“ÖZATA Tersanesinden başarılı proje”
 Kenya Cumhuriyeti için yaptırılan 84.60 metre boyunda, 18 metre enindeki bin 350 yolcu ve 62 araç taşıma kapasiteli 'Jumbo' adlı yolcu gemisi, inşa edildiği Yalova'nın Altınova ilçesinde bulunan Özata Tersanesinde törenle denize indirildi.Özata Tersanesinde düzenlenen gemi indirme törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, Yalova Milletvekili Fikri Demirel, Özata Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven, Gemi Sanayicileri Derneği Başkanı Ziya Gökalp, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, Kenya Ferry Servis Başkanı RamadanSeifKajembe ve çok sayıda davetli katıldı. İki Ülkenin ulusal marşlarının okunmasının ardından konuşmalar yapıldı. 

62 bin metre kare alanda hizmet veren tersanenin kurulduğu tarihten itibaren 61 projenin inşasının yapıldığını belirten Özata Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven yaptığı konuşmada, Stratejik kararımızın ve yatırımlarımızın sayesinde sadece 2015 yılından bu güne kadar 19 gemi teslimini yurt içi ve yurt dışına başarıyla gerçekleştirdik. Bu adımla Türkiye'de birçok ilki hayata geçirecek yola girdik. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü için tamamı alüminyum gövdeli, alabora olduğunda kendiliğinden düzelerek görevini icra edebilecek, olağanüstü deniz koşullarına dayanıklı arama kurtarma gemileri inşa ettik. Dünyanın denizcilik sektöründeki en büyük karbon elyaf esaslı kompozitgemi projesi halen tersanemizde yürütülmektedir. Bu proje kapsamında 14 adet gemi 14 adet 39 metre boyda yolcu gemisi teslim edilmiştir. Proje kapsamında son gemimizi de bu yıl içinde inşallah teslim edilerek hizmete alınacaktır. 
Bütün bu ARGE çalışmalarımız neticesinde ulaşmaya çalıştığımız hedefimiz savunma sanayinin ihtiyaç duyduğu askeri gemiler ve diğer yüzer platformların inşalarını yerli katkı payı arttırılmış, yüksek teknoloji ürünü projelerle gerçekleştirebilmektir. Bu hedefimiz için tersane olarak üstümüze düşeni yapıyoruz. Türk gemi inşa sektörü tüm zorluklara ve krizlere rağmen her geçen gün kendini geliştirmiştir. Bizde Özata tersanesi olarak elimizden geleni yapıyoruz. Yola ilk başladığımız noktanın çok ilerisindeyiz. Tersanemiz bu gün çelik, alüminyum ve karbon kompozit gemi inşalarını birlikte gerçekleştirebilen dünyadaki birkaç tersaneden biridir. Kuzey Avrupa'dan Afrika'ya, Ortadoğu'dan Amerika'ya geniş bir pazara hitap etmektedir.” dedi.

Gemi Sanayicileri Derneği Başkanı Ziya Gökalp’ta törende yaptığı konuşmada,Gemi Sanayicileri Derneği olaraktan yıllardır her platformda devlet – sektör iş birliği önemi ve ihtiyacına vurgu yaptım. Devlet eli ve desteğinin olmadığı her kalkınma hamlesinin eksik olacağını anlattım. Bugün görüyoruz ki devletimiz her konumda her kurumuyla yanımızda ve yardımımızdadır. Sayın Bakanım varlığınız daha iyisini ve daha yenisini yapmak için bizleri cesaretlendiriyor. Bu desteğin bir sonucu olaraktan derneğimizin sahibi olduğu tüm hazırlıkları tamamlanan gemi ihtisas organize sanayi bölgemizin temel atma törenine sektörümüzün hamisi, Sayın Cumhurbaşkanımız ve içimizden gemi inşacı Nuh Peygamber mesleği, müridi olan Sayın Başbakanımız ve sizi uygun bir zamanda ne zaman derseniz temel atma törenine bekliyoruz. Tüm bu süreçte yanımızda olan siz ve şahsınızda tüm Ulaştırma Bakanlığı kadrosunu yürekten şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu. 

GİSBİR Başkanı Murat Kıran da yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verildi; “Küresel ekonomik kriz dolayısıyla yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen sahip olduğumuz nitelikli iş gücümüz, özel ve kaliteli üretim yapabilme yeteneğimiz sayesinde, sektör mensuplarımız ağır rekabet şartlarında gerçekleştirdikleri sözleşmeler ve başarılı inşalar ile hepimize bugün ki mutluluğu yaşatmaktadırlar. Ben bu nedenle başta Özata Tersanemizin Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Özdemir Atasever olmak üzere tüm yöneticilerine, mühendislerine ve özellikle fedakar işçi kardeşlerime GİSBİR Yönetim Kurulu ve sektörüm ve Türk gemi inşa sektörü adına şükranlarımı bir kez daha sunuyorum.” dedi.

Yalova Valisi Tuğba Yılmaz’da törende yaptığı konuşmada ise şu ifadelere yer verdi; “İlimizde yaklaşık son 15 yıldır yapılan kamu yatırımlarının miktarı 7 Milyar TL’nin üzerindedir. Bunun yaklaşık 5 Milyar TL üzerinde olan kısmı Ulaştırma ve Denizcilik sektöründe gerçekleştirilmiştir. Bundan dolayı başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere sayın Başbakanımıza hükümetimize ve zatıalinize şükranlarımı bir borç biliyorum. İlimizde de 2016 yılının ihracat rakamları 700 milyon doların üzerindedir. Bunun yaklaşık yarısından fazlası gemi ve yat ihracatı kısmında yaşanmıştır. Ülkemizdeki gemi ve yat ihracatının %34’ü ilimizde gerçekleşmiştir. Bundan dolayı ben tüm sektör temsilcilerine gerçekten teşekkür ediyorum. Bugün ki gemi indirme törenimizle birlikte iki ülke arasındaki dostluk ve iş birliğinin daha da gelişmesini temenni ediyorum.” dedi.
Törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, gemi inşa sektörünün yıllık cirosunun 2.5 milyar dolar olduğunu söyledi. Bakan Arslan, "Uluslararası bir sektör olan denizcilik, 2008'den beri dünya ciddi bir kriz yaşıyorken bu alanda ülkemizde sektörü büyütmeye, yol almaya, istihdam sağlamaya devam ediyor. 2,5 milyar dolarlık bir büyüklükten bahsediyoruz. Buna ihracat dahil, buna bakım, onarım dahil, yurtiçi üretim, yan sanayi ve gemi geri dönüşüm sanayi dahil" dedi.
Bakan Arslan, sözlerini şöyle devam etti:
"Memnuniyetle görüyoruz ki sektör kendini yeniliyor, geliştiriyor. Çok farklı üretim türleriyle çok farklı gemi inşa türleriyle dünyadan daha fazla pay almak adına önemli açılımlar, önemli atılımlar yapıyor. Nitekim bugün Kenya'ya buradan yapıp ihraç ettiğimiz gemi de bunun için iyi bir örnek. Bu sektörde son 15 yılda yapılan yatırımın miktarı 2,8 milyar dolar. Bu önemli bir rakam. Tersane sayısı 35'lerden 79'a geldi. 585 adet tekne imal yeri var 700 bin ton yılda çelik işleme kapasitesine sahibiz ve 4,5 milyon dwt yılda gemi inşa etme kapasitesine sahibiz. Yine 2 milyon dwt havuzlama kapasitesine sahip bir ülkeden, Türkiye'den bahsediyoruz. 21 milyon dwt gerçekleşen yıllık bakım onarım kapasitesi var. Kendi garanti fonu kapsamında 10 firmanın 20 gemisine 250 milyon liralık kefalet sağlandı. Yine bu sektör gemi yatırımları 2. Bölge teşviklerinden, 5. Bölge kapsamında alınarak 5. Bölge teşviklerinden yararlanabilir hale getirildi. Gemi yatırımları kredi garanti fonu kapsamında alındı” dedi.
Haber / Foto: Yunus Ozan SÖYLER