“İşitme kayıpları, çeşitli nedenlerle ve her yaşta ortaya çıkabilen, kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir sağlık sorunudur. Dış ve orta kulak ile ilgili hastalıklar nedeniyle oluşan ‘İletim Tipi İşitme Kaybı’, iç kulak, beyin ve işitme sinirlerinde oluşan hastalıklardan kaynaklanan ‘Kulak Siniri Zayıflığı Tipi İşitme Kaybı’ ile işitme yollarının birçok bölgesinde bulunan hasar nedeniyle oluşan ‘Karışık İşitme Kaybı’ olmak üzere üç farklı şekilde değerlendirilir.

İşitme kayıpları, kulak kiri, kulak kepçesinin olmayışı ya da şeklinin bozuk oluşu, dış kulak yolunun doğuştan kapalı olması, dış kulak ve orta kulak iltihabı, tümör, basınç düşüklüğü, kulak zarı hasarı, yüksek gürültüye maruz kalma, kullanılan bazı ilaçlar ile menenjit gibi ateşli hastalıklar ve kalıtım nedeniyle gelişebilir. İlerleyen yaş ile birlikte geçen sürede seslere maruz kalmak da işitme kaybını riskini artırır.

İşitme kayıpları, hastalığın geliştiği bölgeye ve nedenine göre farklı şekillerde tedavi edilir. Eğer kulak kiri birikimi nedeniyle oluşan bir kayıp söz konusu ise kulak kirinin yumuşatılarak çıkarılmasıyla bu sorun çözülebilir. İç kulakta oluşan bir sorun nedeniyle gelişen işitme kayıplarında ise işitme cihazları oldukça başarılı sonuçlar verir. İç kulakta meydana gelen sorunları gidermeye yarayan tıbbi bir cihaz olanKoklearİmplant, işitme cihazlarının sesin şiddetini yükseltmesinden farklı olarak, sesleri kodlanmış elektriksel uyarımlara dönüştürür. Bu uyarımlar, işitme sinirini uyarır ve beyin tarafından ses olarak algılanır ve işitmeye yardıcmcı olur.”