15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen darbe girişiminin 2.yıl dönümünde Yalova Üniversitesi tarafından demokrasi şehitlerini anma programı gerçekleşti.15 Temmuz demokrasi şehitleri için okunan Kuranı Kerim tilavetiyle başlayan programda Yalova Üniversitesi Rektörü Suat Cebeci günün anlam ve önemi anlatan bir konuşma gerçekleştirdi.

Cebeci konuşmasında; ‘’Milletlerin tarihlerinde dönüm noktası sayılan olaylar vardır. Türk tarihinde ise sayısız bu tür olaylar yaşanmıştır ama bunların içerisinde öyleleri var ki Malazgirt Zaferi, İstanbul’un fethi ve şanlı kurtuluş savaşımız bunların en ihtişamlılarıdır, fakat belki gelecekte çok daha iyi görülüp değerlendirilecek olan 15 Temmuz bunlardan aşağı kalmayacak parlaklıkta bir zaferdir. Türkiye’yi Irak gibi yemen gibi Suriye gibi bütün İslam ülkelerinde olduğu gibi servetlerini ona kaptırmış, silahlarını birbirine çevirmiş, ülkesini kan gölüne çevirmiş bir ülke haline getirmek istediler. Onlar çatışsınlar bizde onların servetlerini kapışalım ve bu çok hain çok planlı hadise aslında 15 Temmuz da başlamadı, bu hadiseler zinciri gezi olaylarıyla başladı Kobani ayaklanmasıyla devam etti. Aslında bizler, Türkiye 15 Temmuz da ihanete karşı sadakatin zaferini yaşamıştır,15 Temmuz büyük bir uluslar arası fitneye karşı milli birlik ve beraberliğin zaferidir. 15 Temmuz beynelmilel şerre karşı hakikatin zaferidir, bütün modern silahlara karşı imanın gücünün zaferidir. Zaferimiz kutlu olsun, zaferimiz ilelebet devam etsin. Bu zafer bize göstermiştir ki biz birlik olduğumuz takdirde vatanımızın, milletimizin, bütünlüğümüzün milli ve manevi değerlerimizin sahibi olduğumuz takdirde bizi yeryüzünde yenecek güç yoktur’’dedi.

Yalova Valisi Tuğba Yılmazın da katılım gösterdiği etkinlikte Vali Yılmaz ise 15 Temmuz ile ilgili şunları dile getirdi ; ‘’ 15 Temmuz sadece milli iradeye değil devletimize milletimize birlik ve beraberliğimize, şanlı ordumuza mukaddes değerlerimize yapılmak istenen hain bir kalkışmadır. Bu hain kalkışmayı durduran devletimizle birlikte aziz milletimiz olmuştur, 15 Temmuzu hesaplayanlar aylar, günler öncesinden hatta yıllar öncesinden bu hesapları yapmışlardır ama hesaplayamadıkları da olmuştur. Canını bu vatan için siper eden 251 şehidimizi hesaplayamamışlardır. Sadece 251 şehidimiz değil bu vatanı bize vatan yapan 100 binlerce şehidimizi de hesaplayamamışlardır. Söz konusu vatansa gerisi teferruattır diyen gazilerimizi de hesaplayamamışlardır. Suikast girişiminde bulundukları, öldürmeye teşebbüs ettikleri ama ben bu halkın üzerinde güç tanımam diyen Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısını da hesaplayamamışlardır. Bu çağrıya tereddütsüz bir şekilde cevap veren, meydanları dolduran tankların önüne set kuran, bombalar yağdırılırken kaçmayan o bombalara siper olan aziz milletimizi de hesaplayamamışlardır. Bu topraklarda Hacı Bayramı Veli gibi, Hacı Bektaşi Veli gibi, Akşemseddin gibi ve daha nice erenlerin yattığını da hesaplayamamışlardır. O gece bu hesapları yaparken hesapların en güzelini yapan Allahın da bir hesabı olduğunu hesaplayamamışlardır, kaderin üstünde bir kader vardır bu sözü de hesaplayamamışlardır. O gece bir tarafta 1 dolara vatanı satmaya kalkışan alçaklar bir tarafta ise canını bu vatan için feda eden asil şehitlerimiz, gazilerimiz ve şehitlik, gazilik rütbesini alabilmek için o tankların bombaların üzerine koşan aziz milletimiz vardı. Ve başaramadılar başaramayacaklar da o gece görüldü ki vatan toprağına göz diken hainler bir daha böyle bir hesap yaptıklarında neyle karşı karşıya kalacaklarını da hangi bedel ödeyeceklerini de gördüler. Söz konusu vatansa gerisi teferruattır’’dedi.

Gerçekleşen etkinliğe Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, Çiftlikköy kaymakamı Cengiz Karabulut, Çınarcık kaymakamı Muhammet Öztaş, YTSO Başkanı Tahsin Becan, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tosun katıldı.

Programda ayrıca Yalova Üniversitesi Rektörü Suat Cebecinin moderatörlüğünü yaptığı Yalova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Gökhan Kürşat Yerlikaya, Yalova Müftüsü Turgut Açari ve gazeteci yazar Muhsin Sevencan’ın konuşmacı olarak katıldığı bir panelde gerçekleşti.

Haber/Foto: Elif Tuzlacıoğlu