Bir önceki yazımızda yangın ile ilgili kavramların net ve açık olarak tanımlanmasının ülkemizdeki yangın güvenlik sektörü için ciddi bir gereklilik olduğunda bahsetmiştik.Doğru tanımlama karmaşa ve sıkıntıları azaltacak ve giderecektir. Burada tanımlanması gereken bazı noktalardan örnekler ile bahsetmek istiyorum.

BYKHY 2015 Yönetmeliğimizde ; Görev, yetki ve sorumluluk MADDE 6- (1) Bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasından;

a) Yapı ruhsatı vermeye yetkili idareler,

b) Yatırımcı kuruluşlar,

c) Yapı sahipleri,

ç) İşveren veya temsilcileri,

d) Tasarım ve uygulamada görevli mimar ve mühendisler ile uygulayıcı yükleniciler ve imalatçılar,

e) Yapı yapılmasında ve kullanımında görev alan müşavir, danışman, proje kontrol, yapı denetimi ve işletme yetkilileri, görevli, yetkili ve sorumludur.

Yönetmeliğimizde bahsi geçen uygulayıcı ve yükleniciler kimdir ve neye göre nasıl ve nereden akredite olmalıdırlar? Firmaların yeterlilikleri ne olmalıdır? Yangın yönetmeliğine uygun olarak kalifiye belgeli bir tasarımcı tarafından tasarlanmış olan yangın güvenlik sistem projelerinin uygulanmasını, imalatını kimler yapmalıdır ? Herhangi birileri bunu yapabilir mi? Şuanda güncel olarak bu nasıl ki bu sistemlerin tasarımını yapacak kişiler için net ve tanımlanmış bir kriter yoksa aynı şekilde uygulama ve montaj yapacak kişiler ve firmalar içinde bir kriter ve tanımlama yoktur. Sadece tanımlanmış TSE HYB 13345 hizmet yeterlilik belgesi kriteri var ancak bu kriter ile ilgili BYKHY 2015’ te sabit yangın söndürme ve algılama sistemlerinin imalatını, uygulamasını TSE HYB 13345 belgeli firmalar yapmalıdır gibi bir tanımlama yoktur.

Çalışanların MYK belgeleri ve yeterlilikleri neler olmalıdır? Mesela sabit borulu sistemlerde yangın tesisatçısı, yağın tesisat kaynakçısı eğitimi almış kişiler olmalı değil midir ? Alarm algılama sistemlerinde bu sistemleri herhangi bir elektrikçi mi yapmalıdır yoksa bu konuda eğitim almış bir elektrikçi mi yapmalıdır ? Kesinlikle zayıf akım tesisatları ve yangın alarm algılama sistemleri konusunda eğitim almış sınava girmiş ve sertifika sahibi olmuş kişi yada kişiler bu işleri yapmalıdır. Yada Elektrik sistemlerinde atex gereken yerlerde bağlantıları atex konusunda eğitim alarak sertifikalandırılmış kişiler yapmalı değilmidir ? Yine pasif sistemlerde yangın geçirmezliği yangın izolasyonu gibi konularda uygulamaları kim ya da kimler yapacaktır.

BYKHY 2015 yönetmeliğimiz yeniden değerlendirilmeli ve gerekli revizeler yapılarak ULUSAL şartlar göz önünde bulundurularak yangın yönetmeliğinin uygulanması ile ilgili olarak, Tasarımcı kimdir , belge ve yeterlilikleri , Uygulayıcı Firma belge ve yeterlilikleri, Yangın söndürme sistemi tesisatçısı belge ve yeterlilikleri, Yangın alarm algılama sistemleri teknisyeni belge ve yeterlilikleri tanımlanmalıdır.

Çünkü ben bu işi yaparım biliyorum diyen kişiler tarafından bilgisiz ve bilinçsizce yapılan tüm işlerde ciddi hayati tehlikeler oluşmaktadır.

Otomatik yangın alarm, algılama , yönlendirme acil aydınlatma sistemleri teknisyeni ; ‘’TS EN 54-1 , TS EN 54-2 , TS EN 54-3 , TS EN 54-4 , TS EN 54-5 , TS EN 54-10 , TS EN 54-11 , TS CEN/TS 54-14 Standartlarına göre sistemin kurulumunu bakım kontrollerini, testlerini yapan teknik bilgi ve beceriye sahip kişidir.

Otomatik yangın söndürme sistemleri teknisyeni; TS EN 12845 sabit yangın söndürme sistemleri ,otomatik sprinkler sistemleri ,tasarım montaj ve standardı ve TS 13345 yangın söndürme sistemleri ve donanımları standartlarına göre söndürme sisteminin kurulumunu ve periyodik bakım ve kontrollerini yapan teknik bilgi ve beceriye sahip kişidir.

Bu kişilerin temel özellikleri tanımlanmalı hangi eğitimleri nerelerden nasıl alacakları tanımlanmalı ve eğitim sonrasında hangi şekilde hangi kurum tarafından sınava tabi tutularak sertifikasyon – yeterlilik belgelerinin verileceği açıkça tanımlanmalıdır. Ayrıca yine kurulmuş olan sistemlerin bakım -tutum ve periyodik kontrollerinin bu kişiler tarafından -ki bunlar kalifiye mesleki yeterlilik sahibi kişilerdir- yapılması gerekliliği açıkça belirtilmelidir.