AK Parti Kadın Kolları Başkanı Selihan Dicle Şimşek, Birim Başkanı Seda Yaşar, Birim Başkan Yardımcıları Münevver Dere ve Esra Demir’in farkındalık oluşturmak amacıyla Kanser taramalarını organize ettiği kadınlar, hafta boyunca kanser taramalarını yaptıracaklar.

KETEM nedir?

Yalova Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi bünyesinde hizmet veren KETEM kanser hastalığının erken teşhisinde oldukça önemli hizmet vermektedir.

KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) toplumun kanser, kanserde erken teşhis ve kanser taramasının önemi hakkındaki farkındalığını artırmak, erken yakalanabilir kanserlerde erken teşhis ve toplum tabanlı tarama faaliyetlerini yürütmek amacıyla kurulmuşlardır.

Erken teşhisin önemi

"Erken teşhis hayat kurtarır!" prensibiyle yola çıkarak meme, serviks (rahim ağzı) ve kolorektal (kalın bağırsak) kanserler ile ilgili tarama programları yürütmektedirler.

KETEM bünyesinde Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında üç kanser tipi için tarama yapılmaktadır.

1. Meme Kanseri: 40-69 yaş arasındaki kadınlara iki yılda bir uygulanan mamografi ile KETEM’lerde tarama yapılmaktadır.

2. Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri: 30-65 yaş arasındaki kadınlara beş yılda bir uygulanan HPV-DNA testi (rahim ağzından numune alınması işlemi) ile KETEM’ler, İlçe Sağlık Müdürlükleri, Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde tarama yapılmaktadır.

3. Kolorektal (Kalın Bağırsak) Kanseri: 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere iki yılda bir uygulanan Gaitada Gizli Kan testi ile KETEM’ler, İlçe Sağlık Müdürlükleri, Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde tarama yapılmaktadır.

Tarama kapsamında yürütülen hizmetlerin tamamı ücretsizdir.