Yerel yönetimler tarihi oluşumu içerisinde, belli ihtiyaçları karşılamak ve bir takım yerel hizmetleri gerçekleştirmek üzere devletle beraber ortaya çıkmış, devletin bir parçası olarak bir kısım hizmetleri yürütmeleri kanunlarla belirlenmiş kamu kurumlarıdır. Yerel yönetimler genel olarak, belirli bir coğrafi alanda yaşayan yerel topluluğun ortak ihtiyaçlarını karşılamak üzere, yasaların ortaya koyduğu görev ve yetkilere sahip, yerel halk tarafından seçilmiş kişilerce yönetilen kendisine ait bir ekonomik yapıya sahip olan kurumdur.

Yerel yönetimlere ilişkin temel yasalar, 2004 tarihinden itibaren yeniden düzenlenmiştir. İlk düzenleme 10.07.2004’te 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile başlamış; 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu, 22.02.2005 tarihinde kabul edilmiş, 5393 sayı Belediye Kanunu da, 03.07.2005 tarihinde yasalaşmıştır. Bu kanunların temel amacı, özerk, hesap verebilir, katılımcı, etkin, verimli, kısacası daha iyi bir yerel yönetim anlayışını hayata geçirmektir.

Yerel yönetimler, yalnızca merkezi yönetimin yükünü azaltmak ve kentsel altyapı sorunlarını çözmekle görevli kurumlar değillerdir. 2005 tarih ve 5393 Sayılı Belediye Kanunundaki maddelerde sosyal hizmet ve yardım, kadın ve çocuklar için koruma evleri, öğrencilere burs, meslek ve beceri kazandırma, kültürel değerlerin korunması,  özürlüler merkezi açılması gibi faaliyetlerin yerel yönetimlerin görevleri arasında olduğu belirtilmiştir.

Yerel yönetimlere duyulan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Yerel yönetimler sivil toplum örgütleri ile birlikte ortak proje üretmeli ve ürettiği halka faydalı projeleri hayata geçirmelidir. Şiddet gören ve yardıma muhtaç kadınlar ve çocuklar için koruma evleri açılmalı, doğanın parçası olan hayvanlar için barınaklar yapılmalı, belediye hizmetleri vatandaşa en kolay, en uygun yöntemlerle sunulmalıdır. Yerel yönetimler yoksulluk, işsizlik, dilencilik, madde bağımlılığı, suçluluk ve benzeri sorunların çözümünde önlem almalı “Sosyal Belediyecilik” anlayışı ile bakıma, yardıma, korunmaya muhtaç durumda olan insanlara yardım etmeyi temel ilke olarak benimsemelidir.