Binaların yangından korunması hakkındaki yönetmeliğimizde tanımlanması ve açıkça belirtilmesi gereken aşağıdaki konular sektör ve ülkemiz açısından ciddi faydalar sağlayacaktır.

YANGIN İLE MÜCADELE (FIRE FIGHTING) ; Oluşmuş olan yangınlar ile mücadeledir. Tüm yapılı çevrelerde , araçlarda ve doğada meydana gelen yangınların yayılmasını önlemek ve yangını bastırmak üzerine bir disiplindir. İtfaiyeciler tarafından yürütülen bir disiplinidir.

YANGINDAN KORUNMA VE YANGINI ÖNLEME ( Fire Prevention and Fire Protection) ; Yapılı çevrelerde , araçlarda ve doğada yangının meydana gelmesini engelleyecek her türlü önlemi almak ve yangınları daha başlangıç aşamasında haber alacak ve hızlıca bastırmak üzerine bir disiplindir.İtfaiyeciler , Yangın Güvenlik Uzmanları , Yangın Denetçileri , Yangın Güvenlik Mühendisleri tarafından yürütülen bir disiplindir.

Yangın ile mücadele (Yangın Söndürme)– Yangından korunma ve Yangın önleme disiplinlerinin kim yada kimler tarafından yürütüleceğinin tanımlanması.

Ülkemizde genel olarak itfaiye her iki disiplini de yürütmek üzerine çalışmaktadır. Ancak gerek itfaiyelerimizin işleyiş biçim , personel yapısı gibi etkenler göz önüne alındığında yangın ile mücadele daha ön plana çıkmaktadır.

İtfaiyenin tanımı ile beraber yangın disiplinlerinde itfaiyenin hangi görevleri yapmasının gerekliliği yada günümüzde olabilirliği. Varolan şartlar ve kadrolar gözönüne alındığında İtfaiyenin hangi disiplinleri daha kolay ve doğru yapabileceği.

Şu anki durumda büyükşehir itfaiyeleri hariç tüm itfaiyeler sadece yangınla mücadele disiplini yürütebilecek durumdadır. Hatta büyükşehir itfaiyelerinde bile şu durumda yeterli sayıda yetişmiş elemana sahip olmayabilir.

Yangından Korunma ve yangın önleme çerçevesinde denetim kontrol ve uygulama denetlemesi yapılabilmesi için itfaiyelerde ciddi bir biçimde eğitimli teknik hizmetler grubuna ihtiyaç vardır.

  1. Mühendis, mimar , şehir palncısı , jeoloj , arkeolog , istatistikçi , raportör , coğrafyacı v.b.
  2. Teknikerler
  3. Teknisyen gen memuru bilgisayar programcısı işletmeci v.b.

İtfaiye yönetiminde ve itfaiyecilikte uluslararası standartlara uygun olarak yapılması gereken iyileştirmeler çerçevesinde itfaiyenin GÖREV YETKİ ve SORUMLULUKLARININ kesin ifadeler ile tanımlanması ciddi bir gerekliliktir.