23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk: "Milli egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar batar, mahvolur. Milletlerin esirliği üzerine kurulmuş müesseseler her tarafta yıkılmaya mahkumdurlar."

TBMM'nin kuruluşunun çocuk bayramı olarak kutlanmasının çok derin anlamı vardır.

Atatürk şunları söylemiştir: "Efendiler, biliyorsunuz ki insanlarda bir arzu, bir meyletme, bir irade vardır. Her insanda bu vardır. Ve bu manevi bir şeydir. O iradenin uygulama vasıtası olan diğer bir şey daha vardır ki ona da “egemenlik” derler. İnsanlar iradesine sahip olabilmek için behemehal egemenliğine malik olmak mecburiyetindedir. Eğer egemenliğini başkasına kaptırmış ise, iradesini uygulama vasıtası elinde değildir. Ona kim sahip çıkmış ise, artık diğerlerinin egemenlikleri ellerinde değildir."

İmam Maturidi de “mülkü esasen insanı kendi kendisinin efendisi yaptığı özgürlükler alanı olarak anlayıp temel hürriyetleri dikkate alan bir yönetim olarak yorumlamıştır.

Atatürk eşrefi mahlukat olarak doğan insanın iradesini kullanılmasını sağlayan egemenliğe sahip olunması gerektiği bilincinin çocuklarda sağlanması için TBMM'nin kurulduğu günde kutlanan bu bayramı çocuklara hediye etmiştir.

Bu bakımdan 23 Nisan sadece bir eğlence ve oyunlarla çocuklar için bir bayram değildir. Asıl amaç çocuk yaşlarda irade sahibi olması için milli egemenlik bilinciyle "kendi kendisinin efendisi olmasını sağlayan bir yönetime sahip çıkması" şuuruna sahip olmalarını sağlamaktır.

Milliyetçilik sadece “duygular” değil, aynı zamanda “ilkeler ve çabalar” ile ilgilidir; milli egemenliğin hizmet ve savunmasındaki siyasi eylemi savunan politik felsefedir.

Milli egemenlik ekonomik, politik ve ideolojik kuvvetlerin tahakkümü karşısında ilerici bir savunma hattıdır.

Türkiye'nin ikinci yüzyılında kurtuluş ve kuruluşun temeli olan milli egemenliği daha güçlendirmek, derinleştirmek için milletin siyasi, kültürel ve iktisadi yönetime katılmasını, siyasi, kültürel ve iktisadi hâkimiyetin millete ait olmasını sağlamak en öncelikli görev olmalıdır.