ABD Merkez Bankası (Fed), 29 Ekim 2025 tarihinde düzenlediği para politikası toplantısının ardından beklenen faiz kararını açıkladı. Faiz oranı, 25 baz puanlık indirimle %3,75 ile %4,00 hedef aralığına düşürüldü.
Toplantı sonrasında düzenlenen basın konferansında Fed Başkanı Jerome Powell, Aralık ayında yeni bir faiz indiriminin kesin olmadığına, bu yöndeki kararın henüz alınmadığına dikkat çekti. Aralık ayına dair farklı görüşlerin hâlâ gündemde olduğuna da vurgu yaptı.
Fed’in açıklamasına göre:
Ekonomik faaliyet ılımlı şekilde genişliyor.
İstihdam artışı yavaşlamış durumda; işsizlik oranı düşük kalsa da hafif bir artış gözlemlendi.
Enflasyon, yıl başından itibaren yüksek seyretmeye devam ediyor.
Komite, maksimum istihdam ve yaklaşık %2 enflasyon hedeflerine odaklanmayı sürdürüyor.
1 Aralık tarihinden itibaren bilanço küçültme sürecinin sona ereceği ve mortgage destekli menkul kıymetlerden gelen ödemelerin hazine bonolarına yeniden yatırılacağı duyuruldu.
Faiz kararında dikkat çeken diğer noktalar:
Karar, organizasyondaki bazı yöneticiler tarafından muhalefet oyları alarak kabul edildi. Komite üyesi Stephen Miran, daha hızlı bir indirimin gerekebileceğini savunurken, Jeffrey Schmid sabit faiz oranı yönünde oy kullandı.
Powell, “Aralık ayında ilerleyeceğimiz yolun farklı görüşlere tabi olduğunu” belirterek şöyle dedi: “Aralık ayında başka bir faiz indirimi kesin değil, bundan çok uzaktayız.”
Piyasalarda bu kararın ardından kurumun para politikasında daha temkinli bir sürece girdiği yorumları yapıldı. Ekonomistler, Fed’in bir yandan istihdam piyasasındaki yavaşlamayı göz önünde bulundurduğunu, diğer yandan da yüksek enflasyonun yarattığı riski dikkatle değerlendirdiğini belirtiyor.
Özetle, Fed Ekim ayında beklenildiği gibi 25 baz puanlık bir faiz indirimi gerçekleştirdi ancak ileride atılacak faiz adımları konusunda belirsizlik korundu. Aralık toplantısında yeni bir indirimin olup olmayacağı ise piyasa tarafından yakından izlenecek.
#Fed #FaizKararı #JeromePowell #ABDMerkezBankası #Faizİndirimi #ParaPolitikası #Ekonomi2025