Yönetmeliği yorumlarken ortaya çıkabilecek ihtilaflarda başvurulacak üst çözüm mercii nedir.

Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmeliğimizde de tanımlamalar yapılmış ancak tam ve yeterli bir tanımlama yapılmadığından dolayı bir çok sıkıntı oluşmaktadır. Sıkıntılar sadece yönetmelikteki tanımlama eksiklerinden değil aynı zamanda ülkemizde yangın güvenliği ile ilgili hiçbir Mesleki Yeterlilik Tanımlaması olmaması da ciddi bir sorun oluşturmaktadır.

Yine yangın yönetmeliğinde farklı yorumlar için danışılacak bir üst mercii yok yada farklı iki yönetmelik arasındaki ihtilaflarda çözüm mercii yok. Mesela binaların izolasyonu ile ilgili bir yönetmelik var ve bu yönetmelikte EPS köpük türü malzemeler öneriliyor. Ancak yangın ve insan hayatı için tehlikeli ise son sözü kim verecek.

Yine yangın mühendisliği olmaması , yangın ile ilgili üst bir yetkili kurum yada mercii olmaması da problemlerin kaynağıdır. Herhangi bir uygunsuzlukta yada fikir çatışmasında son karar verici kurum kimdir ? Yönetmeliğin uygulanmasında , denetlenmesinde bir üst kurum – kurul , danışma kurulu v.b. Tanımlı değildir. Yönetmelik yorumlanırken bir çok farklı görüş ve fikir ortaya çıkmaktadır. İtfaiye teşkilatları yapısı gereği yeterli yetişmiş eleman olmadığından yönetmeliğin uygulanması- denetlenmesi- yürütülmesinde yetersiz kalmaktadır.

Yönetmelik bir çok noktada gerekli standart atıflarını yapmadan sanki standartmış gibi bilgiler vermektedir.Yönetmelikte standartlar ile çelişkiler ve çatışmalar bulunmaktadır.

Sürekli gelişen teknolojiye ve sanayie ayak uydurmak , en önemlisi çağın gereklerine uygun olarak yangın güvenliğini sağlamak ancak günümüz gereklerine uygun bir yangın yönetmeliği ile gerçekleşebilir.

Yangın yönetmeliğimiz hem uygulama hem de denetleme konunda çok ciddi eksiklere ve artniyetli kullanılabilecek açıklıklara sahiptir.Bir de üstüne üstlük herhangi bir uyuşmazlıkta karar verebilecek bir üst kurum başvurulabilecek bir mercii yoktur.

Yangın güvenliğini bir bilimsel yaklaşım olarak değerlendirmek gerekliliği mecburi bir hal almıştır , eğer dünya ekonomisi sanayisi ve ticaretinde söz sahibi olmak hedefimiz varsa yangın güvenliğini bilimse bir disiplin olarak görerek gerçekten bilim insanlarından oluşan , liyakatlı kişilerin yer aldığı bir yangın güvenlik danışma kurulu olşturulmalıdır. En azından günümüz gereklerine göre yeniden düzenlenmiş bir yangın yönetmeliği oluşturup yayınlanana kadar böyle bir kurum gerekliliği vardır.

Bir denetleme -danışma kurul oluşturulmadığı sürece bir çok etik dışı davranış devam edecek hatta artarak devam edecektir.Ayrıca zaten sahipsiz olan yangın sektörü bu garip sahipsizliği ile beraber itibarsız bir duruma gark edilecektir.

Güncel durumda zaten kaotik ve kargaşa içerisinde olan yangın sektörü bu denetimsizlik ve sahiplik içinde sürekli bataklığa doğru çekilmektedir.İtfaiyeler ayrı bir yöne gitmekte , belediyeler ayrı bir yöne gitmektedir , sektör paydaşları ise cidden bir kaos içindedir.Bu arada meydanı boş bulan arsız ve ahlaksızlar ise sınır tanımamaktadır.İtfaiye müdürleri , çavuşları şefleri ek iş yapmaya başlamışlardır , yakınlarına yangın güvenlik sektörü işletmeleri açtırmaktalar ve kendi yetki alanlarındaki bölgelerdeki vatandaşları diğer işletmeleri kendi işletmelerinden mal ve hizmet alımı için mecbur tutmaktadırlar.Almayan işletmeleri ruhsat iptali , ruhsat vermeme vb ile tehdit etmektedirler.