Haber/Abdullah Bozkurt

Bir dizi ziyaret için Yalova’ya gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Altınova Temel Doğal Ürünler Çarşısı Temel Atma Törenine katıldı. Ardından Altınova Tersane Girişimcileri ile bir araya gelen Bakan Varank, Tersaneler Bölgesini ziyaret etti. Daha sonra Yalova İMES OSB ve Dow-Aksa, Aksa-Akrilik fabrikalarını ziyaret eden Bakan Varank, basına kapalı gerçekleşen ziyaretlerin ardından Özyapı Temiz Oda Fabrikası Açılış Törenine katıldı. Açılışın ardından Yalova Valiliği, Yalova Belediyesi ve AK Parti Yalova İl Başkanlığını ziyaret eden Bakan Varank, Yalova ziyaretini sonlandırdı.

Bakan Varank, “Yalova’ya hiçbir zaman elimiz boş gelmedik”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Altınova Doğal Ürünler Üretim Çarşısı Temel Atma Töreninde yaptığı açıklamalarda, “Bugün de yatırım, üretim ve istihdam gündemiyle; temel atma törenleri ve açılışlar yapmak üzere Yalova’dayız. Günün bu erken saatinden, gecenin son ışıklarına kadar oldukça yoğun bir programımız var. Tabi bizim kültürümüzde kadınlarımıza öncelik vermek, kadınlarımızı baş tacı etmek vardır. Bu nedenle günün ilk programını, kadınlar için istihdam kaynağı olacak “Altınova Yöresel Ürünler Merkezi’nin temel atma törenine ayırdık. 4 Milyon Liraya yakın bütçesi olan bu projeyi Kalkınma Ajansımız ve Altınova Belediyemiz ile birlikte geliştirdik. Yaklaşık bir dönümlük alana sahip olacak bu merkezde; yöresel ürünlerin üretim alanları, satış reyonları, hediyelik eşya dükkanları olacak. Engellilere uygun olarak inşa edilecek olan tesisimiz bu yönüyle de örnek teşkil edecek. Proje ile ilimizin yöresel ürünlerdeki katma değerini arttıracağız. Belediye başkanımız da değindi, bu merkezi kadın üretici kooperatifimizle işleteceğiz. Kadınlarımız reçel, salça, erişte ve tarhana gibi doğal ürünleri üretip satacaklar. Böylece hem istihdam olanaklarını artıracağız hem de kendi girişimlerini kurmaları noktasında kadınlara destek sağlayacağız. Tam kapasite faaliyete geçtiğinde yaklaşık 100 vatandaşımızın bu merkezden faydalanacağını ön-görüyoruz takip etmişsizindir, son dönemde birçok ilimizde kadın istihdamını ve girişimciliğini artıracak projeleri hayata geçiriyoruz. Hamdolsun bunların her birinde çok başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Çünkü kadınların sosyal ve ekonomik hayata dahil olmaları çok önemli pozitif etkileri beraberinde getiriyor. Her zaman söylüyoruz, bizim tek derdimiz bu ülkenin kalkınması hususunda taş üstüne taş koymak. Vatandaşlarımızın bize verdiği yetkiyle onlara hizmet edebilmek. İşte bu merkez de inşallah Yalova’ya kazandırdığımız eserlerden biri olarak kayda geçecek. Ben bu vesileyle bu projede emeği geçen Doğu Marmara Kalkınma Ajansımıza, Altınova Belediyemize ve Kaymakamlığımıza şükranlarımı sunuyor, Altınova Yöresel Ürünler Merkezi’nin Yalova’ya ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Bakan Varank, “Yalova’mız genç bir nüfusa sahip”

Bakan Mustafa Varank, “İl nüfusunun yaklaşık %70’i çalışma çağında. Eğitimin kalitesi ve okuryazarlık oranları açısından da üst düzey bir performans sergiliyor. Diğer taraftan Türkiye’nin üç büyük şehrinin kesişim noktasında benzersiz bir konuma sahip. Hinterlandında Türkiye’nin en büyük sanayi bölgeleri yer alıyor. Ancak baktığınızda, bizden önce bu şehirde yan gelip yatmaktan başka hiçbir şey yapılmamış. Soruyorum size, Yalova gibi yüksek potansiyele sahip bir şehrin kurulu tek bir OSB’si olmaz mı? 2002 yılına kadar olmamış. Ondan da geçtim. Tek bir sanayi sitesi kurulmaz mı? O da yok. Hamdolsun biz geldikten sonra seri bir şekilde atılımlarımızı gerçekleştirdik. Bugün Yalova’da, projesi devam edenlerle birlikte 5 OSB var. Yalova, AKSA, AKKİM ve DOWAKSA gibi dünya çapında firmalara ev sahipliği yapıyor. Tabi işin bir de istihdam tarafı var. Şu anda OSB’lerimizde yaklaşık 3 bin 500 emekçimiz çalışıyor. İnşallah tüm parsellerin yatırıma açılmasıyla beraber bu sayı 20 binleri aşacak. Yine hükümetlerimizin desteklediği Yalova Konfeksiyoncular Sitesi’nde üretimler tüm hızıyla sürüyor. Bu sanayi sitesinin kurulum aşamasında Bakanlık olarak 17 milyon lira kredi sağladık. Değerli kardeşlerim siz gayet iyi biliyorsunuz, bizim bütün derdimiz bu iklimi, bu güzel şehri koruyarak Yalova’yı nasıl daha fazla kalkındırırız bunun mücadelesini vermek. Bunun yolu da katma değerli üretim ve yüksek teknolojiden geçiyor. Bu yüzden Yalova’da bir Teknopark kurulmasını destekliyoruz. Teknoparkımız yakın zamanda firma alımına başlayarak faaliyet geçecek. Gençlerimiz de böylelikle parlak fikirlerini ürüne dönüştürebilecekleri bir alana sahip olacak. Ayrıca Yalova’daki firmalarımız da katma değerli üretim için gerekli olan Ar-Ge Merkezi yatırımlarını yapıyorlar. Şu ana kadar 4 firmamız Ar-Ge Merkezi, bir firmamız da Tasarım Merkezi kurdu. Bu firmalarımıza sağladığımız destek tutarı 45 milyon liraya yaklaştı. Yine, TÜBİTAK, KOSGEB ve Kalkınma Ajansları aracılığıyla sağladığımız destek tutarları da yaklaşık 130 milyon lirayı buldu. Şehrimizde yapılan sanayi yatırımları da tüm hızıyla devam ediyor. Son 19 yılda Yalova için 455 yatırım teşvik belgesi düzenledik. Bu yatırımlar tamamlandığında Yalova’da 40 bine yakın istihdama kapı aralanmış olacak. Anlayacağınız Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak bizim istikametimiz belli. Bizim rotamız yatırım, üretim, istihdam ve ihracata kilitlenmiş durumda” ifadelerini kullandı.