Yalova Üniversitesi Senatosu’nun aldığı kararla her yıl, bahar yarıyılının sonunda yapılması kararlaştırılan Yıllık Akademik Genel Kurul Toplantıların ilki Raif Dinçkök Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci’nin başkanlık ettiği toplantıya, Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Mustafa Öksüz, Prof.Dr. Derya Güroy, Dekanlar, Meslek Yüksekokulu Müdürleri ve Yalova Üniversitesi’ne bağlı tüm akademik birimlerde görevliyaklaşık 470 akademik personel katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından kürsüye gelen Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci toplantıya yoğun katılım gösteren akademik personele teşekkür ederek sözlerine başladı. Rektör Cebeci her yıl düzenli olarak yapılması kararlaştırılan bu toplantının amacının bir yılın değerlendirilmesi, üniversitenin güçlü ve zayıf olduğunu yönlerinin tespit edilmesi, geleceğe dair gelişim perspektifinin belirlenmesi ve bu doğrultuda yapılması gerekenlerin müzakere edilmesi olduğunu ifade etti. Rektör Prof. Dr. Suat Cebeci üniversitenin personel durumu, mevcut fiziki durumu, kısa ve orta vade de yapılması planlanan çalışmalar, üniversitenin öğrenci durumu, kontenjanların doluluk oranı, akademik personelin yaptığı akademik yayınların ve bilimsel çalışmaların fakülteler bazında dağılımı, üniversitenin akademik başarı durumu gibi verileri içeren bir sunum gerçekleştirdi.

İhtisaslaşma alanları belirlendi

Yalova Üniversitesi’nin misyon belirleme çalışmaları hakkında da bilgi veren Rektör Cebeci bu doğrultuda “Çok Yönlü Universal Eğitim” ve “Bölgesel Gelişim Odaklı Eğitim” noktalarında misyon belirleme çalışmaları içinde olduklarını ifade etti. Rektör Cebeci Yükseköğretim Kurulu’nun Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programına dahil edilen Yalova Üniversitesi’nin bu doğrultuda yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi vererek Yalova Üniversitesi’nin ihtisaslaşma alanları olarak“Sağlık Turizmi “ve “Egzotik Bitkiler” alanlarının belirlendiğini ve bu doğrultuda Yükseköğretim Kurulu’na rapor sunduklarını söyledi. Yalova’nın Termal kaynakları nedeniyle birinci ihtisaslaşma alanı olarak Sağlık Turizmi alanını seçtiklerini belirten Cebeci, Egzotik Bitkiler alanının da tıbbi bitkiler, süs bitkileri, aromatik bitkiler ve kozmetik bitkileri içerdiğini ve bunların da katma değerinin yüksek ürünler olduğunu söyledi. Egzotik bitkiler alanının seçilmesinin esas sebebinin de Yalova’nın ikliminin Türkiye’nin her yerinden toplanan bitkileri burada yetiştirmeye elverişli olması olduğunu ifade etti. Rektör Cebeci üniversite olarak başta ilaç sektöründe kullanılan tıbbi bitkiler olmak üzere bu ürünlerin burada yetiştirilmesi için sektörlere bilimsel destek vererek sektörlerin gelişime önemli katkılar sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Rektör Prof. Dr. Suat Cebeci üniversitenin misyonu ve bölgesel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak yapılan çalışmalar neticesinde açılması planlanan 4 yeni fakülte ve yüksekokullar hakkında da katılımcılara bilgiler verdi. Rektör Cebeci meslek yüksekokulu bulunmayan Altınova ve Çiftlikköy ilçelerine meslek yüksek okulu kurulması ayrıca Armutlu ilçesine de Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu açmak için çalışmalar yapacaklarını söyledi. Rektör Cebeci ayrıca yeni fakülte ve yüksekokulların yanı sıra Uluslararası Kongre Merkezi, Teknoloji Transfer Ofisi, Tarımsal Teknopark, Araştırma ve Uygulama Merkezleri ve Mezunlar Ofisi gibi merkezlerin de kurulması için çalışmalar yürüteceklerini söyledi.

Akademik çalışmaları artıracağız

Rektör Cebeci Yalova Üniversitesi akademik personelinin yaptığı akademik çalışmaların, yapılan yayınların, bildirilerin, projelerin ve bilimsel teşviklerin oranlarını tablolar halinde katılımcılarla paylaştı. Söz konusu akademik çalışmaların daha da artırılması gerektiğini ifade eden Cebeci akademisyenlerden bu konuda daha fazla çaba göstermelerini beklediklerini ifade ederek kendilerinin bu konuda gereken her desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Yalova Üniversitesi’nin URAP Akademik Performans sıralamasına göre 2000 yılından sonra kurulan 77 üniversite içinde 22. Sırada olduğunu söyleyen Rektör Cebeci üniversitenin karşı karşıya geldiği tüm olumsuzluklara rağmen bu performansının kötü olmadığını ancak daha üst sıralara yükseltmek için kurumsal aidiyet kültürünü geliştirerek elbirliğiyle çalışmak gerektiğinin altını çizdi. Rektör Cebeci merkez yerleşkenin fiziki planlaması ve yapılacak peyzaj çalışmalarını anlatan video gösterimini katılımcılarla paylaşarak sözlerini tamamladı. Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci’nin konuşmasının ardından enstitüler adına Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Fethi Güngör, fakülteler adına İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Cihangir Akın ve Meslek Yüksekokulları adına Yalova Meslek Yüksekokul Müdürü Prof.Dr. Fikret Yüksel birer konuşma yaparak ilgili akademik birimlerin genel durumunu, ihtiyaçlarını ve beklentilerini aktadırlar. Yapılan konuşmaların ardından toplantıya katılan akademisyenler tek tek söz alarak görüş, düşünce ve beklentilerini paylaştılar. Son olarak Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Öksüz ve Prof. Dr. Derya Güroy söz alarak birer konuşma yaptılar.

Başarılı Akademisyenler ödüllendirildi

Yapılan konuşmaların ardından 2017 yılı başından bu yana Profesör, Doçent ve Dr. Öğretim Üyesi unvanı almaya hak kazanan akademisyenlere plaketleri takdim edildi. Ayrıca TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı ödülünü kazanan Mühendislik Fakültesi Polimer Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atilla Taşdelen, TÜBİTAK Ar-Ge Projesi Desteği alan Polimer Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Sinan Şen, Doç. Dr. Kadriye Tuzlakoğlu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Necibe Nevrak Esentürk, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Direk ve Armutlu Meslek Yüksekokulu Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Derya Güroy’a  plaketleri takdim edildi. Ödül töreninin ardından Yalova Üniversitesi Akademik Genel Kurul toplantısı sona erdi.