’nde hizmet yerine, yolsuzluğa çalıştıkları Sayıştay Müfettişlerinin raporlarıyla ortaya çıkmasına rağmen, ‘Ben bu yolsuzluğu ortaya çıkardım. Reşat ….  Hakkında suç duyurusunda ben bulundum’’ diyebilen Vefa Salman, Yalova da yaşayan 156 bin kişinin aklı ile alay edercesine demeçler verdi ve hala birilerine verdirerek kendisini aklamaya çalışıyor.

Daha Nisan 2020’nin ilk haftasında 16’ya yakın esnafın ihale dosyaları KOM Şubesi tarafından incelenmesi için Yalova Cumhuriyet Başsavcılığına gönderiliyor ve yeni yeni faturalar üzerinden zimmet suçları tespit edilip, soruşturulma kapsamına alıyorsa, Vefasız Vefa istediği kadar benim suçum yek desin… 

Yalova’da Cumhuriyet Halk Partisine yıllarca emek vermiş, onuruyla, şerefiyle, başarılarıyla kentin önemli değerleri olmuş, ülkesi ve milleti için hizmetler yapmış binlerce partili Yalova Belediyesinde yaşanan bu talandan hayli rahatsız…

Bu rahatsızlıklarını net ifadeler ile ileten Cumhuriyet Halk Parti’nin çınarları sayıla bilinecek bu önemli değerlerin ve Yalova Belediyesinde hakkı olan her kent insanın bu yağma ve talan karşısında ki tepkisini de çok iyi gözlemlediğimi belirterek, Yalova Belediyesi ‘Emin Eller’ diyorum…