Açılış törenine Belediye Başkanı Vefa Salman’ın yanı sıra Taşköprü Belediye Başkanı Nedret Gülen, Yalova Belediye Başkan Yardımcıları Halit Güleç ve Hamit Kutlu, CHP Yalova Milletvekili Adayı Ertan Şener, Yalova Kırım Türkleri Derneği Başkanı Metin Aydın, YTSO Başkanı Tahsin Becan ve Yalova Kırım Türkleri Derneği yöneticileri, üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile Kırım Milli Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Yalova Kırım Türkleri Derneği Başkanı Metin Aydın, ilk konuşmayı gerçekleştirdi. Aydın, konuşmasında Kırım Türklerinin Sovyetler Birliği zamanında yaşadığı sıkıntılardan ve sürgünden bahsederek 18 Mayıs 1944 yılında yaşanan sürgünü detaylı olarak anlattı.

Başkan Salman; “Tüm İnsanlığı Bu Yönde Duyarlı Olmaya Davet Ediyorum”

Ardından kürsüye geçen Başkan Salman, “Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Hafızaları canlı tutmak, gelecek nesiller için yarını bugünden şekillendirmek bizlerin birincil görevi. Ben bunu çok önemsiyorum. 21 Mayıs’ta Çerkez Soykırım Anıtı’nı açtık. Burada da Kırım Soykırım Anıtı’nı beraber açacağız. İnşallah 2 Ağustos’ta da Roman Soykırım Anıtı’nı hafızaları canlı tutmak adına açacağız. Sovyetler Birliği zamanında yapılan bu durumu bir insanlık ayıbı ve insanlık suçu olarak görüyorum. Kırım Tatarlarının, Sovyetler Birliği tarafından sürüldüğü ve nüfusunun yarıya yakınının yok edildiği sürgünde hayatını kaybeden insanları bir kez daha rahmetle anıyorum. Dünyanın hiç bir coğrafyasında bu tarz faciaların yaşanmaması için hepimizin üzerine büyük görevler düşmekte. Tüm insanlığı bu yönde duyarlı olmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Başkan Salman, protokol üyeleri ve vatandaşlar ile birlikte Kırım Sürgünü Anıtı’nın açılışını gerçekleştirdi. Açılan anıtta; Kırım’ın bağımsızlığı için mücadele eden Gazeteci, Yazar ve Şair İsmail Gaspıralı ile Kırımlı politikacı, yazar ve şair olan Numan Çelebicihan’ın sözleri ile birlikte, Kırım Tatarlarının milli mücadelesinin en önemli isimlerinden olan Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu’nun özgeçmişine yer veriliyor.  Yapılan anıtta en dikkat çeken unsur ise hayvanların taşındığı tren vagonlarında Kırım Tatarlarının yaşadığı zorluklar figürlerle gözler önüne serilmesi oldu.