Bu hafta köşemizde yaz ayının vazgeçilmez meyvesi olan karpuzdan bahsetmek istiyorum.

Karpuzun yaklaşık %90’ı sudan oluşur. İçeriğinde bolca A ve C vitaminlerini bulundurur. Sıcak aylarda serinlemek ve tatlı isteğimizi bastırabilmek için tüketebileceğimiz iyi bir alternatiftir. Ancak karpuzla ilgili bilmemiz, dikkat etmemiz gereken önemli hususlar da vardır.  Bunları soru cevap şeklinde değerlendirmek istedim.

1 porsiyon karpuz kaç gramdır?

200 gramdır. Bir parmak kalındığında 3 üçgen dilim olarak düşünebiliriz

1 porsiyon karpuz kaç kaloridir?

1 porsiyon karpuz 60 kaloridir.

Diyette karpuz yenir mi?

Beslenme programlarının sürdürülebilir olması için tüm besin gruplarını içermesi istiyoruz. Bu sebeple karpuz da tabii ki programlarımızda olmalıdır.

Karpuz peynir birlikte tüketmeli miyiz?

Evet, hatta çok daha iyi olur. Karpuz tek başına kan şekerimizi hızlı yükseltirken yanında bir protein grubuyla (süt/ yoğurt/ ayran/ kefir/ peynir) kan şekeri daha yavaş ve dengeli yükselecektir. Bu durum da uzun süre tok kalmamızı sağlayacaktır.

 Karpuzu ara öğünde ya da ana öğünde nasıl tüketmeliyiz?

Ara öğünde karpuz tüketmeyi istiyorsak tercihimizi 1 porsiyon karpuz yanında 1 dilim peynir şeklinde kullanabiliriz.

Ana öğünde karpuz tüketmeyi istiyorsak tercihimizi 2 porsiyon karpuz yanında 2 dilim peynir ve 3-4 adet grissini ya da 1 dilim ekmek şeklinde kullanabiliriz.

Özetle karpuz korkulduğu gibi çok şekerli tüketirsek hemen kilo alacağımız bir meyve değildir. Her besinde olduğu gibi karpuzda da tükettiğimiz miktar önemlidir. Unutmayın daha sağlıklı bir hayat zor değildir, diyetisyen yardımıyla attığınız küçük adımlarla büyük değişimler başarabilirsiniz.