İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

“İl Müdürlüğümüze 9 Eylül günü gelen şikayet üzerine, Çiftlikköy İlçesi Taşköprü Beldesinde bulunan Altınkum Sitesinin yanından geçen Kılıç Derede yapılan incelemelerde derede balık ölümleri olduğu görülmüştür.

Olayın araştırılması sonucunda İlimiz Merkez İlçe, Çiftlikköy, Termal İlçeleri ile Kadıköy ve Taşköprü Beldelerinin atık sularını toplayıp arıtan Yalova Su ve Kanalizasyon İdaresi Birliğine (YASKİ)ait olan ve İlimiz Çiftlikköy İlçesi Taşköprü Beldesinde bulunan Terfi Merkezi 2 ‘ de bakım çalışması yapıldığı, bakım çalışması sırasında terfiye gelen atık suyun kesildiği ve belli bir süre sonra kanalizasyon hattının Taşköprü Beldesine ait kısmında şişmeler meydana geldiği ve alt kotlardaki bacalardan taşma yaptığı, taşan suyun ise Kılıç Dereye ulaştığı ve buradan da Marmara denizine kadar gittiği tespit edilmiştir.

Terfi Merkezine gelen atıksu, ağırlıklı olarak evsel niteliklidir. Bölgedeki büyük sanayi kuruluşlarının kendi atıksu arıtma tesisleri olup arıtılmış atıksu tesislerinin içinden denize deşarj edilmektedir. Bölgedeki atıksu arıtma tesisi il Müdürlüğümüzce ve Bakanlıkça 24 saat online olarak izlenmekte ve bir olumsuzluk olması durumunda ilgili mevzuat gereğince gerekli işlemler yapılmaktadır.

9 10 ve 11 Eylül tarihleri itibariyle ilgili arıtma tesisinin uzaktan izleme verileri incelendiğinde herhangi bir olumsuzluk görülmemiştir. Zaten 9 Eylül günü yapılan incelemelerde kanalizasyon hatlarından taşan atık suyun dereye ulaştığı gözlemlenmiş bunun sonucunda da hem derede hem derenin denize döküldüğü noktada yoğun kirlilik ve koku tespit edilmiştir. Yapılan tespitler üzerine Kirliliğin mevcut terfi istasyonundan kaynaklı olduğu anlaşılmış ve tutanak altına alınarak idari yaptırım süreci başlatılmıştır.

Terfi istasyonundaki bakım-onarım çalışmaları 9 Eylül günü saat 23 itibarıyla tamamlanmış ve dereye atıksu deşarjı durmuştur. Olayın İl Müdürlüğümüzce tespit edilmesi üzerine bölgede bulunan temiz su kaynaklarından ve YASKİ tarafından temin edilen vidanjörler vasıtasıyla dereye temiz su akışı sağlanmıştır. Derenin durumu 9, 10, 11 ve 12 Eylül tarihlerinde İl Müdürlüğümüzce kontrol edilmiş ve müdahalelerde bulunularak mevcut kirlilik giderilmeye çalışılmıştır.

Sonuç olarak kılıç deresi üzerinde meydana gelen balık ölümleri YASKİ atıksu arıtma tesisine ait terfi istasyonundaki bakım çalışmaları esnasında kanalizasyon bacalarından sızan evsel atık sulardan kaynaklanmış ve ilgililer hakkında 2872 sayılı çevre kanunu gereğince idari yaptırım süreci başlatılmıştır.

Konunun 12 Eylül itibarıyla sosyal medyada ve basında yer alması üzerine bu açıklamayı yapmak gereği duyulmuştur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”