Yerli otomobilimizin Gemlik’te üretilmesi kararı geçtiğimiz ayda netleşti. Modelleri tanıtılan yerli otomobiller toplumca ciddi kabul gördü ve adeta talep patlaması yaşanacağını şimdiden söylemek mümkün. Teknik olarak ve görsel olarak beğeni kazanan otomobillerin üretileceği yerin Gemlik olması Yalova ilimiz için de bir şans olduğunu düşünüyorum. Yalova Valimiz Sayın Muammer Erol’un bu konuda basında çıkan beyanatının her kelimesine katılıyor ve destekliyorum. Evet Yalova için bu yeni bir fırsat. Biz Yalova olarak bu yeni durumdaki duruşumuz ve pozisyonumuz ne olacak? OSB’lerin bence bu duruma daha iyi adapte olup, hatta gelecek planlamalarını revize edip yeni gelişmelere göre ciddi adım atmaları gerekiyor. Maalesef OSB’lerde yer alan Yalova firmalarının sayısal düşüklüğü ilimizin bu konuya yeterince eğilmediğinin göstergesi. Sayın Valimizin basında çıkan açıklamasında olduğu gibi Yalovalı girişimciler OSB’lerde işveren olarak daha fazla yerlerini almalılar. Yoksa beyaz ya da mavi yakalı olarak 50 bin çalışan kişi içinde yer alabilmek başarı değil bence. Bunda da tüm tarafların gecikilmiş de olsa ciddi planlamalar ve bu planlamalara göre atılacak adımların sonucu en erken 3 senede alınabilir. Bu trenin de kaçmaması için daha fazla gayret gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çalışmalar var ama yeterli seviyede değil…

Otomotiv yan sanayide Bursa ili bu denli ileride iken Yalova ne yapabilir dediğinizi duyar gibiyim… Evet bir açıdan doğru. Bir açıdan da doğru değil. Çünkü üretilecek olan otomobiller Hibrit, yani elektrikle çalışan otomobil. Yeni bir teknoloji, yeni bir versiyon… Dolayısıyla mevcuttaki üretim hattında yapılacak teknolojik değişimin maliyeti bence yeni tesis kurulmasından daha pahalıya mal olacaktır. Çok teknik olduğu için bu yeni teknoloji üretimini bence yeni bir OSB ile yapılabileceği kanaatindeyim. Dolayısıyla bu konuda Yalova belli noktaya gelmiş ve zamanla yarışan yerli otomobil için ben de varım diyebilmeli, demeli. Yan sanayide ilimizde kararlı adımlar ile Gemlik’te ki üretim tesisine birçok yönüyle katkıda bulunabiliriz. Ne dersiniz?

OSB’lerin daha hızlı yol alabilmeleri için de Yalova daha kararlı olmalıdır. Onların karşılaştıkları problemlerin çözümünde daha yapıcı ve çözüm odaklı yaklaşımlarla inanıyorum ki 2023 hedeflerindeki 50 bin kişilik personel istihdamı gerçekleşecektir. 2023 çok da uzak değil… Çevre ile barışık olmaları ön ve değişmez koşulu ile su ve enerji ihtiyaçları karşılanmış, aynı zamanda şehre de destekleri ile OSB’ler ilimiz için yeni fırsatları getirecektir. OSB’lerin her katettikleri aşama ile doğru orantılı olarak şehre sağladıkları katkı kamuoyu nezdinde değerlendirilecektir… Özellikle talep ettikleri personelin eğitimi ve yetiştirilmesi için üniversite ve milli eğitim yönüyle işbirliklerinin sonuçlarının süreç içinde alınması kamuoyu takip etmekte. Üniversitenin bu alanda ihtiyaç duyacağı fiziki bina ve tesis konusunda OSB’lerin de elini taşın altına koyacaklarını düşünüyorum. Şehrin tüm parametreleri ile paralel ve uyumla giden süreç ile Yalova kazanacaktır.

                       

Yalova ilimiz turizmi, doğası, hizmet sektörü ve sanayisi ile çevre bilinci yüksek hemşehrilerimizle daha iyi noktaya geleceğine olan inancım sonsuz. Geleceğimizin teminatı çocuklarımız için ekonomik yönüyle en önemlisi de çevresindeki büyük şehirlere iş için gitmek zorunda kalmadan beyin göçünü tersine çevirmek adına yerli otomobilin 35 dakika mesafede üretilecek olması ilimiz için yeni bir fırsat. Bu fırsatı avantaja çevirmek ve bu avantajı fiiliyata çevirmek için herkesin yapabileceği bir şeyler var… Benden söylemesi.

Yeni bir yazımda buluşana kadar kalın sağlıcakla…

Unutmadan, tatilde çocuklarımızın 15 günlüğüne cep telefonlarından uzakta, doğa ile baş başa geçireceğiniz gün sayısını artırma yönüyle biz velilere büyük görevler düşecek. Ekranlara hapsolmamış bir nesil için bu bir fırsat… Daha fazla doğada birlikte onlarla olabilmenin tadını hatırlamak inanın çok iyi gelecek…