Bazen yeniden başlamak gerekir, taaa en baştan çünkü gelinen noktada artık işin içinden çıkılmaz duruma gelmiş demektir. Bu durumu düzeltmek için ne kadar çaba harcarsanız harcayın düzeltemezsiniz. Oysaki yeniden başlamak daha akıllıca ve daha verimli olacaktır. Elif deyip yeniden başlamak lazım. Şu anki geldiğimiz durumda birçok şey için yeniden başlamak gerek. Her şeyi en başında yeniden inşa eder gibi adım adım, ilmek ilmek, nakış nakış işlemek lazım.

Ama nereden başlanacak, ilk başlanması gereken yer neresi olmalı? İlk önce tarumar olmuş eğitim ve öğretimden başlamalı. Bir an önce ahlaklı, erdemli, vatanperver ve bilgili nesiller yetiştirmek için Bismillah demeli. Bu kadar eğitimde zaman az gittik uz gittik dere tepe düz gittik ama bir baktık ki bir arpa boyu yol gitmişiz. Onlarca kez sistem değiştirdik öyle yaptık olmadı böyle yaptık olmadı. Şimdi önce hatalarımızı bulup ardından sıfırdan başlarmış gibi başlamalıyız yarınlarımızı eğitmeye.

Neden eğitim diyorum, nereden geldim bu konuya? Ben eğitimci değilim ki! Her yıl okullarımızdan stajyer öğrenciler alırız. Bu güne kadar birçok öğrenci ile hemhal olduk. Gördüm ki gün geçtikçe gelen nesiller bir sonrakini aratıyor. Ya da her yeni gelen bir öncekinden daha kötü ya da aynı oluyor. Günler yıllar geçmiş, teknoloji bilim ilerlemiş ancak bizim eğitim sistemimizden geçip gelenlerde gelişme olmak yerine daha da bir kötüye gidiş var. Hem psikolojik olarak hem karakteristik olarak hem de bilgi anlamında cidden çok büyük bir gerileme oluşmuş durumda. Çok yazık ve üzülünecek bir durumdayız, gelecek nesillerimiz erozyona uğramış, kültür, ahlak ve bilgi yoksunluğu almış başını gidiyor.

Eğitim önce aileden başlar derlerdi, evet bu en doğru başlangıç bence de. Her anne baba kendi evlatlarının geleceği için önce evde eğitim vermeli. Evde eğitim derken matematik fizik kimya derslerinden bahsetmiyorum. Ahlak kuralları, ahlaklı davranış, adabı muaşeret kuralları, doğru sözlü olmak, kimseye kötülük yapmamak, vicdanlı olmak, büyüklere saygılı küçüklere sevgili olmak, insanlara ve çevreye saygılı olmak, emanete hıyanet etmemek gibi insanı insan yapan temel karakter özellikleri ancak evde verilecek eğitimle kazanılabilir. Temel ahlak kavramları evde sadece söyleyerek değil bizzat örneklik olunarak verilebilir. Sevgi ile sabır ile şefkat ile verilmesi geren bir eğitim bu, uzun süreli ilgiye ve özveriye dayalı bir eğitimdir bu. İyi bir insan olacak ahlaklı bir insan olacak seviyede çocuk yetiştirmekten daha önemli ve erdemli başka bir iş var mıdır ki?

Evde eğitmediğimiz ilgilenemediğimiz belki sadece maddi ihtiyaçlarını karşıladığımız çocuklarımızı okula gönderiyoruz ve öğretmenlerden mucize bekliyoruz. Biz evde bir iki çocuğa ilgi göstermez eğitmezken okulda 30 kişilik sınıflarda öğretmenlerin çocuklarımızda iyi, akıllı, erdemli, bilgili çocuklar yaratmalarını bekliyoruz. Bizim yapamadığımızı mucizevi olarak öğretmenlerden bekliyoruz olmayınca da öğretmenleri suçluyoruz.

Tabii ki okul eğitimi de önemli öğretmenin de büyük sorumlulukları ve belki suçları var. Aslında eğitim sisteminin de bir sürü yanlışlıkları var. Şu anki sistem kesinlikle başarılı bir sistem değil. Benim okulda okuduğum zamanlarda da eğitim sistemi mükemmel değildi hatta bir sürü hatası da vardır ancak kıyaslama yaptığımda şimdiye göre daha iyi olduğunu iddia edebilirim.

Hemen hemen tüm okullarda yazan “Muallimler, Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür, nesiller ister.’’ Sözünün anlamı nedir? Ben daha lisede iken başka bir fikre sahip olduğum için beni disipline vermek isteyen öğretmenime sormuştum. Hani benim fikrim hürdü, hani vicdanım hür olacaktı, fikrim hür değil ve zaten vicdanım da hür değil üstelik böyle birinde irfanlı gençleri çıkması da mümkün değil. Vecizler güzeldir ama bazen hep karşımızda duran sözlerin anlamını bilmeden anlamadan özümsemeden anlamadan görüp geçeriz söyleyip geçeriz. Bence bu sözün üzerinde herkes çokça düşünmelidir.

Muallimler, Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür, nesiller ister. M. Kemal Atatürk