ELEKTRİK TRAFOLARINDA YANGINDAN KORUNUM

 

TEMEL FELSEFESİ

 

Elektrik kaynaklı yangınlarda özellikle trafolarda aşağıdaki önlemlerin alınması ciddi anlamda gerekliliktir. Önlemler aktif ve pasif önlemler olarak iki alanda alınmalıdır.

 

Trafo merkezleri yapıları gereği, endüstriyel tesisler kapsamına girer. Yangın konseptinde yapısal ve donanımsal tedbirler NFPA (Amerikan Ulusal Yangından Korunma Birliği) dikkate alınarak hazırlandığından yapı tipinin NFPA açısından da dikkate alınması gereklidir.

Binanın ana kullanım amacı endüstriyel tesisolduğundan bu amacın dışındaki her bir kullanım söz konusu olduğunda farklı kullanılan hacimler yangın duvarları ile ayrılmak zorundadır. Örneğin içinde trafo merkezi olan bir binada yönetim ofisi, mühendis ofisi, mutfak, soyunma odaları gibi yapılar varsa, her biri farklı kullanıma ayrılacaktır. Ayrılan her bölüm yangın zonu olarak kabul edilecek ve numaralandırılacaktır. Zon 1, zon 2… gibi

 

Aynı bina içinde olmaları halinde iki ZON arasında 2 saat yangına dayanıklı duvar olacaktır. (EI 120) .2 saat yangına dayanıklı duvarın içinde yer alan açıklıklar; kapı, pencere ve tesisat geçişleri 90 dakika yangın dayanımlı olacaktır.

 

Toplanma (>50 kişi) veya ofis maksatlı kullanılan zonun, tavanı, tabanı ve endüstriyel kullanılan bir hacimler ile kesişen tüm yan duvarları 120 dakika dayanıklı olacaktır. Eğer ilgili zon en üst katta ise ve daha üstte herhangi bir faaliyet veya donanım mevcut değil ise ve tavanın yük taşıma fonksiyonu yoksa tavanın yanmaz olması yeterli olacaktır.

 

  • Trafo odalarının kapıları minimum 1 saat yangın dayanımlı olacaktır. (EI 60 CS)
  • Trafo odalarından diğer hacimlere giden kanal veya diğer açıklıklar için minimum 90 dakikalık yangın damperi kullanılacaktır.
  • Trafo odasının kapısının önünde minimum 4 mm yüksekliğinde eşik olacaktır.
  • Toprağa temas eden zemin, en az 100 mm kalınlıkta olacaktır. Duvarlar patlamaya dayanıklı olacaktır.
  • Duvar kaplaması veya yapıştırma malzeme (fayans vs.) kullanılmamalıdır.
  • Trafo odasına yetkisiz kişilerin girmemesi için tedbir alınmalı ve kapalı olmalıdır. Ancak acil durumda kapılarda panik bar ve basınç uygulandığında açılan düzenekler yer almalıdır.
  • Trafo odalarında asla malzeme depolanmamalıdır.
  • Trafo odasından, odaya ait olmayan hiçbir kablo, kanal, tesisat geçmemelidir.
  • Odanın/sahanın çıkış kapısına olan mesafe 7,5 metreyi geçmemelidir.