İnsan hayatı için en önemli kaynaklardan biri sudur. Hatta tüm canlıların hayatta kalabilmesi su kaynaklarına bağlıdır bile diyebiliriz. Geleceğin savaşları Su Savaşları olacak sözünü artık daha sıklıkla duymaktayız. Küresel ısınma ve getirdiği etkilerden birisi su kıtlığı ya da dengesiz su kaynakları olarak ortaya çıkmakta, dünyada birçok ülke su kaynaklarını akıllı kullanmak adına yatırımlar çalışmalar yapmaktadır. Çiçeği burnunda ABD Başkanı Biden daha gelir gelmez su kaynakları için bir plan ortaya koymuş ve bunun için 500 milyar dolar gibi ciddi bir bütçe ayırmıştır. Çevreyi korumak için toprak ve su kaynaklarının dayanıklılığını en üst düzeye çıkarın, topraklarımız, ormanlarımız, sulak alanlarımız, havzalarımız ve kıyı ve okyanus kaynaklarımızı doğa temelli altyapıyı koruyacak ve gerektiğinde restore edecek yeni planlar geliştirin emrini vermiştir.

Hızlı kentleşme, içme suyunun güvenliğini sağlamak için tatlı su, atık su ve yağmur, suyunun akıllıca yönetilmesi ihtiyacını olmazsa olmaz bir noktaya getirdi. Son sel olaylarında açıkça gördüğümüz üzere kentsel yerleşimi güvenli tutmak için atık su yönetimi, yağmur suyu izleme kentsel alanlarda su kıtlığını, halk sağlığı risklerini ve sel baskınlarını önlemek için yeni ciddi adımların atılmasını gerekli hale getirdi. Son yıllarda şehirler su kaynağı yönetimi ve korumasına yönelik yenilikçi ve ilerici adımlar attı. Kentsel su yönetimine yönelik bu bütünsel yeni yaklaşımlar, yalnızca içme tedariki için taze ve içilebilir suya değil, aynı zamanda suyun yaşam döngüsünün diğer aşamalarında- yani yağmur, fırtına ve atık su- yönetimi, izlemeyi ve yeniden kullanımını optimize etme amaçlarına da yönelik olmaktadır.

Yerkürede bulunan suyun %97,5’i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %2,5’lik oranın %10’luk kısmı yani dünyamızdaki su miktarının yalnızca %0,25’lik kısmı ulaşabildiğimiz kullanılabilir tatlı su potansiyelini oluşturmaktadır. Yalova’mız aslında şanslı yerleşim bölgelerinden biridir. Yalova aslında su şehridir. Orman ve yeşil alan kaynaklarının bulluğu aslında beraberinde yeterli hatta bol denebilecek su kaynaklarını da beraberinde getirmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre bulunduğumuz coğrafya da yakın gelecekte ciddi su sıkıntıları yaşanmaya başlayacaktır.  Asıl sorun suyun az ya da çok olması değil, kötü yönetilmesi veya israf edilmesidir. Su yönetimi önemli ölçüde iyileştirilmezse su sorunu çözülmesi mümkün gözükmemektedir. Su kayıpları konusunda ciddi, ilerici ve yenilikçi önlemler alınmaması halinde yakın gelecekte su fakiri şehirler/ ülkeler sınıfına girerek insani tüketim amaçlı suya ulaşmakta zorluk çekeceğiz.

Yalova da gerçek rakam belli olmamakla beraber, dağıtılan temiz işlenmiş kullanıma hatta içilebilmeye uygun suyun %50 den fazlasını kaybettiğimiz düşünülmektedir. Yani barajdan alınmış, temizlenmiş, işlenmiş ve bunun için para zaman enerji harcanmış suyumuzun büyük bir kısmı kayıp-kaçak olarak yok olmaktadır. Yani barajımızın yarısı kayıp olmaktadır, ki bunu bile bile bir baraj daha yapıyoruz, üstelik o barajında yarısı kaybolacak, kayıp kaçakları önlemeden kontrol altına almadan yeni barajlar yapmak asla çözüm olmayacaktır. Ülkemizde, İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği yayınlanmış ve belediyeler bu yönetmeliğe göre su kayıplarını azaltmakla ilgili sorumlu tutulmuşlardır. Yönetmeliğe göre belediyelerin;  Su kaynağından temin edilen ve içme-kullanma suyu sistemine verilen su hacminin ve debisinin her bina bağlantısında uygun cihazlar ile sürekli ölçülmesi, içme-kullanma suyu sistemindeki kritik noktalarda su basıncının sürekli ölçülmesi ve izlenmesi, temin ve dağıtım sistemi planlarının sayısallaştırılması ve CBS veri tabanının oluşturulması,  uygun izleme sistemlerinin (SCADA vb.) kurulması, sistemde ana basınç bölgesi ve alt bölgelerin oluşturulması gibi yenilikçi çözümleri hayata geçirmesi gereklidir.

Su şehri Yalova, yıllar önce susuzluk dönemlerinde İstanbul’a su veren Yalova, suya muhtaç hale gelmemelidir. Tamam üst yapılar yani gözüken işler parklar bahçeler yollar vb. Önemlidir ve puan kazandırır ancak su gibi önemli bir hayat kaynağının devamlılığı ve selameti için gerekli adımların bir an önce atılması elzemdir. Yalova da öncelikle gerçek su kayıp kaçaklarının tespit edilmesi raporlanması ve ardından hem günümüz bilim ve teknolojisine uygun hem de yönetmeliğin belirlediği kriterlere bilimsel özelliklere uygun akıllı su şebeke izleme sistemlerinin kurulması için şimdiden acilen adımlar atılmalıdır.

"Akarsuyun kenarında bile olsan suyu israf etme"

Hz. Muhammed (S.A.V)