Yalova küçük bir şehir hani nohut oda bakla sofa gibi ne olsa hemen duyulur, hemen herkesin diline düşer er ya da geç duyulur. Son günlerde onlarca haber var onlarca farklı görüş var ve bir sürü dedikodu kabili bilgi dolaşıp duruyor.

Sahi Yalova’da yerel gündem ne? Tamam, Covid-19 sebebi ile ciddi bir dünya gündemi var ve bu gündem tüm her şeyi örtüyor mu? Yalova’da son aylarda yaşananlar çerçevesinde yerel gündemlerimiz nedir? Yalova’yı yöneten etkili ve yetkililerin yerelde daha güzel işler yapmak için gündemleri nedir? Gördüğüm kadarı ile her şey çok güzel sanırım çünkü hiçbir ciddi sorun ya da benim sorun olarak gördüğüm hiçbir mesele tam anlamı ile gündem olmadı olmuyor.

Tamda bu salgın belasının bizi sardığı bir dönemde, kim ne yaparsa yapasın hesap yok kitap yok hatta belki bu arada aradan ne kaçırsak kardır mantığı ile bir sürü hatalı iş yapılıyor.

Şunu bilmek gerekir ki ne yaparsanız yapın, dönüp dolaşıp size geri dönecektir. Hele hele yaşadığınız şehir bu kadar küçük olunca yaptığınız iyi ve kötü işler ile er ya da geç sizler ya da sevdikleriniz karşı karşıya geleceksiniz.

Birkaç muhalif siyasi haricinde aslında hiç kimsede ne oluyor diye ilgilenmiyor, hatta birçok kişi çeşme bize akarken testimizi dolduralım da bizden sonrası ne olursa olsun düşüncesinde. Hep aynı nakarat göstermelik ziyaretler, popüler cümleler, ülke gündemine dair tumturaklı konuşmalar. Birde Yalova’ya çok büyük işler yaptık pozlarında görüntü vermeler.

Geçmişte de aynı işleri başkaları yapmıştı hani şu beyaz Yalovalı abilerimiz, kendi aralarında kurdukları güzel tezgahlar ile günlerini gün ettiler, kazançlarına kazanç kattılar, arazi rantlarında milyonlar, ihalelerden milyonlar kazandılar. Şimdi de mutlu mesut yaşıyorlar, nasıl olsa rüzgar başka yöne esiyor ya onlara dokunan yok ayrıca birkaç ufak manevra ile her yöne dönebilecek esneklikleri de var tabi. Malı götürüp sonrada bir şey olmamış sanki sütten çıkmış ak kaşlık gibi nasıl gezilir konusunda yüksek lisans hatta belki doktora yapmışlar.

Aslında yerelde hemen her mahallede şehrin hemen her tarafında öyle büyük sorunlar var ki ama bunları söylemekle olmuyor Yalova’yı yönetenler söylenenleri bir türlü anlamıyor ya da anlamak istemiyor sanırım.

Bence mecliste bir komisyon kurulmalı her partiden meclis üyelerinden oluşan bir komisyon, bu komisyon Yalova’yı seçim zamanlarındaki gibi mahalle mahalle gezmeli sokak sokak dolaşmalı ve Yalova’nın sorunları ne hem görmeli hem de oy aldıkları seçmenlere sormalı dinlemeli. En sonunda yakinen gördüklerini hem meclise hem de yetkili ve etkililere anlatmalı, Yalova için acil bir gündem gerçek gündem oluşturulmalı. Hatta bence Yalova nasıl kurtulur gündemi olmalı. Belki o zaman en azından Yalova’nın gerçek birkaç sorununa çözüm bulunabilir.

Düşünmek ve söylemek kolay, fakat yaşamak, hele başarı ile sonuçlandırmak çok zordur.

Ziya Gökalp