İlimiz Yalova, Türkiye’de sanayi ve ticaret anlamında en sorunlu illerden biridir. Kendisi küçük ancak sorunları kendinden daha büyük bir iliz ne yazık ki ve bu sorunların çözülmesi için ciddi önlemler alınması gerekmektedir. Popüler spot birkaç yatırım bir büyük otel ve AVM projesi ile bu ilin sorunlarını çözmek imkansızdır.

Öncelikle YALOVA ‘NIN SANAYİLEŞME SÜRECİNDE HANGİ YOLDAN YÜRÜYECEĞİ NETLEŞMİŞ DEĞİLDİR: ilimizdeki sanayileşme daha hangi temel konsept üzerinde yürüyecektir bu belli değildir. Sanayinin birçok çeşidi var biz hangi tür sanayi konusunda gelişme kaydedeceğiz hal belirlememiştir. Yapılması gereken YALOVA ŞEHRİ İÇİN BİR KALKINMA PLATFORMUNUN öncelikle hayata geçirilmesidir. YTSO, Sanayici, işadamı dernekleri, Belediyeler, Merkezi idarenin temsilcileri ve üniversite ile birlikte YOL HARİTASI BELİRLENMELİDİR. Tüm noktalar masaya yatırılarak Yalova için gerçek, verimli güncel bir hedef belirlenmelidir. HEDEF OLMADAN DOĞRU YOLDA GİTTİĞİMİZİ BİLMEMİZ MÜMKÜN DEĞİLDİR.

Sürekli konuşulan şey dışarıdan bol paralı yatırımcı çekmek üzerinedir; Neden hep ilimize birilerinin gelip yatırım yapmasını arzu ediyoruz. Neden hep fabrikaları başkaları kursun da biz bu fabrikalarda işçi olalım fikrimiz var. Şehrimizin kaynaklarını ve arazilerini hep yabancı yatırımcılara cazip hale getirmek için projeler üretiyoruz. Oysa olması gereken şehrimizdeki yerel yatırımcı potansiyelini değerlendirmek olmalıdır. Yerelde yatırım yapabilecek yüzlerce küçük sermayeyi bir araya getirip ciddi yatırımları kendi yerel yatırımcılarımız ile yapabiliriz. Yapmamız gereken şey yerel yatırımcıları harekete geçirecek cazip imkanları sağlayıp gerekli yatırımları yerel bünyede yapmak olacaktır. Bilinen şu ki Yalova bankalarında atıl duran yüklü miktarda tasarruf hesapları vardır Bunları ekonomiye katmak gerekir. İşbirliği güç birliği oluşumlarını desteklemeli ve cazip hale getirmeliyiz.

Yalova sanayisinde istihdam edilecek gerekli kalifiye işgücü yoktur. Tersaneler bölgesi kurulken bölgede işsiz kalmayacak deniyordu ancak gerekli elemanlar için eğitim verilmediği için bölgede çalışan yerel işçi sayısı oldukça azdır. Sanayide gideceğimiz yol çerçevesinde gerekecek işgücü için kalifiye elemanların bir an önce yetiştirilmesi gerekmektedir.

Yalova’da KOBİ’lerin ARGE ye ayıracak paraları şu şartlarda yok yakın gelecekte olması da uzak bir ihtimal. Yalova’mızda üniversitemiz var, üniversitemizin öğrencileri, laboratuvarları, öğretim görevlileri de var. Tüm bu kadrolar ve imkanlar öğretim yılı boyunca kendi konuları ile ilgili deneyler, ödevler, bitirme tezleri vs. için çalışıyorlar. Peki bu imkanlar hayali ödevler ve tezler için kullanılmak yerine bir KOBİ’nin gerçek ihtiyacı olan araştırma, geliştirme için kullanılamaz mı? Doğru yapılmış sanayici -KOBİ üniversite işbirliği projesi hem üniversite ile halk arasında bir kaynaşmayı da sağlayacaktır bu işbirliği, üstelik okulda okuyan öğrenciler işlerin gerçek hayatta nasıl yürüdüğü konusunda biraz daha fikir sahibi olacaklardır. Üniversitenin kendi portföyüne katacağı akademik araştırma ve çalışmaların artan sayısı da işin tuzu biberi olacaktır.

Halihazırda var olan KOBİ’lerin ve sanayicilerin desteklenmesi gerekmektedir. KOSGEB ve MARKA gibi kurumlardan Yalova sanayicisinin aldığı pay çok ama çok düşüktür. Ortak bir merkez kurulup sanayici işadamlarının hem kendilerini yenileme hem de kaynaklardan daha çok faydalanmaları sağlanmalıdır. Yalova üniversitesinde bir teknokent kurulması sanayimizin geleceği için oldukça önemlidir. Teknokent acilen kurulmalıdır.

Sanayi ve ticaret odamızın daha aktif ve daha dinamik bir hale getirilmesi gerekmektedir. Şehrin sanayi ticaret alanında LOKOMOTİF KURUMU olan YTSO’nun işlevselliğinin ve ETKİSİNİN arttırılması gerekmektedir. Burada hepimize düşen görevler vardır.

Yalova kendi makus talihi ile baş başa bırakılmıştır bir an önce harekete geçilmez ise Yalova’mız için kronik hale gelmiş sorunlar bizden sonraki nesillere miras olarak kalacaktır.

Kaptanı usta olmayan gemiye her rüzgar kötüdür. George Herbert