Tatar, AKSA’yı hedef aldı

İYİ Parti Yalova İl Başkanı Erol Tatar, sosyal medya hesabından Aksa Akrilik Kimya Sanayii A.Ş.’ye yönelik dikkat çeken bir paylaşım yaptı.

Aksa Akrilik Kimya Sanayi A.Ş.’nin sahile vurmuş balık ölülerinden sorumlu tuttu.

Tatar paylaşımında; “Aksa yine yapmış yapacağını, arıtmayı çalıştırmadan atıklarını denize deşarj etmiş olmalı. Altınkum sahiline yüzlerce balık ölüsü vurmuş. Doğamızı kirlettiler, denizimizi kirlettiler vicdansızlar” ifadelerini kullandı.

Aksa Akrilik A.Ş. “Balık ölümleriyle ilgimiz yok”

Taşköprü’nün Yenimahalle Altınkum sahilinde 10 Eylül 2020 tarihinde meydana geldiği belirtilen balık ölümleri haberine ilişkin olarak, Aksa Akrilik Kimya Sanayi A.Ş., DowAksa Ltd. Şti. ve Ak-Kim Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. kuruluşları adına ortak basın açıklamasında bulundular.

Aksa Akrilik Kimya Sanayii A.Ş., DowAksa Ltd. Şti ve Ak-Kim Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılan açıklama şu şekilde; “Taşköprü’nün Yenimahalle Altınkum sahilinde 10 Eylül 2020 tarihinde meydana geldiği belirtilen balık ölümleri haberine ilişkin olarak, kurumlarımızca açıklama yapılması ihtiyacı doğmuştur. 

Söz konusu haberde, Kılıç deresinin denize bağlandığı kısımdan sahile ve Altınkum plajına kefal balığı ölüsü vurduğu kaydedilmektedir. Yaşanan bu üzücü olayın Taşköprü’de faaliyet gösteren Aksa Akrilik Kimya Sanayii A.Ş, DowAksa Ltd. Şti. ve Ak-Kim Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin fabrikaları ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.

Konu resmi kurumların takibinde olup, bahsi geçen çevresel sorunların kaynağının kuruluşlarımızla bağlantılı olmadığı resmi makamlarca da teyit edilmiştir.

Aksa Akrilik Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş., DowAksa Ltd. Şti. ve Ak-Kim Ak-Kim Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin tüm operasyonlarında kaynakların verimli kullanımı ve çevreye saygılı olma ilkeleriyle hareket ederken, çevresel performanslarını yasa ve yönetmeliklerce belirlenmiş kurallara tam uyum göstermenin ötesinde sektöre örnek olacak uygulamalar ile yönetmektedir.”

Balık ölümlerinin sebebi belli oldu

Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 9 Eylül günü Kılıç Deresi üzerinde meydana gelen balık ölümlerinin YASKİ atık su arıtma tesisine ait terfi istasyonundaki bakım çalışmaları esnasında, kanalizasyon bacalarından sızan evsel atık sulardan kaynaklanmış olduğunu açıkladı.

Yalova Çevre İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama şu şekilde; “İl Müdürlüğümüze 9 Eylül günü gelen şikayet üzerine, Çiftlikköy İlçesi Taşköprü Beldesinde bulunan Altınkum Sitesinin yanından geçen Kılıç Deresinde yapılan incelemelerde derede balık ölümleri olduğu görülmüştür.

Olayın araştırılması sonucunda İlimiz Merkez İlçe, Çiftlikköy, Termal İlçeleri ile Kadıköy ve Taşköprü Beldelerinin atık sularını toplayıp arıtan Yalova Su ve Kanalizasyon İdaresi Birliğine (YASKİ) ait olan ve ilimiz Çiftlikköy İlçesi Taşköprü Beldesinde bulunan Terfi Merkezi 2‘de bakım çalışması yapıldığı, bakım çalışması sırasında terfiye gelen atık suyun kesildiği ve belli bir süre sonra kanalizasyon hattının Taşköprü Beldesine ait kısmında şişmeler meydana geldiği ve alt kotlardaki bacalardan taşma yaptığı, taşan suyun ise Kılıç Dereye ulaştığı ve buradan da Marmara denizine kadar gittiği tespit edilmiştir.

Terfi Merkezine gelen atık su, ağırlıklı olarak evsel niteliklidir. Bölgedeki büyük sanayi kuruluşlarının kendi atık su arıtma tesisleri olup arıtılmış atık su tesislerinin içinden denize deşarj edilmektedir.

Bölgedeki atık su arıtma tesisi il Müdürlüğümüzce ve Bakanlıkça 24 saat online olarak izlenmekte ve bir olumsuzluk olması durumunda ilgili mevzuat gereğince gerekli işlemler yapılmaktadır.

9, 10 ve 11 Eylül tarihleri itibariyle ilgili arıtma tesisinin uzaktan izleme verileri incelendiğinde herhangi bir olumsuzluk görülmemiştir. Zaten 9 Eylül günü yapılan incelemelerde kanalizasyon hatlarından taşan atık suyun dereye ulaştığı gözlemlenmiş bunun sonucunda da hem derede hem derenin denize döküldüğü noktada, yoğun kirlilik ve koku tespit edilmiştir. Yapılan tespitler üzerine, kirliliğin mevcut terfi istasyonundan kaynaklı olduğu anlaşılmış ve tutanak altına alınarak idari yaptırım süreci başlatılmıştır.

Terfi istasyonundaki bakım-onarım çalışmaları 9 Eylül günü saat 23.00 itibarıyla tamamlanmış ve dereye atık su deşarjı durmuştur.

Olayın İl Müdürlüğümüzce tespit edilmesi üzerine bölgede bulunan temiz su kaynaklarından ve YASKİ tarafından temin edilen vidanjörler vasıtasıyla dereye temiz su akışı sağlanmıştır. Derenin durumu 9, 10, 11 ve 12 Eylül tarihlerinde İl Müdürlüğümüzce kontrol edilmiş ve müdahalelerde bulunularak mevcut kirlilik giderilmeye çalışılmıştır.

Sonuç olarak Kılıç deresi üzerinde meydana gelen balık ölümleri, YASKİ Atık Su Arıtma Tesisine ait terfi istasyonundaki bakım çalışmaları esnasında kanalizasyon bacalarından sızan evsel atık sulardan kaynaklanmış ve ilgililer hakkında 2872 sayılı çevre kanunu gereğince idari yaptırım süreci başlatılmıştır.

Konunun 12 Eylül itibarıyla sosyal medyada ve basında yer alması üzerine bu açıklamayı yapmak gereği duyulmuştur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”