Akış Belirlemenin Grafiksel Yöntemi şu şekilde hesaplanır– Aşağıda aynı problemin grafiksel olarak çözülmüş bir açıklamasını görebilirisiniz : Önceki hesaplama yöntemine benzer şekilde, her bacak için bir akış olduğu varsayılır.

Doğu ayağı için Varsayılan akış Qea = 1000 gpm ( 3785 L/min) 10 inch (250 mm) ana hat. Toplam eşdeğer uzunluk Le = 1000 Ft ( 304,8m) Sürtünme Faktörü Fpe = 0.00427 psi/ft ( 0.000966 bar/m)

Batı ayağı için Varsayılan akış Qea = 1000 gpm ( 3785 L/min) 8 inch (200 mm) ana hat. Toplam eşdeğer uzunluk Le = 1200 Ft ( 365,8m) Sürtünme Faktörü Fpe = 0.01294 psi/ft ( 0.002927 bar/m)

Bu iki sürtünme kaybı noktası, N1.85 çizgili hidrolik kağıda sırasıyla “A” ve “B” noktaları olarak çizilebilir. Şekil 2'ye bakın. İki bacağındaki kayıplar, her iki eğrinin de olacağı biçimde çizilebilir. Sıfır akış hızında grafiğin “orijini” den geçin. İki eğri, hem eğriler üzerinde ortak bir sürtünme kaybı basıncı seçerek hem de bunların cebirsel olarak eklenerek grafiksel olarak birleştirilebilir.

“C” ve “D” noktaları benzer basınç kayıplarına karşılık gelir. “E” noktası, “C” ve “D” noktasında akış birleştirilerek bulunur. Kombine eğri yine “başlangıç” boyunca çizilir.

Birleşik eğri üzerinde bilinen toplam akışta, “F” noktası çizilebilir ve sabit basınç kaybında yatay bir çizgi çizilebilir. Her bir bacak aynı basınç kaybına maruz kalacağından, “G” noktası doğu bacağındaki akışı ve “H” batı bacağındaki akışı belirler. Gözlemle, her bir bacağın

akışının önceki örnekte hesaplananlara benzer olduğu görülebilir.

Döngü Akışını Tahmin Etmek İçin Diğer Kullanımlar - Su testleri yapıldığında, sonuçları gerçek sonuçlar ile karşılaştırarak analiz etmek mümkündür.

Ölçülen basınç düşüşü hesaplanan basınç düşüşünü çok aşarsa, bu, problemi tam olarak belirlemek için daha fazla test gerektiren bacağındaki bir tıkanmanın göstergesi olabilir. Yapmak mümkündür

Bir hidrolik gradyan gerçekleştirerek yeraltından etkilenen bir kısmın tamamen incelenmesi. Yeraltının izole edilmiş bir bölümünden su akarken, statik ve artık basınçlar boru boyunca mümkün olduğunca çok noktada kaydedilir. Boru ve fitting verilerini bilmek, tartışmalı yeraltı bölümündeki teorik basınç kaybını hesaplamak mümkündür. Gerçek ve teorik arasındaki bir karşılaştırma, sorunun yerini göstermelidir. Sorunlu alanı mümkün olduğunca doğru saptamak, sorunu bulmaya çalışırken daha az kazı yapılmasına neden olur. Hidrolik gradyan testlerinin yapılması ve analiz edilmesi için ayrıntılı bilgiler bir sonraki yazıda incelenmiştir..

Not : Makale ile ilgili temel bilgi kaynakları Google gibi kullanmayı bilen için çok önemli bilgi kaynaklarından sağlanmıştır.

Kaynaklar

Fire Protection Handbook,Twenty Edition , NFPA

Handbook of Fire Protection Engineering ,Third Edition , SFPE

Industrıal Fıre Protectıon Handbook ,Second Edition , R. Craig Schroll

İnternet ortamında herkese açık kullanım ve tanıtım kılavuzları