Törene Yalova Valisi Muammer Erol, Karamürselbey Eğitim Merkezi ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Neslim Eski, Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, Yalova Cumhuriyet Başsavcısı Cuma Çoban, kurum müdürleri, siyasi partilerin il başkanları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve konuklar katıldı.

“O idealist bir liderdi”

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Yalova Proje Lisesi Tarih Öğretmeni Halide Meydan Aktaş günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Öğretmen Aktaş konuşmasında, “10 Kasımların Atatürk'ün 57 yıllık hayatını, mücadelesini, milletimize kazandırdıkları ve kazandırmak istediklerini doğru anlama bakımından önemi büyüktür.

Mustafa Kemal Atatürk, savaşlardaki başarılarıyla büyük asker, yönetimiyle büyük bir devlet adam görüşlerindeki sağlamlık, doğruluk, geçerlilik, uluslararası ilişkilerde güvenirlik, barış ve insan severlik değerleri ile de evrensel bir kişidir.

O, kısacık hayatında bir ulusun kötü talihini yenmesini sağlayarak dünya tarihinde de benzeri görülmemiş izler bırakarak bu dünyadan göçtü.

Kurtuluş Savaşı'nda Türk Milletini aynı ülkü etrafında toplayarak ulusal birliğin sağlanmasında yurttaşlarını aynı hedefe yönlendirmesini bilmiştir.

Savaşlardaki kahramanlıkları ve orduyu mükemmel yönetmesinin yanında, devlet kurup yönetmedeki ustalığı, ileri görüşlülüğü ile tarihte eşine az rastlanan bir liderdir.

Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra ortaya çıkan tehlikeli durumu ilk o görüp milletin dikkatini çekti.

Boğazda düşman gemilerini görünce "Geldikleri gibi giderler." Dedi.

Bu düşüncesini de Amasya Genelgesi'nde "Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve karan kurtaracaktır." Diyerek ifade etmiştir.

0, idealist bir liderdi. En büyük ideallerinden birisi de milli sınırlarımız içinde, milli birlik ve beraberlik duygusuyla kenetlenmiş uygar bir toplum oluşturmaktı.

Hür ve bağımsız ülke idealini gerçekleştirdikten sonra Türkiye'yi çağdaşlaştırmak için çağdaş medeniyet idealine yönelmiştir. Yaptığı devrimlerle de bunu gerçekleştirmeyi amaçlamıştır. Atatürk, toplumun her kesimini kucaklayan halktan bir devlet adamıydı.

Hep Türk Milleti için uğraşmış, halktan birisi gibi davranmıştır. Onun "Benim için en büyük makam ve ödül, Türk Milletinin bir ferdi olarak yaşamaktır." Sözü de bunu kanıtlamaktadır.

Köylümüze, askere, polise, öğretmenlere, sanatçılara, sporculara, Türk kadınına, çocuk ve gençlere kısacası toplumun tüm kesimlerine değer vermiş ve destek olmuştur.

Çocukları hep sevmiş, onların iyi şartlarda yetişmeleri için uğraşmıştır. Gençlere de hep güvenmiş, onları ülkenin aydınlık geleceği olarak görmüştür.

O barışsever ve tüm dünya uluslarının mutluluğunu isteyen bir liderdi. Onun görüşüne göre, barışın bozulmasından tüm dünya ülkeleri ıstırap duymalıydı. Tüm ülkelerin mutluluğuna çalışmak, aynı zamanda kendi ulusunun mutluluğuna çalışmaktı.

Politikasının esaslarını belirleyip eğitim alanında büyük yenilikler yapmıştır.

Sonuç itibariyle Atatürk demek; özgürlük, aydınlık demektir. Atatürk demek; çağdaşlık, vatanseverlik demektir.

O, 83 yıl önce bugün çağdaşlaşma yolunda büyük işler başarmış bir ülke ile bize daima yol gösterecek ilkelerinin bırakarak sonsuzluğa göçtü.

Yolundan ayrılmayacağımızı vurgulayarak, onun yüce anısı önünde saygıyla eğiliyorum.” Şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından resim, kompozisyon ve mektup yazma yarışmasında dereceye giren öğrencilere, Vali Muammer Erol, Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, Garnizon Komutanı Neslim Eski hediyelerini takdim etti. 1o Kasım Atatürk’ü anma programı öğrencilerin Atatürk Oratoryosu ile sona erdi.

Haber/Serhat Oruç