Pandemi dönemini en ağır şekilde geçiren iller arasında Yalova… Aslında ilimizde merkeze indiğimiz zaman bunun nedenini rahatlıkla görüyoruz. Banka önlerinde, alışveriş merkezlerinde, sokakta uzayıp giden kuyruklar bunun nedeni. İki Caddeye sıkışıp kalan Yalova’ya artık başka bir bakış açısı ile bakmanın zamanı geldi ve geçiyor bile. Şehir neden 1 km çaplı bir alana sıkışıp kaldı?

Şehri yaymak gerekiyor. Bankalar yeni şubelerini Çiftlikköy’e açsınlar. Yeterli boş bina var. Kamu kurumları yeni binalarını artık merkezden uzak alanlara yapmaya başlasalar da bu biraz zaman alacak. Şehir merkezi nefes almalı… Şehir plancılarının ve şehri yönetenlerin merkezi yayma çalışmalarını görüyorum. Maalesef bu sıkışıklıkta virüsün yayılma hızını azaltmak olumsuz sonuç veriyor. Emniyet binası ve Valilik binasının zamanla şehir merkezinden uzaklaşması, Belediye binasının başka alanlara kaydırılması ile önümüzdeki yıllarda şehir merkezi daha yaşanabilir alan olacak. Lakin bu boşalan alanların yeniden yapılaşmasının da önüne geçilmesi gerekiyor. Kişisel kanaatim boşalacak bu alanların sosyal donatı alanlarına dönüştürülmesidir. Yani yeşile ve toprağa merkezde daha fazla yer verilmesi…

Diğer taraftan Ramazan ayı ile birlikte ek tedbirleri sıkı şekilde uygulamak zorunluluğu var. Buruk bir ramazan ayı geçiriyoruz. Camilerimiz ve iftar sofralarımız buruk kaldı, mahzun kaldı. Tedbirlere harfiyen uyacağız, uymak zorundayız. Her gün canlarımız giderken hele de virüsün daha genç insanların vefatına neden olduğu bu zaman diliminde, kendi karantinamızı kendimizin en üst seviyede uygulaması gereken günlerdeyiz. 

Ne olur daha fazla dikkat ve özen gösterelim. Sağlık çalışanlarımızın tam kadro Koronavirüs cephesindeki savaşına basit önlemlerimiz ile desteğimiz başarıyı etkileyecek. Yazılarımda sıklıkla ifade etmeye çalışıyorum lakin, Yalova olarak bu sınavı vermede zorlanıyoruz. Neden vaka sayılarımız artıyor, neden vefatlar artıyor? Bireysel olarak hala sosyal yaşantımızdan ödün vermiyor muyuz, gereksiz olarak sokağa mı çıkıyoruz, sosyal mesafeye uymuyor muyuz, ya da hala akraba içi görüşmelere devam mı ediyoruz, Taziyelere mi gidiyoruz?

Yanlış giden bir şeyler var. Bu yanlışları değil minimuma indirgemek, sıfır yanlış ile yola devam etmemiz gerekiyor. İşyerlerini kapatan esnafımız, okula gidemeyen çocuklarımız, eve adeta hapsolmuş yaşlılarımız, gençlerimiz, herkes bu ortamın olumsuz etkilerini her geçen gün yaşamıyor mu?

Devletimiz başından beri elinden gelen tüm işlevi yerine getirirken bizler vatandaş olarak eksiklerimiz ya da yapmadıklarımızla Yalova ilimizin maalesef çok riskli iller içinde, şampiyonlar liginde yer almasına neden oluyoruz. Aslında başlığımdaki sorunun cevabı yine sosyal medyada. Bakın bakalım hemşerilerimiz sosyal yaşantılarında kurallara kurallara uyuyor? Ne kadar izole ediyoruz kendimizi? Maske, mesafe, temizliğe ne kadar riayet ediliyor? Kısıtlama olan günlerde kimler nerelerden fotoğraf atıyor?

Şapkamızı çıkartıp nerede yanlış yaptığımızı ve bu yanlışlarda neden ısrar ettiğimiz üzerine kişisel gündemimizi alıp, derhal gerekenin yapılması konusunda geç kalıyoruz.

Yalova’da neden vaka sayısı artıyor, siz ne dersiniz?