Geçtiğimiz bu süreçte hareket kısıtlığından ve evde uzun süre vakit geçirdiğimizden dolayı çok kilo aldık. Artık yaz mevsimine girdik ve bu kilolarla vedalaşmanın zamanı geldi. Paylaşacağım ufak ipuçlarıyla siz de kolayca ve sağlıkla kilo verebilirsiniz.

  1. Sabah uyandığınızda 1 büyük bardak su için!

Su hayatımızın vazgeçilmezidir. Güne başlarken içtiğimiz suyla tüm gece çalışan organlarımızın ihtiyacını karşılar, vücudumuzu ayıltırız. Susuz kalan bir vücudun doğru çalışmasını bekleyemeyiz. Özellikle sıcak havalarda vücudun terle kaybettiği suyu geri kazanması gerekir. Bu nedenle hele ki yaz mevsiminde en az 10-12 bardak suyu gün içinde tüketmeye özen göstermeliyiz. Eğer içemiyorsak suyumuzu limon/ maydanoz/ çubuk tarçın/ nane yaprağı gibi aromalarla lezzetlendirebiliriz.

  1. Güne kahvaltıyla başlayın!             

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Güne zinde başlamak, gece boyunca yavaşlayan metabolizmayı harekete geçirmek, tüketmemiz gereken enerjiyi daha sağlıklı şekilde alabilmek için kahvaltı öğününü atlamamalıyız. Aynı zamanda gün içinde odaklanmayı arttırmak için kahvaltının etkili olduğu bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Kahvaltı tabağınızdan peyniri, yumurtayı ve bolca yeşilliği eksik etmeyin.

  1. Uzun süre aç kalmayın!

Gün içerisinde öğünlerimizi sıklaştırarak az az sık sık metabolizmayı sürekli çalışır halde tutabiliriz. Sağlıklı tercihlerle tükettiğimiz 2-3 ana öğüne ek olarak 2-3 ara öğün ile bunu gerçekleştirebiliriz. Uzun süreli açlık; bitkinliğe ve kan şekerinde dengesizliklere sebep olacaktır. Özellikle tempolu günlerde verimi arttırmak için sağlıklı ara öğünleri atlamamalıyız. Ara öğün tercihlerimizi yağlı tohumlar, kuru ya da taze meyveler, süt- yoğurt- kefir grubundan yapabiliriz.

  1. Hareketi ihmal etmeyin!

Hareket metabolizmanın bir diğer anahtarıdır yani kilo vermemizde önemli faktörlerden biridir. Sıcak günlerde hareket etmek oldukça zor olabiliyor. Düzenli olarak evde yapacağımız egzersiz hareketleriyle ya da akşam saatlerinde yapacağımız 20-30 dakikalık tempolu yürüyüşlerle vücudumuzu ve metabolizmamızı harekete geçirebilir kilo vermeyi daha sağlıklı şekilde hedefleyebiliriz.

  1. Günde 2 fincan yeşil çay içmeyi ihmal etmeyin!

Yeşil çay metabolizmanın hızlanmasına yardımcı besinler arasında baş sıralarda yer alır ve vücudumuzun yağ yakım hızını arttırır. Aynı zamanda kalp dostudur, içerdiği kateşinler (antioksidan maddeler) sayesinde kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Bu sebeple metabolizmamızı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırmak için; sabah ve akşam olmak üzere demleme ya da poşet 2 fincan yeşil çayı günlük rutinimize dahil etmeliyiz. Ancak tansiyon hastalarının dikkat etmesi, içilen yeşil çayın günde 1 fincanı geçmemesi önemlidir.

Bahsettiğimiz bu 5 maddeyi bugünden itibaren yaşantınıza dahil ederek hedeflerinize ulaşmak için başlangıç yapabilirsiniz. Unutmayın daha sağlıklı bir hayat zor değildir, diyetisyen yardımıyla attığınız küçük adımlarla büyük değişimler başarabilirsiniz.