‘Beytül Malın parasını çarçur etmedik’

1999-2004 döneminde Anavatan Partisi’nden bir dönem Taşköprü Belediye Başkanlığı yapan Nedret Gülen, 2014 yılında Cumhuriyet Halk Parti’den Taşköprü Belediye Başkanı seçilmişti.

4.5 yıllık hizmetini gazetemize açıklayan Gülen; ‘Öncelikle Taşköprü Belediye Başkanlığı göreve geldiğimiz 2014 yılında, Belediyeyi 5 milyon bütçe ve 0 nakit parayla teslim aldık. Taşköprü Belediyesi’nin 2018 yıllık bütçesi 21 milyon ve kasasında ise 6 milyon nakit parası bulunuyor.

Beytül Malın parasını çarçur etmedik. Bir taraftan gelirlerimizi artırdık, diğer taraftan tasarruf ederek yapacağımız yatırımların parasını biriktirdik.

‘Rabbim 10 yıl sonra beldemin İmar Planlarını bana yaptırmayı nasip etti’

‘Beldemizin önünü açmak, gelişmesini, büyümesini sağlamak için tabiri caizse yamalı bohça gibi olan İmar Planlarımızı ele aldık. Beldemiz civarında 100 civarı imar planlarına esas zemin sondajı yaptırdık. İlgili müdürlüklere ve Çevre Bakanlığına bunları onaylattırdık. İmar planlarımızı kanun ve yönetmeliklere uygun olarak bir bütün haline getirdik. 1999-2004 Taşköprü Belediye Başkanlığı dönemimde, ‘1999 Marmara Deprem’ nedeniyle, Taşköprü Belediyesi’nin ‘İmar Planları’ iptal olmuştu. 2-3 yıl boyunca İmar Planı belde de yapamamıştık. Rabbim 10 yıl sonra bu işleri yapmayı bana nasip etti. Takdiri vatandaşımıza bırakıyorum. Bu sondaj ve planlamaların bedeli yaklaşık 500.000 TL civarında oldu.’

‘Hedefimiz, Kılıç Deresi’nin tamamını ıslah etmek’

‘Beldemizden geçen Kılıç Deresi’yle ilgili çalışmalarımıza ara vermeden devam ettik. Kıvrımlı dere yatağının bir kısmını hafriyat çalışmaları sonucu düz bir hatta taşıyarak 400 m uzunluğunda taş duvar, aydınlatma vb. ıslah çalışması yaptık. İnşallah önümüzdeki sürçte Kılıç Deresi’nin tamamını ıslah edeceğiz. Kılıç Deresi üzerindeki köprünün altından, Yeşil Körfez Su Birliği ana su isale hattı geçiyor. Birçok defa yapılan yazışma ve sözlü talebe rağmen bu hattın yerini değiştiremedik. Bu hattın borusu dere suyu akışını kestiğinden, Taşköprü Beldesi’ne sel baskınlarına sebep olmaktadır. Yerini değiştirmek için girişimlerimize devam edeceğiz.

‘Araç filomuzu yeniledik ve genişlettik’   

 Taşköprü Belediyesi’ne 4.5 yıl da; 2 adet otobüs, büyük kanal açma aracı, itfaiye aracı, çöp kamyonu, morglu cenaze taşıma ve yıkama araçları, sepetli vinç, 2 adet hizmet aracı, Beko Loder marka iş makinası, 3 adet hizmet aracı alımı yaptık. Toplam maliyeti yaklaşık 2 milyon TL oldu.

‘Taşköprü Beldesi, İçme Suyu Şebeke projesini tozlu raflardan indirdim’ 

 Göreve gelmeden önce söz verdiğim gibi, Taşköprü Beldesi İçme Suyu Şebeke projesini kenara köşeye atılmış tozlu raflardan indirdim. Bu proje 2006 yılında yapılmış, fakat her nedense bir türlü başlanmaya cesaret edilememişti. Projeyi sil baştan revize ettirdik. Topyekün gücümüzü bu projenin gerçekleşmesi için harcadık. Bursa İller Bankası, Ankara, eş dost kim varsa temas kurduk, yardım istedik. Tepki alacağımızı biliyorduk. Her tarafı kazdık. Bina olsun-olmasın her parsele hat bıraktık. Başak Sitesi, Altınkum Sitesi, Zuhal Sitesi, Dantel Sitesi, S.S. Handere Sanayi Sitesi Kooperatifi. Hepsi yapıldı. Şebeke de %40 civarı kayıp kaçak yaşanıyor, kamu zararı oluyordu. Yıllarca yaşanan bu su kayıp biz dur dedik. Yaz aylarında, 4. katlara su çıkmıyordu. Acilen yapılması gerekiyordu yaptık. Yaklaşık maliyeti 4,1 milyon olan bu projenin altından, Allah’a şükür alnımızın akıyla çıktık. Şu an, son bağlantılarımız ve ufak tefek eksiklerimizi tamamlıyoruz.’

‘İhaleleri kış gelmeden önceden yaptık’  

‘Taşköprü Beldesinde yapılan kazılardan dolayı, kış aylarında halkın eziyet çekmemesi içinde hazırlığımızı planlama dahilinde ihaleleri önceden yaptık. 

Asfalt, kaldırım, parke taşı çalışmalarımıza gecikmeden başladık. Belde içi ana arterlerde çalışmamız hızla devam ediyor. Bunları yaparken eleştiriler tabi ki olabiliyor. Her vatandaşımızı memnun etmeyi isterim ama bu mümkün olmayabilir. Eleştire yapanlar, lütfen biraz kulak versinler. Bu asfaltlama, kaldırım, parke taşı hizmeti bir bütün olarak Taşköprü Belediye tarihinde görülmemiş büyüklükte bir hizmettir. Toplam bedeli yaklaşık 8,5 milyon TL’dir. Bu para bize gökten inmedi. Geçmiş dönemlere göre sanayi kuruluşlarından gelen gelirlerde de büyük azalma oldu. Buna rağmen yaptığımız tasarruf ve harcamalara getirdiğimiz kısıtlama sayesinde bu para biriktirildi.

‘Taşköprü Belediyesi, 4.5 yılda 1 m2 yer satmadı’

‘Belediyeye ait hiçbir arazi satılmadı. Tam tersine yapılan imar uygulamaları sonucu, havaalanı altında yaklaşık olarak 15 dönüm, Topçular Mevkiinde 20 dönüm Taşköprü Belediyesi’ne tapulu yer kazandırıldı.’

‘Köprüler yaptık, yenilemede bulunduk’

‘Tarihi Taşköprü resterasyonu girişimlerimiz sonucu Karayolları tarafından yaptırılmış Belediyemiz tarafından her türlü destek sağlandı. Resterasyon tamamlanmak üzere. Tarihi Taşköprümüz beldemizin kuzeyine geçişleri karşılamaktan zaten çok yorgundu. Bunu bildiğimizden İmar Planlarını hazırlarken alternatif yol güzergahını planlara işledik ve betonarme köprümüzü beldemiz halkına kazandırdık. Köprü ve fabrikalara gidiş yolunu genişlettik. Bir diğer betonarme köprüyü su depolarının önünden geçen Çaydere Boğazı’na yaptık.

Programlı, öngörülü çalışmanın neticesini sessiz sedasız tamamladık. Betonarme köprümüzün maliyeti yaklaşık 800 bin TL oldu. Tabi ki burada köprüyü yaparken bize arazisinden bedelsiz geçiş izni veren değerli abimiz Ahmet İsvan’ı rahmetle duayla anıyoruz. Büyük katkılarından dolayı, oğlu Orhan İsvan’a Taşköprü halkı adına teşekkürlerimi sunuyorum.

‘Beldemize çelikten üst geçit kazandırdık’

Halkımızın ulaşımını kolaylaştırmak için beldemize çelik üst geçit kazandırdık. Üst geçitin ayaklarını parklar ve piknik alanlarıyla bütünleştirdik. Mezarlık yanındaki basketbol sahamızı, halı sahamızı komple yeniledik. Taşköprü Kültür Merkezi’nin; iç tavan, ısıtma, jenaratör, mutfağını yaptık. Dış çevre düzenlemesini tamamladık.

‘Kültür Merkezi’nin 1,5 milyon TL’lik borcunu ödedik’

‘Taşköprü Kültür Merkezi’nin üstünde yer alan piknik ve mesire alanını, Taşköprü deki bir kısım işlerin yapımından kalan, geçmiş dönemden üzerimize bırakılan, yaklaşık 1,5 milyon TL borcu ödedik. Kimseye çatmadık, borç bıraktılar demedik. İnsan ayrımı, parti ayrımı yapmadık, reklam yapmadık, sadece işimize baktık. Takdiri halkımıza bırakıyorum.’

‘Doğalgaz götürdük’

Yoğun girişimlerimiz sonucu, Altınkum Sitesi, Zuhalkent ve Dantel Siteleri ve S.S. Handere Sanayi Sitesi Kooperatifi’ne doğalgaz bağlantıları yapıldı.

‘Eksikliği görülen projeleri hayata geçireceğiz’

‘Devam eden projelerimiz arasında, Taşköprü Belde Merkez Camisi yanında eski hizmet binasını yıkmak var. Yerine en alt katta şadırvanlar, tuvaletleri olan, 1. katta banka veya herhangi bir kuruluşa kiraya verilecek şekilde işyerleri ve diğer katlarda imam lojmanı, muhtarlık, toplantı, kurs salonları, misafir daireleri olan mimari projeyi hazırlattık. Altyapı işleri biter bitmez, eski binayı yıkıp bu projeye başlayacağız.’

Bir diğer proje ise ‘Taşköprü Belediyesi Kapalı Pazaryeri. Bu hizmeti de beldemize kazandırmak için  mimari projemizi hazırlattık. Şu an Taşköprü Belde merkezinde otopark ve diğer birimler için uygun yer gözükmüyor. Merkeze yakın bir yer üzerinde çalışmamızı yoğunlaştırdık ve uygun zamanda otopark alanı için bir çalışma başlatacağız.

Bir diğer proje ise Handere mevkiinde; 1 adet kapalı spor salonu, 1 adet çok amaçlı spor salonu, 1 adet fitness salonu, 1 adet yüzme havuzu, 1 adet halı saha, 1 adet açık tenis kortu, 1 adet basketbol ve voleybol sahası, kafeterya, otopark ve idari birimleri olan spor kompleksini ve futbol sahasını yapmak. Bu kompleksle ilgili şu an 3 boyutlu proje hazırlanmakta. Şu anki futbol sahamız sanayi içerisinde kalmaktadır. Spor, oksijenli ortamda yapılmalı. Gençlerimize, yukarıda saydığımız özelliklerde modern bir spor kompleksi kazandırmak. Bunun yanında bir amfi tiyatro ve kapalı sinema salonu yapımı da proje içinde yer almaktadır.

‘11 dönümlük arazinin, mezarlık için kamulaştırma çalışması devam ediyor’

‘Şu an, Başak Sitesi yanında, yaklaşık 11 dönümlük araziyi mezarlık amaçlı kamulaştırma çalışmamız devam etmektedir. Taşköprü Belediyesi bütçesinden, yaklaşık 5,5 milyon TL kamulaştırma bedeli olarak ayrıldı. Arazinin m2 bedeline itiraz edildi ve yeni kamulaştırma bedelinin sonucu beklenmektedir.

‘Vatandaşlarımıza verdiğimiz rahatsızlardan dolayı özür diliyorum’

‘Özellikle, su şebekesi ve asfaltlama çalışmaları sırasında vatandaşlarımıza verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı tüm belde halkından özür diliyorum. Gösterdikleri sabır ve verdikleri destek için teşekkür ediyorum.’