Altınova Bülent Özyürük Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde Kudüs programı düzenlendi. Programa; öğrenciler, öğretmenler, okul müdürü ve müdür yardımcıları ile Yalova Etik Gazetesi’nin sahibi Nevzat Samancı katılım gösterdi.

Samancı “Mescidi Aksa, Bizim İlk Kıblemizdir”

Programda konferans veren Yalova Etik Gazetesi’nin sahibi Nevzat Samancı, gazetecilik mesleğini icra ettiğini ve ayrıca da Altınova Anadolu Ajansı Bölge Sorumlusu olduğunu ifade ederek, “Aynı zamanda yaklaşık 25 kişinin çalıştığı bir işletmenin de sahipliğin yapmaktayım. Hepinizi selamlıyorum. Arkadaşlar hepinizin bu yaşlarda özellikle bilmesi gereken konunun Kudüs olduğunu düşünüyorum. Bugün de ben Kudüs ve Mescidi Aksa’dan söz edeceğim. Arkadaşlar Mescidi Aksa, bizim ilk kıblemizdir. Mescidi Aksa dediğimiz yer, 144 dönümlük arazi üzerine kurulmuş bir alandan oluşur. Peygamber efendimizin miraca yükseldiği yerden söz ediyoruz. Bugün maalesef Mescidi Aksa’nın giriş ve çıkışları İsrail askerlerinin kontrolü altında. İsrail, Mescidi Aksa’nın içinde bir sorun olduğunda kendi ibadet yeri olan ağlama duvarına yaptığı kapı ile Mescidi Aksa’nın tüm kapılarını istediği anda kapatıp kendi askerlerini bu noktadan sokabiliyor. Ayrıca, Gazze yıllardır ambargo altında ve Türkiye ile birkaç ülke dışında bu konuda ses çıkaran ülke de yok. Dünya yapılan bu zulmü seyretmekle yetiniyor” diye konuştu.

Kudüs konusunda iğneyi önce kendimize sonra İsrail devletine batırmamız gerektiğinin altını çizen Samancı, şöyle konuştu:“Türkiye’den geldik diye oradaki insanlar bize dört elle sarıldılar. Hep gelin, hep gelin, oradakiler gelsinler buraya diyorlar. Bizim de oradaki insanları yalnız bırakmamız gerekiyor. Filistin halkı Türkiye’de yaşananları dört gözle seyrediyor. 15 Temmuz gecesi buradaki tüm camilerden selalar okundu ve mücadelemiz onlar için örnek oluşturdu. Mesela Mescidi Aksa çevresinde okunan ezanlardan rahatsız olan İsrail milleti, ezan okunmasına engel olmaya çalışmışlar. Bunun önüne geçmeye çalışan Filistin halkı ise bu duruma tepki göstermek için ezan vakti çatılara çıkarak ezanlar okumuşlar. Bu da verilen kararın geri alınmasına neden olmuş. Yaklaşık yılda 6 milyon Hıristiyan Kudüs’e hacı olmaya gidiyor. Bizim için bu kadar önemli olan bir yere biz ne kadar gidiyoruz. Daha bir milyonu bulamadık. Cumhurbaşkanının çağrısıyla hızlandı bu süreç ancak henüz istenildiği seviyeye ulaşılamadı. Yahudiler için Kudüs’te bulunan ağlama duvarı önemlidir. Yahudiler yaptıkları ibadetin eksik olduğun düşünüyorlar. Neden? Bunların Süleyman mabetleri var. Bu Süleyman mabedinin tamamlanması gerektiğini düşünüyorlar. Bu yüzden Kudüs ve çevresi Yahudilerin hedefinde, bu hedefleri de yavaş yavaş alıyorlar da. Bugün Türkiye gibi birkaç ülkenin sesi çıkmasa, emin olun o bölgeleri de almışlardı. “

“Akıllı ve Çalışkan Olmamız Lazım”

 “Filistin’i paramparça yaptılar, kendi insanlarını birbirine düşürdüler, böldüler, güçsüzleştirdiler. Sonuç?” diyen Nevzat Samancı,  “Bugün Filistin Başbakanı İsrail’in izni olmadan Filistin’e giremiyor. Arkadaşlar buradan alınacak çok büyük derslerimiz var. Zamanımızı çok iyi değerlendirmemiz lazım. Gençlik yıllarımızı; ilimde, Fende, kardeşlik bağlarını güçlendirerek değerlendirmemiz lazım. Bizim Kürt, Türk, Boşnak, Laz sorunumuz yok. Bizler binlerce yıl bir arada yaşayan milletleriz. Aramıza sokulmaya çalışılan bu nifak tohumlarının yeşermemesi için elimizden geleni yapıp, birbirimize sımsıkı sarılacağız. Ancak özellikle altını çizme istediğim bir konu var, o da çalışmak çalışmakçalışmak.   . Ben bu konuyu özellikle neden vurguluyorum, arkadaşlar bunların oyunları sırayla. Bunların bir vaat edilmiş toprak hayalleri var, bunları gerçekleştirmek için her gittikleri yerde bir karışıklık çıkarıyorlar. Bizim bunun önüne geçmemiz için akıllı ve çalışkan olmamız lazım” Şeklinde konuştu.

İsraillilerin, Yahudilerin her ne kadar da beğenmesek de önemli bir noktada başarılı olduğunu anlatan Samancı, “ Fende, tarımda, sanayide başarılılar. Çalışmışlar, konuşmamışlar, en değersiz kurak toprakları ekip biçmişler.

Filistin topraklarında El Halil Camisine gidiyorsunuz, giriş çıkışlar terörist İsrail askerlerinin kontrolü altında. Arkadaşlar El Halil Camii bizim için çok önemli camii ve çocuklar El Halil Camisine giremiyorlar. Biz Türkiye’den gelenler olarak x-rey cihazlarından geçerek girdik. Aradılar, ceketimizi çıkardılar. Camiye girdiğimiz şekli görebiliyor musunuz? El Halil Camisine 1990’larda ABD’li biri giriyor ve camide namaz kılan 60 insanı silahla öldürüyor. O gün Yahudi tayfası için bulunmaz bir fırsat doğuyor. Diyorlar ki durun, burada bir sıkıntı var, buraya el atıyoruz. Oradaki mevcut caminin yarısını Sinagog yapıyorlar. Bahaneyi buldular, ellerine fırsat geçti. Caminin içinde kuruluş yıldönümlerini kutlayıp dans ediyorlar. Bu tabloyu gören herkes şaşıracak.

Biz siyasetçileri, gazeteciler olarak uyarıyoruz. Başarılı öğrencileri Filistin ile ödüllendirin diyoruz. Oralara gidip görsünler, gezsinler yani o tarihi görmeden anlayamıyoruz. Filistin’i gördük mü burayı gelip birbirimize dört elle sarılacağız. Birlik ve beraberlikten başka bir şeyin olmadığını göreceğiz” dedi.