Yalova Üniversitesi 2018-2019 Akademik yılı açılış töreni, 2 Kasım Cuma günü, saat 14.30‘da Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nde yapıldı. Açılışa Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Yalova Vali Vekili İrfan Demiröz, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, AK Parti Yalova İl Teşkilat Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, CHP Yalova Milletvekili Özcan Özel, Cumhuriyet Başsavcısı Cuma Çoban, il protokolü, üniversitenin akademik idari personeli ve pek çok öğrenci katıldı.

    Yalova Üniversitesi Rektör Suat Cebeci, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Yalova Vali Vekili İrfan Demiröz, Yalova CHP Milletvekili Özcan Özel, AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas konuşma yaptılar.

    Mürselpaşa Müzik Topluluğu’nun tasavvuf musikisi ve sanat müziği dinletisiyle başlayan tören, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nı takiben Öğrenci Konseyi Başkanı Emir Alper Balık’ın selamlama konuşması ile devam etti.

     Öğrenci Konsey Başkanı Emir Alper Balık; “İçinde bulunduğumuz bu dönemde üniversiteler, eğitimin lokomotif gücü konumundadır. Gelişen bu süreçte öğrencilere de görevler düştüğünün farkında ve bilincindeyiz. Ülkemizin atılım gerçekleştirdiği alanlarda biz de atılım gerçekleştirmeliyiz. Üniversitemiz bize her türlü desteği vermektedir, üniversitemizin bütün imkanlarını kullanmaktayız. Hocalarımız da her türlü desteği vermiştir. Ülkemizin parlayan yıldız konumuna getirilmesi için yapılacak çok şeyler olduğunu biliyoruz. Bizler kendimizi her anda geliştirerek bize düşen görevi yerine getireceğiz. Bölgenin sosyal ve ekonomik aktörlerden de ülkemize, üniversitelerimize sahip çıkmalarını ve daha fazla destek vermelerini bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği 2023, 2053, 2071 hedeflerine hep birlikte yürümeliyiz. 2018-2019 eğitim Öğretim yılının hayırlara vesile olması dileğiyle” şeklinde konuşmasını gerçekleştirdi.

    Rektör Prof. Dr. Suat Cebeci; “Yeni eğitim öğretim yılının Üniversitemiz, ilimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Üniversitemiz 2008 yılında açılmış olan genç bir üniversite olarak 5 fakülte, 1 yüksek okul, 4 meslek yüksek okulu, 2 enstitü, 9 araştırma ve uygulama merkezi ve birimlerde görev yapan 827 personel ile eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdüren genç bir kurum olarak hizmet vermekteyiz. Üniversitemiz programlarında doluluk oranı yüzde 94’tür. Programımızın genelinde doluluk oranı yüksektir olmakla beraber 5 programımızın düşük olması sebebiyle yüzde 92’ye düşmüştür.

4 Fakülte, 1 Yüksekokul ve 2 Meslek Yüksekokulu Müjdesi

   Yalova Üniversitesi’ne 4 yeni fakülte, 1 yüksekokul ve 2 meslek yüksekokulu kazandırılacağını müjdeleyen Prof. Dr. Suat Cebeci, “Yalova’nın sosyoekonomik durumunu ve bölgesel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak İnsan ve Toplum Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri fakültelerinin açılmasına karar verdik. Bunun yanında Çiftlikköy ve Altınova ilçelerimizde birer Meslek Yüksekokulu, Armutlu İlçemizde ise yüksekokul açma çalışmalarımız başladı” açıklamalarını kullandı. Yalova’ya uluslararası bir kongre merkezi de kuracaklarını belirten Rektör Cebeci, “Yalova’mız sahip olduğu ulaşım kolaylıkları, doğal güzellikleri ve merkezi konumu ile uluslararası etkinliklerin odak noktası olmayı hak etmektedir. Her yıl yurtdışından gelecek binlerce kişiyi konuk edecek olan çok amaçlı bu merkez, hiç şüphe yok ki ilimize ve ülkemize bilimsel, ekonomik ve kültürel anlamda çok değerli katkılar sağlayacaktır” dedi.

Cebeci; “İtibar gören bölümlerin açılmasına devam edilecektir. Yalova ulaşım koşulları, merkezi güzellikleri ile uluslar arası etkinliklerin odak noktası olmayı hak etmektedir. Kapsamlı bir kongre merkezi kurmak için harekete geçmiş durumdayız. Kampus alanında düzenlemelere başladık.

‘Sağlık Turizmi’ ve ‘Egzotik Bitkiler’

   Yükseköğretim Kurulu’nun yürüttüğü ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı’ kapsamındaki çalışmaların devam ettiğini belirten Rektör Cebeci, “Bölgenin kalkınması için Yükseköğretim Kurulu’na sunduğumuz niyet mektubumuz kabul edilmiş olup, nihai raporumuzu hazırlamak üzere süre verilmiştir. Bu sürede kapsamlı bir çalışma yürüttük. Elde edilen bütün veriler sonunda ‘Sağlık Turizmi’ ve ‘Egzotik Bitkiler’ alanlarını Üniversitemizin ihtisas alanı olarak belirlemiş olduk” dedi.

    Merkez Yerleşke’de devam eden iyileştirme çalışmaları hakkında da bilgi veren Rektör Cebeci, “Öğrencilerimizin mutlu ve huzurlu bir yerleşke ortamında öğrenim görmelerini sağlamak üzere birtakım düzenleme çalışmaları başlattık. Bu çalışmaların büyük bir kısmını bir yıl dolmadan tamamlayıp gelecek öğretim yılına yetiştireceğiz” diye konuştu. Öğrencileri iş dünyası ile buluşturma çalışmaları kapsamında işbirliklerine imza attıklarını da belirten Rektör Cebeci, “İlk etapta Mühendislik Fakültesi öğrencilerimizin, staj yapmalarını ve mezuniyet sonrasında işe girmelerini temin etmek üzere Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. ile protokol imzaladık. Bunun yanı sıra Türkiye İş Kurumu ile bir işbirliği gerçekleştirdik. TERSAN Tersanecilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Altınova Belediyesi işbirliği ile istihdam güvenceli Meslek Yüksekokulu açma çalışmamız son aşamasına geldi. Benzer çalışmalarla üniversite-endüstri işbirliğini çok daha ileri boyutlara taşımak kararlılığındayız” dedi.

    15 Temmuz Darbe girişimi travmasından kurtulmalıyız. Üniversitelerimizi geliştirmek, öğrencilerimizi iş dünyası ile buluşturmak için harekete geçeceğiz. Staj yapmalarını ve mezuniyet sonrası işe girmeleri için Türkiye İŞ Kurumu ile anlaşmalar yaptık. Öğrencilerimiz sizden beklentimiz kendinizi geliştirmeniz, iyi yetiştirmenizdir. Sorunlarınızı bize BİMER ve CİMER yerine Rektörlük İletişim Merkezi kurduk. Bize RİMER’ den bildirebilirsiniz” açıklamalarında bulundu.

     Yalova Valisi Tuğba Yılmaz’ın tayini çıkması nedeniyle kendisi adına törene katıldığını belirten Yalova Vali Vekili İrfan Demiröz yaptığı konuşmasında Yalova Üniversitesi’nin akademik kadrosunun gücüne vurgu yaptı. “Çok genç bir kurum olan Yalova Üniversitesi, fiziki şartlar itibariyle tam olmasa da öğretim üyesi kadrosuyla ve genç öğrencileriyle on numaralı bir üniversitedir” diyen Demiröz, “Yeryüzü bir okuldur ve Mevla’nın bize bahşettiği ‘Oku’ emri bir mağarada gelmiştir. Bu nedenle sevgili öğrencilerimizin fiziki şartlara bakmamaları gerekmemektedir. Bugün Türkiye yükseköğretiminde 7,5 milyon genç ve dinamik üniversite öğrencisi dünyaya yön vermek için eğitim alıyor. Bu çok önemli bir başarıdır” açıklamalarında bulundu. 

Açılış Dersi: Yükseköğretim ve Kalite

   ‘Yükseköğretim ve Kalite’ açılış dersi konusunu, Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas gerçekleştirdi. Elmas; “Yalova Üniversitesi gelecekte çok daha iyi yerlere ulaşacak. Türkiye’de üniversitelerimizin imkanları hiçbir zaman dünyanın diğer ülkelerinden geride değil. Dünyada artık üniversitelere kaynak aktarılmazken ülkemizde önemli sayıda yatırımlar yapıldı. Ancak artık kalite konusuna daha fazla önem vermemiz gerekiyor” diye konuştu.

Program sonunda gerçekleştirilen kokteyl ile tören sona erdi.

Haber/Fotoğraf: Yasemen Yeter