Pandemi döneminde yüz yüze eğitim konusunda basın açıklaması yapan Eğitim Bir-Sen Yalova Şube Başkanı Ahmet Kotcioğlu, “Salgın sürecinde eğitim, nitelikli ve verimli bir yönetim iradesinden uzak kaldı. Uzaktan eğitim mevzusu da uygulanmış haliyle teorik kemalinden pratik zevaline erdi” dedi.

“Risk almadılar”

Kotcioğlu yaptığı açıklamanın devamında, “Gayet açık bir durum ki, eğitim açısından beyhude geçen günler; uzun vadede çözülmesi zor bir düğümdür, kaybedilmiş kuşaklardır, derin toplumsal yaralardır. Uluslararası kuruluşlar, şartlar ve imkanlar zorlanarak eğitimin yüz yüze yapılması konusunda tavsiye kararları yayımladı. Dünyanın birçok ülkesinde salgın çok daha ağır şartlarda seyretmesine rağmen okulların açık tutulması yönünde bir kararlılık vardı” sözlerine yer verdi.

Türkiye’de eğitimin yüz yüze sürdürülmesi konusunda bir kararlılığın ortaya konulamadığına değinen Kotcioğlu, “Karar alıcılar, 'karar almamayı en sağlıklı karar' olarak düşündüler. Kendileri açısından risk almayarak birçok şeyi garantiye aldılar. İnisiyatif kullanarak süreci şekillendirmek, her halükârda işleyen bir sistemi öngörmek yerine eğitimi adil olmayan şartlarda, eşit olmayan imkanlar eliyle sürdürülen uzak hayallere teslim ettiler” diye konuştu.

“Bakanlık somut kararlar almalıdır”

Kotcioğlu,”Çoktan seçmeli senaryoların hiçbiri maalesef sadra şifa olmadı, olamadı. Gelinen noktada, dönemin sonunda belirsizlik ve istikrarsızlıktan dolayı ölçme ve değerlendirmenin de mümkün olmadığı görüldü. Reklamlarda güzel gözüken işlerin uygulamada hiçbir şeye tekabül etmediği; ‘kime, neye göre not verileceği’ sorusu cevapsız kaldığında, herkesçe fark edildi. Eğitimin icra ediliş şekli ve sürekliliği sektörel beklentilerin ve ticari baskıların elinde biçimlendi. Durum böyle olunca eğitim yönetiminde pedagojinin gerçekleri piyasanın talepleri kadar bile dikkate alınmadı. Uzaktan eğitim, uzmanlarca reçetesi yazılmış bir ilaç değildir, ancak gıda takviyesi olabilir. Ekranların organize edilerek eğitimcilerin kanaatlerinin koordine edilemeyeceği, esasa dair karar almadan sürekli usulü cilalamanın, imajı sönmüş, makyajı dökülmüştür” diye ekledi.

Artık kalıcı çözümler için çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulayan Kotcioğlu, “Bakanlık, artık motivasyon antrenörlüğünden çıkıp eğitimcileri rahatlatacak somut kararlar almalıdır. Sorunlara estetik cerrahi uygulamaktan vazgeçip, kalıcı çözümler için ortopedik müdahaleler yapmalıdır. Bütün bu tecrübe, eleştiri ve tavsiyeleri dikkate alarak ikinci dönem için sağlıklı bir planlama yapmalı ve yüz yüze eğitim konusunda kararlılık ortaya koymalıdır” dedi.