Tören, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü çelengi İl Müdürü Mehmet Kalyon tarafından Atatürk Anıtına sunulması, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

İl Gençlik ve Spor Müdürü Mehmet Kalyon ve Gençlik Merkezi Üyesi Şevval Sarıkaya, gençlik adına konuşmalar yaptı.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Mehmet Kalyon konuşmasında; ‘’Çok kıymetli yöneticilerimiz, antrenörlerimiz, mesai arkadaşlarım, kıymetli misafirler, sevgili gençler, çok değerli basınımız; bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlayan kurtuluş mücadelesinin ilk adımının atıldığı gün olan 19 Mayıs’ın 102. Yıldönümüdür.

Büyük bir anlam ve öneme sahip olan bu günde hepinizi en içten saygı ve sevgilerimle selamlıyorum. Atatürk’ün 19 Mayıs’ta Milli duygular içerisinde Samsun’a attığı ilk adım Türk Milleti’nin bağımsızlığını kazanmada ve Türkiye Cumhuriyet’inin kuruluş yolunda atılmış en önemli adımdır.

İşte bu yüzden Türk Milleti’nin vatanı ve değerleri için verdiği onurlu mücadelenin adı olan 19 Mayıs’ın 102. yıldönümüne ulaşmanın mutluluğu ve heyecanını yürekten hissediyoruz.

Sevgili gençler, geçmişini, tarihini, kültürünü bilen; özüne ve geçmişine sahip çıkan ve bunu da gençlere aktarabilen toplumlar, ilelebet yaşama hakkına sahiptir.

Bu bilinçle 19 Mayıs 1919’da bağımsızlık ateşini yakan Mustafa Kemal Atatürk ve ecdadımız, yapmış olduğu çalışmalar ve gerçekleştirdiği kongrelerle kurtuluş savaşını topyekûn birlikte sürdürmüş, kazanılan bu zaferin devam etmesi ve vatanımızın kalkınması için gençlere olan güveni sebebiyle de bu günü siz gençlerimize armağan etmiştir.

Gelecekte ülke yönetiminde söz sahibi olacak sizler, her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan sevgi, barış ve hoşgörü anlayışı içinde, tüm sorunların üstesinden gelecek, birlik içinde hareket ederek Türkiye’yi daha güçlü hale getireceksiniz.

Sevgili gençler tarihi şan ve şerefle yoğurulmuş bir milletin fertleri olarak binlerce şehit vererek sıkıntı ve yokluk içinde büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak en başta gelen görev ve sorumluluğunuz olmalıdır.

Biliyoruz ki sizler Türk Milleti’nin geleceği, yarınlarımızın teminatısınız. Türkiye’nin sorumluluğunu üstelenebilecek şekilde nitelikli, bilgili ve ideal sahibi insanlar olarak yetişmeniz için bizler elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz.

Sizlerin de ‘Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır’ sözünü rehber edilerek, çok çalışıp ileride şahsınıza verilecek olan görevi en iyi şekilde yapacağınızdan asla şüphemiz yoktur.

Bu yıl da geçe yıl olduğu gibi pandemi nedeniyle Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı daha coşkulu kutlayamıyoruz. Temennimiz ülke ve dünyanın bu salgın belasından en kısa sürede kurtulmasıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, aziz Milletimizin bağımsızlığı, huzur ve refahı için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi, merhum gazilerimizi ve bütün Millî Mücadele kahramanlarımızı rahmet, minnet ve şükranla yad ediyor; sevgili gençlerimizin ve tüm milletimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı nice 100 yıllara temennisiyle yürekten kutluyorum.”

Mehmet Kalyon’un ardından kürsüye çıkarak Gençlik Konuşmasını yapan Şevval Sarıkaya, “Sayın büyüklerim sevgili arkadaşlarım, Milletimizin bağımsızlık mücadelesine başladığı bu büyük günün bizlere armağan edilmesi biz gençler için büyük bir şereftir.

19 Mayıs’ın Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanması medeniyet yolundaki yürüyüşümüzde bize daha çok cesaret vermektedir. Türk Milleti bizimle olacaktır. Biliyoruz ki bizim adımlarımızı kontrol eden büyüklerimiz, yanlışları düzeltmek içi de bize yardım edecektir. Türk genci tarihin her döneminde içinde bulunduğu zorluların üstesinden gelmeyi başarmıştır.

1071’de Malazgirt’te Sultan Alparslan zaferi için Türk gençlerine güvendi, yanılmadı.

1453’te Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethetmek için Türk gençlerine güvendi, güveni boşa çıkmadı.

1915’te Çanakkale Savaşında Türk milleti gençlerine güvendi, milletimiz yanılmadı. Kurtuluş Savaşında Gazi Mustafa Kemal, özgürlük yolunda Türk gençliğine güvendi ve onun da güveni boşa çıkmadı.

Değerli büyüklerim, biz gençler olarak, bize emanet ettiğiniz vatanı daima yücelterek ilerleyeceğimizden hiç kuşkunuz olmasın. Atalarımızın vatan ve millet için yaptığı fedakârlıkların, gösterdikleri çabaların farklıdayız. Onların bu şerefli mücadelesinde gelecek nesillerin içerisinde oluğunun bilincindeyiz. Bizler yeni nesil Türk gençliği olarak muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmayı hedeflemekteyiz. Bu hedefi gerçekleştirmek için boş durmamak gerektiğini de biliyoruz. Bu amaçla çalışırken; çalışkan, üretken olmanın yanında medeniyet değerleriyle bezenmiş, saygılı, vefalı, erdemli ve irfanlı bir gençlik olmamız gerektiğini biliyoruz.  Biz gençlerin bu inanç ve değerle başaramayacağımız hiçbir iş, varamayacağımız hiçbir hedef yoktur. Yeter ki bize güvenin. Emin olun ki bu güveniniz hiçbir zaman boşa çıkmayacaktır” ifadelerine yer verdi.

Tören, saat 18.00’da bisiklet sporcularının katılımıyla şehir içi bisiklet turunun yapılacağı ve saat 19.19’da, Amatör 1 sahasında Türkiye ile eş zamanlı olarak İstiklal Marşı’nın okunacağı bilgisinin verilmesiyle noktalandı.

Haber/ Serap Rukiye Polat