Yalova ölçek olarak küçük bir il olsa da son yıllarda sürekli artan bir araba sayısı, nüfus yoğunluğu ve buna bağlı olarak sürekli artan bir trafik problemi ile karşı karşıyadır. Şehir merkezine gidip de trafikten şikayetçi olmayan nerdeyse yok gibi.

Normal zamanlarda böyle ciddi bir trafik problemi olan bir şehirde Allah korusun ciddi bir deprem sonrasında ulaşımın nasıl yapılacağı konusunu hayal bile etmek istemiyorum. Normalde bile trafik akışı sağlanamayan bir yerde kriz dönemlerinde çok çok büyük problemler ortaya çıkacaktır. Yalova’da ki en önemli acil çözülmesi gereken sorunlardan birisi şehir merkezi trafiğidir. Peki, bu sorun nasıl çözülür, sorunu çözmek için öncelikle gerçekten sorun ne nasıl oluşuyor bunu tespit etmek gerekir. Yani Yalova merkezde nerelerde ve neden bir trafik sıkışıklığı oluşuyor?

Yalova merkezde şehrin ana çekirdek bölgesinde neredeyse sürekli bir trafik yoğunluğu var bu yoğunluk özellikle sabah-akşam saatlerinde, İDO geliş saatlerinde ve pazar olduğu günlerde daha çok artmaktadır. Şu an işçin sorunu çözme adına trafik polisleri bölgedeki trafiği düzenlemek için çalışıyorlar ancak bu kesinlikle yetersiz kalıyor. Düşünelim Yalova merkez trafiğini oluşturan sebepler neler olabilir?

Araştırmadan heykel merkeze giden Cengiz Koçal caddesinde trafiğinin çift yönlü oluşu sebebi ile heykelden dönen araçlar ile gelen araçlar ciddi bir trafik yoğunluğu oluşturuyor ayrıca İDO geliş saatlerinde bu trafik daha da artıyor.

Minibüs – otobüs garajı da ciddi bir trafik yoğunluğu oluşturuyor çünkü neredeyse tüm minibüsler bu alandan giriş çıkış yapıyor ki aynı anda onlarca minibüs giriş çıkış yapıyor.

Yine yukarıdan Cumhuriyet caddesinden gelen araçlar heykelden devam ederek Cengiz Koçal caddesinden çıkış yaparak bu bölgedeki trafiği arttırıyor. Tabi ki bu caddedeki sağlı sollu araç parkları da işin tuzu biberi oluyor. Diğer bölgelerde ise daha farklı sorunlar var.

Tüm Yalova için trafik probleminin çözümü olmasa da en azından merkez bölgesindeki trafiği rahatlatmak adına bazı acil önlemlerin alınması ciddi bir gerekliliktir. Daha sonra peyderpey diğer bölgelerdeki sorunlar için de önlemler alınarak trafik ciddi biçimde rahatlatılmalıdır. Önlemler için profesyonel uzman desteğine ihtiyaç olduğu aşikardır ancak aşağıdaki önerilerinde dikkate alındığında bu problem için bir çözüm olabileceği göz ardı edilememelidir.

Öncelikle Cengiz Koçal caddesinde ciddi bir düzenleme yapılmalıdır. Cadde araştırma girişinden tekyönlü hale getirilmeli sadece İDO çıkışları için merkezden çıkışa izin verilmelidir. Cadde ortasındaki tretuvar kaldırılmalıdır, araçların heykelden geriye dönüşü yasaklanmalıdır. Bu bölgeden araçlar Cumhuriyet caddesine yönlendirilmeli ve oradan da Fatih caddesi üzerinde Çınarcık tarafına yönlenmelidir. Dörtyol tarafına dönüş yapacak araçların Atatürk İlkokulu önünden, İstanbul caddesine yönlenerek buradan çıkış yapmaları sağlanmalıdır. Bu güzergah üzerinde kesinlikle hiçbir yönde araç parkına müsaade edilmemelidir.

Minibüs – otobüs garajı bu bölgeden kaldırılmalı ve bu alan park, toplanma alanı veya otopark gibi başka bir amaçla kullanılmak üzere düzenlenmelidir. Tüm Yalova güzergahında minibüslerin duraklar dışında asla yolcu indi-bindi yapmamaları sağlanmalıdır.

Bir sonraki aşamada ise Arabacılar Sokak bölgesinin ve Yaşar Okuyan Bulvarı bölgesinde de yapılması gereken bir takım düzenlemeler olacaktır. Ancak ilk etapta acil olan bahsettiğim bölgedir. Biliyorum bu aslında çok zor bir iş. Bu düzenlemeleri yaparken siyasi baskılar sorunlar oluşacak, yeniden seçilir miyim kaygıları meydana gelecek, bir çok kişinin menfaatlerine dokunacak. Çünkü ortada herkesin şikayet ettiği, öyle ya da böyle işleyen bir sistem var ve bu düzenlemeler bu sistemi bozacak, rahatsızlık duyacak olan birçok kişi ya da kişiler olacak.

Fakat şu bir gerçek ki bu trafik sorunu radikal kararlar almadan çözülemez en önemlisi ise ciddi bir afet durumunda bu Yalova trafiği içinde çıkılamaz bir durum alacaktır. Yalova’yı yöneten yetkili etkili herkesin acil olarak trafik problemini görüp bunun çözümü için hemen bugünden başlaması gereklidir. Zaman günü kurtaracak popülist işler yapmak yerine Yalova’nın geleceği için ciddi işler yapma zamanıdır.