En can alıcı nokta; 2023’e kadar 52 Bin kişiyi aşacak istihdama ulaşacakları gerçeği…Yalova’mız için bu çok önemli bir söylem. Hem gelecek olan nüfus, bu nüfusa göre özellikle yapılacak olan her türlü planlama ve yatırım için zamanla yarışmanın gerekliliği ortada. Basit bir hesaplamayla minimum 200 bin kişilik ilave bir nüfus artışı karşımıza çıkıyor. Bu nüfusun barınması, sağlık, eğitim, ulaşım,trafik… derken birçok direkt ve endirekt konu gündemimizde olmalı. Öncelikle bu istihdam içerisinde yer alacak sektörel planda her kademede personel ve işçinin uygun pozisyonlara göre hazırlanması geliyor. Ortalama 4 yıl gereken bu sürecin neresindeyiz? İşsizlerimize OSB’lerin istediği eğitim ve nitelikle personel ihtiyacının karşılanmasında ilgili kurumlar arasında ön çalışmalar ile mesleki yeterlilikleri için eğitim programları ile istihdam sağlayabilecek miyiz?. Üniversitemiz, mesleki eğitim müdürlüklerimiz, halk eğitim merkezlerimiz, İŞKUR, belediyelerimiz, il özel idaremiz… derken herkesi ilgilendiren konu Yalova gündeminde daha fazla yer almalıdır.. Eğer bu süreç planlı ve kontrollü götürülürse istihdamda ilimizin payı daha fazla olacaktır. İşe alımlarda istenen niteliklere göre şimdiden iyi bir planlama ile ilimizde issiz kalmayacaktır. Genç nüfusumuzda beyaz yakalı olarak nitelendirilen kesim için de aynı durum geçerli. Yeni konut sahaları, ailelerin güncel her türlü ihtiyaçları ve giderleri ile ilimizin ekonomisi çok farklı bir noktaya ulaşacak. Buna göre her sektör kendisini adapte ederse öncelikle Çiftlikköy ilçemiz olmak üzere 2023 Yalova’sı çok daha iyi bir noktada olacak.

Diğer yandan OSB yatırımlarında çevreye gelebilecek her türlü zararın oluşmadan önlenmesi konusu da planlamalarda önemli yer tutması tabiidir. Yani planlamaları ve buna göre uygulamaları yaparken hep ölçütümüz çevreye zarar vermemesi olmalıdır. Yoksa güzelim Yalova’mızı geri dönülemez bir sürece itmiş oluruz. OSB’lerin hafriyat ve yapılaşma aşamalarındaki her türlü çevresel etki öncesinde planlanarak minimum düzeye indirilmelidir. Bunun yanında OSB’lerin ihtiyacı olan su konusu her yönüyle önümüzde. Kuraklık ile gündemde olan susuzluk konusunda ilave nüfus ve OSB’ler sorunun boyutunu değiştiriyor. Bir yandan arıtılmış suyun denize boş olarak akması, diğer yandan susuzluk… Derelerden denize suyun akışını seyrederken hep içim sızlar…Tarımsal sulama için bir taraftan çare ararız, diğer taraftan şebeke suyu ile arazi sulanır. Yalova bir konuda karar vermeli. Problemlerin peşine takılan bir kent mi,yoksa problemsiz gelişmeyi sağlayan bir kent mi olmalı? Bu bizim elimizde.

Yazımı kaleme aldığım 16.12.2019 tarihi itibarıyla açık yüreklilikle ben çıkabilecek problemlerin halının altına süpürülmeden, ötelenmeden üzerine gidilmesi gerektiğini sade bir hemşehriniz olarak söylüyorum. İyi bir koordinasyon ve rasyonel bir planlama ile Yalova’da herkesin-kurumun sorumluluk sahasında özverili çalışmaları ile başarıya ulaşacağımıza olan inancım sonsuz.

Geleceğimiz Yalova, Yalova geleceğimiz değil mi?