İlimiz Türkiye’de sanayi ve ticaret anlamında en sorunlu illerden biridir. Sorunları ve çözüm önerilerini maddeler halinde yazmaya çalışacağım.

1- Yalova’nın sanayileşme sürecinden hangi yoldan yürüyeceği netleşmiş değildir: İlimizdeki sanayileşme daha hangi temel konsept üzerinde yürüyecektir bu belli değildir. Sanayinin birçok çeşidi var biz hangi tür sanayi konusunda gelişme kaydedeceğiz hal belirlememiştir.

Yapılması gereken Yalova şehri için bir kalkınma platformunun öncelikle hayata geçirilmesidir. YTSO, Sanayici, işadamı dernekleri, Belediyeler, Merkezi idarenin temsilcileri ve üniversite ile birlikte yol haritası belirlenmelidir. Tüm noktalar masaya yatırılarak Yalova için gerçek, verimli güncel bir hedef belirlenmelidir. Hedef olmadan doğru yolda gittiğimizi bilmemiz mümkün değildir.

2- Sürekli konuşulan şey dışarıdan yatırımcı çekmek üzerinedir: Neden hep ilimize birilerinin gelip yatırım yapmasını arzu ediyoruz. Neden hep fabrikaları başkaları kursun da biz bu fabrikalarda işçi olalım fikrimiz var. Şehrimizin kaynaklarını ve arazilerini hep yabancı yatırımcılara cazip hale getirmek için projeler üretiyoruz.

Oysa olması gereken şehrimizdeki yerel yatırımcı potansiyelini değerlendirmek olmalıdır. Yerelde yatırım yapabilecek yüzlerce küçük sermayeyi bir araya getirip ciddi yatırımları kendi yerel yatırımcılarımız ile yapabiliriz. Yapmamız gereken şey yerel yatırımcıları harekete geçirecek cazip imkanları sağlayıp gerekli yatırımları yerel bünyede yapmak olacaktır. Bilinen şu ki Yalova bankalarında atıl duran yüklü miktarda tasarruf hesapları vardır Bunları ekonomiye katmak gerekir. İşbirliği güç birliği oluşumlarını desteklemeli ve cazip hale getirmeliyiz.

3- Temiz OSB’ler kurulmalıdır; Bilindiği üzere ismi olup gerçekte hayata geçmemiş OSB’lerimiz var. Ancak reel olarak OSB’si olmayan tek il Yalova’dır.

Bir an önce OSB’ler ile ilgili nihai kararla verilmeli, engeller kaldırılmalı ve OSB’lerden biri ya da bir kaçı en kısa sürede hayata geçirilmelidir. Temiz OSB kavramı ön plana çıkarılarak Yalova’mıza çevreye zararlı olmayan OSB’ler kurulmalıdır. Kimya ve Ağır sanayi OSB yerine bilişim, kalıpçılık vb. olmalıdır.

4- İstihdam edilecek işgücü eğitimi; Yalova sanayisinde istihdam edilecek gerekli kalifiye işgücü yoktur. Tersaneler bölgesi kurulken bölgede işsiz kalmayacak deniyordu ancak gerekli elemanlar için eğitim verilmediği için bölgede çalışan yerel işçi sayısı oldukça azdır.

Sanayide gideceğimiz yol çerçevesinde gerekecek işgücü için kalifiye elemanların bir an önce yetiştirilmesi gerekmektedir.

5- Sanayi - Üniversite işbirliği;

Yalova KOBİ’lerin de bu yatırımı yapacak kaynak yok. KOBİ’lerin ARGE’ye ayıracak paraları şu şartlarda yok yakın gelecekte olması da uzak bir ihtimal. Yalova’mızda üniversitemiz var, üniversitemizin öğrencileri, laboratuvarları, öğretim görevlileri de var. Tüm bu kadrolar ve imkanlar öğretim yılı boyunca kendi konuları ile ilgili deneyler, ödevler, bitirme tezleri vs. için çalışıyorlar. Peki bu imkanlar hayali ödevler ve tezler için kullanılmak yerine bir KOBİ’nin gerçek ihtiyacı olan araştırma, geliştirme için kullanılamaz mı? Tabi ki kullanılabilir. Hatta kullanılmalıdır da. Yalova da kendisine ARGE laboratuvarı kurabilecek ve bunun için mühendis – araştırmacı – teknisyen istihdam edebilecek KOBİ sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Hem üniversite ile halk arasında bir kaynaşmayı da sağlayacaktır bu işbirliği, üstelik okulda okuyan öğrenciler işlerin gerçek hayatta nasıl yürüdüğü konusunda biraz daha fikir sahibi olacaklardır. Üniversitenin kendi portföyüne katacağı akademik araştırma ve çalışmaların artan sayısı da işin tuzu biberi olacaktır.

Bu işin pratiği nasıl olur o ayrıca detaylı olarak tartışılıp konuşulabilir, Ancak YTSO gibi bir kurum işin içinde olarak bu işin uygulamasında rol üstlenmelidir. Yani ARGE ihtiyacı olan KOBİ ticaret odasına gider ve oraya neye ihtiyacı olduğu konusunda bir başvuru yapar, YTSO bunu üniversiteye bildirir, üniversite gerekli bölümleri- bölümü ve diğer işleri ayarlar. Gerekiyorsa KOBİ’den deney için malzeme – ekipman yada ücret talep edilir. İşin Hukuki tarafı da gözetilmelidir, yapılan ARGE ya da icat tan kazanılacak olan değerlerde hem üniversite hem de çalışmayı yapan öğrenci-öğretim görevlisinin hakları da korunmalıdır. Üstelik bu ve buna benzer projeler ile bugüne kadar kopuk olan ve bir türlü istenilen seviyeye gelemeyen Yalova halkı ile üniversite arasındaki kaynaşmaya önemli katkılarda bulunacaktır.

6- Var olan KOBİ’lerin desteklenmesi, sanayi sitelerinin ıslah edilmesi;

Halihazırda var olan KOBİ’lerin ve sanayicilerin desteklenmesi gerekmektedir. KOSGEB ve MARKA gibi kurumlardan Yalova sanayicisinin aldığı pay çok ama çok düşüktür. Ortak bir merkez kurulup sanayici işa damlarının hem kendilerini yenileme hem de kaynaklardan daha çok faydalanmaları sağlanmalıdır. KOBİ’lerimiz devlet desteklerinden faydalanamamaktadırlar en temel sebeplerden birisi ise bu destekleri almak için gerekli evrak ve dökümantasyonu hazırlamaya yeterli kalifiye elemanları yoktur.

Halihazırda var olan 3 adet küçük sanayi siteleri hale eski bir mantalite ile işlemektedir. Bu sitelerin günün gereklerine uygun bir şekilde aktif dinamik hale getirilmeleri gerekmektedir. Küçük – Orta esnafımız sanayicimiz işyerini kapatmadan yardım elini uzatmalı ve onlara yön vermeliyiz. Var olan dinamikleri kullanamadıktan sonra dışarıdan gelecek yatırımları beklemek yanlış olacaktır.

7- Üniversite teknokent kurulması;

Yalova üniversitesi teknik bölümler nezdinde bir teknokent kurulması sanayimizin geleceği için oldukça önemlidir.

8- Aktif, dinamik bir YTSO oluşturulması: Sanayi ve ticaret odamızın daha aktif ve daha dinamik bir hale getirilmesi gerekmektedir. Şehrin sanayi ticaret alanında lokomotif kurumu olan YTSO’nun işlevselliğinin ve etkisinin arttırılması gerekmektedir.

Burada hepimize düşen görevler vardır. Tüm üye ve yönetici arkadaşlarımızın üzerine düşen görev ve çalışmayı daha dikkatli ve önemle yapmaları gerekmektedir.