Proje kapsamında farklı illerden gelen 25 öğrencinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kenti Yalova’yı en iyi şekilde tanımaları sağlanacak. ‘Yalova’mızın Kültürel Mirası ‘Doğal Kağıtçılık’ isimli proje kapsamında şehri ziyarete gelen öğrencilere, yaptıklarıyla Yalova’ya kent kimliği kazandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Hayrettin Karaca ve İbrahim Müteferrika gibi önemli isimler ve yaptıkları hakkında bilgiler verilecek. Program esnasında gençlere tarihi ve kültürel olaylar ise tüm yönleriyle anlatılacak. Bunların başında ise, Yürüyen Köşk ve Atatürk, Yalova’nın tarihi ile İlk kağıthane ve İbrahim Müteferrika geliyor. Kenti tanıtmak amacıyla yapılacak gezide; Yürüyen Köşk, Karaca Arberetum, Kent Müzesi, Kağıt Müzesi, Türkiye’nin ilk Geofit Bahçesi, Termal Kaplıcaları ile Atatürk Köşk’ü ziyaret edilecek.

Öğrenciler Başkan Salman’ı Ziyaret Etti

  Projenin ilk günü öğrenciler, Başkan Salman’ı encümen salonunda ziyaret etti.  Öğrencilerle bir araya gelen Başkan Salman, Yalova’nın doğasını, tarihini, kültürünü ve Mustafa Kemal Atatürk’ün Yalova’ya verdiği önemi öğrencilerle paylaştı. Öğrencilere, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kenti Yalova’ya hepiniz hoş geldiniz” diyerek sözlerine başlayan Başkan Salman, “Ziyarete geldiğiniz bu kent tüm doğal güzellikleri bünyesinde bulunduruyor. Benim tabirim ile dünyada bir cennet varsa orası Yalova’dır. Kentimizin Yüzde 57’si ormandır. Tüm ilçelerimizin denize kıyısı var. Kaplıca suları iki ayrı ilçesinde var. Genç Cumhuriyetin en önemli kararlarının alındığı bir kent. Büyük Önderimizin ‘Benim Kentim’ diyerek sevgisini ortaya koyduğu bir kent. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, toplam 44 kere Yalova’ya gelmiş. Bunların 17’sinde günübirlik, 27’sinde ise 313 gün 270 gecesini “Benim Kentimdir” dediği Yalova’da geçirdi. Ankara ve İstanbul’dan sonra en fazla zamanını geçirdiği yer Yalova oldu. Burayı Cumhuriyet’in yazlık başkenti olarak kullandı. Türk Dil Kurumu’nun ve Türk Tarih Kurumu’nun kurulma kararı, çok partili hayata geçiş kararı, Kuran-ı Kerim’in Türkçeleştirme çalışmaları, yerli malının kullanımının özendirilmesi ve teknik okulların kapatılmak yerine sayısının arttırılmasına kadar hepsinin karalarını burada aldı. Birçok yabancı devlet adamını da Yalova’da ağırladı. Özel bir emirle deniz aşırı bir kent olan Yalova’yı İstanbul’a bağladı. Burada bizlere bıraktığı en önemli miras Yürüyen Köşk’tür. Çınar ağacının bir dalının kesilmemesi için 4 metre 80 cm kaydırılan bir köşktür, Yürüyen Köşk. Dünya’da çevrecilik kavramı yok iken çevrecilik dersinin verildiği ilk büyük olaydır. Buna sahip çıkarak, tüm dünyaya anlatmamız lazım” dedi.

Öğrenciler Yürüyen Köşk’e Hayran Oldu

  Öğrencilerin gün içerisindeki ikinci durakları Yürüyen Köşk oldu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kentimize en büyük mirası olan köşkü, gruplar halinde ve rehberler eşliğinde gezme imkanı bulan öğrenciler, köşke hayran kaldıklarını belirttiler.

Kent Müzesi’ni Gezdiler

  Yürüyen Köşk gezisinin sonrasında Yalova Kent Müzesi’ni ziyaret eden üniversite öğrencileri, kentin tarihten günümüze kadar ki gelişimi hakkında bilgi sahibi oldular.   

Günün Son Durağı Kağıt Müzesi Oldu

  Öğrenciler gün içerisinde yaptıkları ziyaretlerin son durağı İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi oldu. Yapılan ziyarette; geçmişten günümüze kadar gelen ve en büyük icatlardan biri olarak bilinen kağıdın, yapımına ilişkin tüm incelikler öğrencilere anlatıldı. Kağıt ustaları tarafından verilen kısa bir eğitimin ardından gençler, el emeği kağıt ürünlerin yapımını öğrendiler. Raif Dinçkök Kültür Merkezi içerisinde yer alan müzede, öğrencilere kağıdın nasıl yapıldığı, Osmanlı’ya nasıl geçtiği, baskıyı, kısaca kağıt dünyasına ait ne varsa görme ve öğrenme fırsatı sunuldu.