Erdal Tokalak kooperatif ve Yalova'daki balıkçılıkla ilgili açıklamalarda bulundu.

Sapla samanı ayırmak lazım

35 yıldır balıkçılık yaptığını ve 16-17 senedir kooperatif başkanı olduğunu söyleyen Tokalak asıl balıkçının balığı tutan kişi olduğunu belirtti. Tokalak balıkçılıkla ilgili, "Biz balık tutan insanlarız. Sapla saman ayrılsın. Balığı tutan bizleriz. Biri çıkıyor balık satıyor, sorduğun zaman balıkçı... Ama ne hikmetse tutan balıkçı değil de satan balıkçı oluyor. Burada ince bir çizgi var. Balıkçı balığı tutan kişi" açıklamasında bulundu.

Hali olmayan tek il Yalova

Konuşmasına devam eden Başkan Tokalak, balık hali olmayan tek ilin Yalova olduğunu söyledi. Hal kurmak için yıllarca mücadele verdiğini belirten Tokalak, "Hali olmayan tek il Yalova. Bizim çevre illere gönderdiğimiz balığın bir kısmı oralardan satın alınıp tekrar geri geliyor. Dereağızında böyle bir projemiz var. Yalova'nın bütün bürokratlarının bildiği bir olay.

Yalova'da Samanlı Deresi Balıkçı Barınağı diye bir yer daha var. Orayı biz iki kademeli olarak kiraladık. Orada bu hali kurmaya çalışıyoruz. Ben 17 senedir oraya hal kurmak için uğraşıyorum. Benim ömrüm yeter mi yetmez mi bakacağız. Yetmezse bende sonra gelecek olanlar muhakak bu işi kovalayacaktır. Eğer Yalovalıysa, Yalova'ya değer katmak isteniyorsa kovalamak zorunda" dedi.

1500 kişiye istihdam sağlanacak

Yalova'da 8 kooperatifin bir günde 60 ton balık tuttuğunu belirten Erdal Tokalak, Yalova'da balık satıcılarının burada çıkan balığı çevre illerdeki hallerden aldıklarını söyledi. Tokalak konuşmasında, "Dereağzındaki mezatın kurulması en az 1000 1500 kişiye istihdam sağlayacak. Buraya mezatı kurduğun zaman diğer illerden de buraya balık gelecek. Zaten işleyen bir sistem var. Mezat kurulduğunda işleyen sistem burada işlemeye başlayacak.

İçerden ve dışarıdan bu işe engel olmaya çalışan çok. Nedeni zaten açık. Birilerinin işine gelmiyor. Ben başkanlık koltuğuna koltuk iyi hesabına oturmadım. Ben 35 yıl balıkçılık yaptım. 35 yıl balıkçının nasıl sömürüldüğünü gördüm" ifadelerine yer verdi.

Türkiye'deki en aktif kooperatifiz

Türkiye'deki en aktif kooperatif olduklarını söyleyen Tokalak, 24 saat tesisleri açık, balıkçının maddi manevi tüm ihtiyaçlarıyla ilgilenen bir kooperatif olduklarının altını çizdi.  Haber: Sezgin Altınel