Dilimizde kayıkçı kavgası diye bir deyim vardır. Eskiden İstanbul’da Eminönü - Karaköy arasında yolcu taşıyan kayıkçılar, müşteri beklerken kendi aralarında kavgaya tutuşurmuş. durup dururken çıkan kavgada sesler yükselir, kürekler havaya kalkar, sağa sola savrulurmuş. kavga çıkınca etraflarında toplanan halktan bazılarının kafasına kürekler iner, ama kürekler ne hikmet ise kavga eden kürekçilerin hiçbirinin başına değmezmiş. Bu düzmece kavga daha sonra denizden karaya taşınmış ve yankesiciler, yeni camii önünde kayıkçı kavgası benzeri düzmece kavgalar ile halkı çevrelerine toplayıp soymayı adet edinmiş. Günümüzde, bir fikir tartışmasının aslında göstermelik olduğunu anlatmak için kullanılan bir deyiştir. Bu tür "çift taraflı takiye" esasına dayanan tartışmalara gündemde sıkça rastlamak mümkündür.

Yalova kavgaları da böyle sanırım, sürekli gündemde atışmalar, karşılıklı söylemeler ancak tüm bunlarda açık net bir şey yok. Her kes birbirine isim vermeden inceden inceye, kızım sana söylüyorum tarzında atışmalar sürüp gidiyor.

Yalova da şimdiye kadar olmuş yolsuzluklar, usulsüz arsa alım satımları, haksız yere imar değişiklikleri ile ilgili sosyal medyada atışmalar gırla gidiyor.

Hepimizin bildiği üzere hukuk var, adalet var. Yani ortada bir suç varsa ve bunu biliyorsanız ya da elinizde deliller varsa yapmanız gereken şey adalete gidip bildirmektir. Yani sorumlu bir vatandaş iseniz ve yaşadığınız şehre gerçekten iyilik yapmak istiyorsanız iddialarınız ciddi delile dayalı ise en kısa sürede bu suçları şikayet edip hukuk yoluna gitmenizdir. Yoksa sosyal medyadan yapılan atışmalar, laf giydirmeler ve ucu açık söylemler, ancak kayıkçı kavgası olur. Bu sözde kavganın da kimseye faydası olmaz.

Yeni yılda yeni umutlara yeni projelere yelken açarken, arık bu kayıkçı kavgaları bitsin. Kim ne biliyorsa, kimin ne delili belgesi varsa hemen resmi makamlara başvursun. Yalova’da hangi kurum zarara uğratılmış ise, kimler hangi imar değişikliklerinden ne kadar haksız kazanç elde etti ise ortaya çıksın, hesabını versin. Yoksa bu kayıkçı kavgası devam ettiği sürece birileri hep rant -çıkar sağlayacak, zararı hep Yalova görecek. Kaybolan, yok olan, heba olan Yalova’nın geleceğidir.

Gerçek, çoğu zaman karartılır; fakat hiçbir zaman sönmez. Fitus Livius