On Bir Ayın Sultanı Ramazan’ın ortasına geldik, yavaş yavaş veda vakti yaklaşmakta…

Çocukluğumuzda Ramazan Ayı içinde gerçekleştirilen pek çok güzel gelenekler her ne kadar günümüzde unutulmaya başlansa da bizlere bu güzel, coşkulu gelenekleri yaşatan büyüklerimize sonsuz teşekkürler… Güzel, saf, temiz bir çocukluk geçirdik kültürümüzün güzellikleri ile.

Her şeyin değerinin ve kıymetinin olduğu yıllarda, yani çocukluğumuzda bayram hazırlığı, sevinci bir başkaydı. Ramazan’ın son on gününe gelindiğinde, evlerde ayrı bir telaş başlardı. Bayram temizliği için ufak ufak başlanır. Bayramlık kıyafetler için dikiş bilen anneler, teyzeler, büyük anneler manifatura dükkanlarında rengarenk, cıvıl cıvıl kumaşlar alır, çocukların bayramlıklarını dikmeye başlarlardı.

Zira arife gününe kadar bitirmeleri lazımdı. Çocukların hiçbiri mahzun olmasın diye ne yapar eder onlar için bir çare bulur onları sevindirirlerdi.

Kimisi sürpriz yapar arife gününe kadar diktiklerini saklar arife gecesi çocukların yatağının başucuna bırakarak sevindirirdi. Sabah baş ucunda bayramlığıyla uyanan çocuk sevincinden Bayram sabahını bekleyemez o gün ne yapar eder giyip sokağa fırlardı.

Mahallenin teyzeleri; mahalle sakinleri hakkında gerekli malumata sahip oldukları için, durumu müsait olmayan komşularının çocukları için seferber olur, çocukların hepsine bayramlık hazırlar, tüm çocukların aynı sevinci yaşaması için ellerinden geleni yaparlardı.

Bu dayanışmanın bir güzelliği, bir inceliği vardı. Kimse incinmeden, sıkıntıları giderilip çaresi görülürdü…

Mahalle çocuklarının hepsi arife günü bayramlıklarıyla sokaklarda sevinçle koşturur, birbirlerine bayramlıklarını gösterirlerdi. Ortalık çiçek bahçesi olurdu. Bu görüntüye “Arife Çiçekleri”ni çok şükür bu senede mutlu ettik der huzur içinde Bayramı eda ederlerdi.

Osmanlı’dan günümüze kadar her ne kadar değişim gösterdiyse de yapılmaya çalışılmakta. Yani Sağ elin verdiğini, Sol elin görmeyeceği kaidesinde olduğu gibi… Ne güzel günlerdi, samimi ve gönülden… Allah rızası için yapılırdı.

Şimdilerin yardımlarında boy boy fotoğraf çekilerek paylaşımları yapılır, sonrasın da sevap kazandım edası ile mutluluk gülümsemeleriyle poz verilir. Mübarek günlerin en iyi şekilde değerlendirilip, elimizden geldiğince hissettirmeden paylaşarak, sevindirerek geçirmeyi nasip etsin inşallah. Sevgi, Saygı ve Mutlulukla